Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon.
Reguliere pasta's bevatten al snel 400 Kcal, konjac pasta slechts 6 Kcal per 100 gram.
Het verschil tussen witte en volkoren pasta is dat voor volkorenpasta de hele graankorrel wordt vermalen en gebruikt. Bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrel verwijderd. In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen. Vandaar dat volkorenpasta voedzamer is dan witte pasta.
Concreet zijn er ook niet zoveel verschillen tussen klassieke spelt of volkoren pasta. In feite is er maar één groot verschil en dat is het vezelgehalte! In spelt pasta is het vezelgehalte gemiddeld 3,8 g vezels per 100 g. In volkoren pasta is dit makkelijk het dubbele en zit dit gemiddeld rond de 6g vezels per 100 g.
Volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst bevatten veel meer voedingsvezels dan niet-volkoren varianten. Eén opscheplepel volkoren spaghetti bevat ruim 3x (!) zoveel voedingsvezels als 'gewone' spaghetti.
Ja, volkoren pasta is over het algemeen gezonder dan gewone witte pasta. Het wordt gemaakt van de hele graankorrel, wat betekent dat het meer vezels, vitamines en mineralen bevat.
Gezond? Speltpasta bevat meer eiwitten en mineralen dan pasta van tarwe. Het graan bevat ook meer voedingsstoffen, aangezien die zich enkel in de korrel zelf bevinden en niet in de zemelen en de kiem (die verwijderd worden), zoals bij tarwe. Spelt is bovendien goed voor de spijsvertering.
Als pasta met mate wordt gegeten, kan het deel uitmaken van een gezond dieet . Volkorenpasta is voor velen misschien een betere keuze, omdat het minder calorieën en koolhydraten bevat, maar meer vezels en voedingsstoffen. Maar naast het type pasta dat u kiest, is ook wat u erop doet net zo belangrijk.
Kikkererwtenpasta bevat doorgaans meer eiwitten en vezels dan traditionele tarwepasta , waardoor het een goede keuze is voor mensen die hun eiwitinname willen verhogen of hun bloedsuikerspiegel willen reguleren. Bovendien is kikkererwtenpasta vaak glutenvrij, wat geschikt is voor mensen met glutenallergieën of coeliakie.
Volkorenproducten zoals pasta leveren belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines. Als je er voldoende van eet, verlaag je het risico op bepaalde hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Volkoren smaakt anders dan wit. En dat kan echt wel even wennen zijn.
Gemaakt van slechts één ingrediënt - volkorenmeel gemalen van Noord-Amerikaanse tarwe - Golden Grain® 100% Whole Grain Pasta biedt een volledige daghoeveelheid volkoren in slechts één portie! Het is hartgezond, heeft 5 g vezels (20% van uw dagelijkse waarde) en is cholesterolvrij en natriumvrij.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
"Pasta's op basis van groenten, zoals courgette-noedels of palmhartennoedels , bevatten doorgaans de minste koolhydraten en calorieën", zegt Sassos. "Ze zitten ook boordevol voedingsrijke vitaminen en mineralen en zijn van nature glutenvrij. Shirataki-noedels en kelp-noedels bevatten ook vrij weinig koolhydraten en calorieën."
' Ja dat is het zeker, als je kiest voor volkorenpasta met weinig koolhydraten, zoals Zero pasta of Slim pasta. Volkorenpasta bevat minder calorieën dan witte pasta en verzadigt langer, wat de kans verkleint dat je teveel ervan eet. Dat werkt ook door in het minderen van tussendoortjes.
Volkoren pasta bevat minder koolhydraten. Alternatieven op basis van groenten zoals pompoenlasagnebladeren en courgette-spaghetti bevatten wel veel minder koolhydraten. Dit is een handig alternatief bij het volgen van een koolhydraatarm dieet.
Tegenwoordig zijn er een aantal pastasoorten verkrijgbaar op de markt, die u eenvoudig kunt opnemen in uw dieet voor gewichtsverlies. Pastavarianten zoals Boekweitpasta, Volkorenpasta, Kikkererwtenpasta, Rajmapasta, Linzenpasta en Makhanapasta zijn ideale opties.
Volkorenpasta is een makkelijk te vinden voedzame noedel die de voedingswaarde van uw pastagerecht zal verhogen. Gemaakt van volkoren granen, bevat elke kop gekookte pasta (140 gram) 43 g koolhydraten, 3 g vezels en 8 g proteïne per portie, volgens de USDA.
Kikkererwten zijn "voedingskrachtpatsers", beweert Kaytee. "Kikkererwten zijn een uitstekende pastaoptie om je eiwitdoelen te halen en je te vullen met vezels." Bovendien bevatten deze noedels vaak minder calorieën dan volkoren of witte pasta .
In feite is volkoren of volkorenpasta de beste optie voor gewichtsverlies , omdat volkorenpasta langer duurt om te verteren dan pasta gemaakt van geraffineerd meel. Langzamere vertering betekent dat de bloedsuikerspiegel langzaam stijgt na consumptie, waardoor uw lichaam geen overtollig vet kan opslaan.
Het mediterrane dieet moedigt aan om meer groenten, peulvruchten, volkoren granen, zeevruchten en extra vergine olijfolie te eten. Daarom kan pasta (met name volkoren pasta ) absoluut deel uitmaken van een mediterraan dieet. Kikkererwtennoedels worden ook aangemoedigd in mediterrane pastarecepten.
Bij een gezond voedingspatroon krijg je voldoende vezels binnen. Die houden het vocht vast in je darm, stimuleren de werking van je darm en maken je stoelgang zachter. Vezels vind je in: volkoren graanproducten zoals volkorenbrood, roggebrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, havermout, muesli.
Volkorenpasta altijd goede optie
Om maar met de deur in huis te vallen: volkorenpasta is in elke vorm gezonder dan de normale witte pasta. Volkorenpasta bevat namelijk veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel.
Er zijn veel alternatieven van normale pasta op de markt. Zo kan je jouw pasta vervangen door groenten zoals courgette-spaghetti en pompoenlasagnebladeren. Er zijn ook vervangers op de markt op basis van peulvruchten zoals kikkererwten of linzen.
Peulvruchtenpasta en peulvruchtenrijst staan in de Schijf van Vijf en passen dus in een gezond voedingspatroon. Het eten van peulvruchten als linzen en kikkererwten leidt tot een verlaging van het LDL-cholesterol. Of dit ook geldt voor peulvruchtenpasta en peulvruchtenrijst is niet bekend.