Fruit, snackgroente en voorgesneden groenten zijn perfect om mee te nemen in je broodtrommel. Denk hierbij aan komkommer, snoeptomaatjes, stukjes paprika en wortels. Fruit dat je makkelijk mee kunt nemen zijn appels, bananen, mandarijnen en druiven. Deze fruitsoorten zijn vaak ook favoriet bij kinderen!
Fruit voor de ochtend
Veel scholen hebben een fruitmoment in de ochtend. Geef je kind fruit mee in een luchtdicht RVS doosje om het vers te houden. Geschikte fruitsoorten zijn stukjes appel, banaan, druiven, peer, aardbeien, blauwe bessen en snoeptomaatjes. Groenten zoals komkommer en paprika zijn ook een goede optie.
Neem naast brood ook fruit en groente mee, zoals tomaat, wortel, komkommer of reepjes paprika. Bak eens een omelet voor in je broodtrommel. Een handje ongezouten nootjes, of gedroogd fruit is lekker voor erbij. Wissel boterhammen af met een bagel, pistolet, crackers of een bolletje.
Lekker extra belegd
Beleg nu een van de boterhammen met de geprakte avocado en plakjes tomaat en eventueel wat basilicum of rucola. Bammetjes op elkaar, meenemen en genieten maar!
Geef daarom eens vis mee zoals zalm, tonijn, makreel of haring. Kies geen snel bederfbaar beleg zoals américain of rosbief. Ook lekker zijn hummus of een pasta op basis van groenten. Gebruik ook groenten tussen de boterhammen zoals geraspte wortelen, slablaadjes, komkommer, tomatenschijfjes.
Sinaasappel, pompelmoes en bessen zullen ervoor zorgen dat fruit als bananen, appels en peren minder snel bruin kleuren. Bovendien geven ze ook een frisse toets aan je salade, twee vliegen in één klap!
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap).
Over het algemeen blijft brood dat goed is verpakt in een broodtrommel tot wel 3 tot 4 dagen vers. Dit geldt vooral voor brood van goede kwaliteit en bij gebruik van een goed afsluitbare broodtrommel.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wraps, bagels, sandwich of belegde broodjes, maar ook een (pasta) salade, couscous of gezonde pannenkoeken zijn een goede invulling voor de hoofdmaaltijd. Het gaat erom dat het goed vult en voedzaam is. Het is ook handig om de leftovers van de vorige dag mee te geven in de lunchtrommel.
De inhoud van een Japanse bento-box bestaat normaal gesproken uit drie delen: 1. koolhydraten (pasta, brood, rijst) 2. proteïnen (ei, vis, vlees) en 3. groente of fruit.
Gebruik een stevige broodtrommel die goed sluit. Notenpasta of pindakaas (van 100% noten of pinda's, dus zonder toegevoegd zout of suiker) blijft lang goed. Dit is ook lekker met wat schijfjes komkommer of banaan erop. Geef geen vleeswaren mee.
Vaak wordt fruit gegeten als ontbijt of tussendoortje. Maar fruit op brood is heerlijk als zoete afwisseling. Denk bijvoorbeeld aan plakjes appel, peer of banaan.
U kunt uw fruit in keukenpapier of een papieren zak wikkelen . Dit houdt het vocht vast en zorgt ervoor dat het fruit heel lang niet bruin wordt. Het ingepakte fruit in luchtdichte containers of een plastic zak bewaren kan ook helpen om het langer vers te houden.
Net als bij andere soorten fruit kan zuur op je bananenschijfjes het oxidatieproces vertragen , legt Rushing uit. Spuit een lichte laag citroensap, limoensap, sinaasappelsap of azijn op het fruit.
Banaan, appel, aardbeien, druiven, nectarine, peer, bramen, frambozen, etc. Ze kunnen allemaal mee, al dan niet in stukjes gesneden. Rozijnen, abrikozen, vijgen, appelstukjes (met kaneel) en pruimen zijn allemaal gedroogd te koop en een lekker zoet en verantwoord tussendoortje.
Het beste antwoord op de vraag hoe je kunt voorkomen dat fruitsalade bruin wordt en kunt zorgen dat hij vers blijft, is om het oppervlak van het fruit te bedekken met suiker, zoals wij in het recept voorstellen, of het vers gesneden fruit te mengen met een zuur sap, zoals citroensap, sinaasappelsap, ananassap of ...
Appels . Als het aankomt op zoete en gezonde snacks, zijn appels onverslaanbaar. Om ze zo lang mogelijk vers, zoet en knapperig te houden, laat je ze buiten de koelkast liggen tot ze rijp zijn en bewaar je ze in de koelkast tot je ze gaat eten of in muffins of een taart gaat bakken.
Tip 2: geef je banaan mee? Snijd die dan niet vooraf. Banaan wordt snel bruin als de schil ervan af is. Geef je kind een hele (of halve) banaan mee waar de schil nog aan zit.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
PINDAKAAS AVOCADO TOOST
Hoe geweldig het ook mag lijken, de combinatie van pindakaas en avocado is absoluut ongelooflijk! De smaak en textuur van deze twee ingrediënten zijn een perfecte match.
Niet goed of overrijp
Hij zal te rijp zijn en waarschijnlijk bruin van binnen. Je kunt de bruine stukken overigens prima wegsnijden en de rest nog wel eten.
Je kunt ze met fruit maken – aardbeien en mango zijn ideale combinaties voor bij avocado's. Maar ook groene smoothies profiteren van de zachte smaak van deze heerlijke vrucht.