Hardgekookte of hardgebakken eieren zijn volledig veilig. Zowel het eiwit als de dooier moeten volledig gestold zijn. Een zachtgekookt ei of een spiegelei zijn daarentegen niet veilig. Omdat de salmonellabacterie zich ook op de eierschaal kan bevinden, is een goede hygiëne in de keuken onontbeerlijk.
Zorg er wel voor dat een zachtgekookt eitje niet meer helemaal rauw is: het eiwit moet gestold zijn. Het is dan beter verteerbaar dan rauw eiwit, én je vermindert het risico op salmonella. Kook je ei dus minstens 3 à 4 minuten.
Het eten van 2-3 eieren per week als je vlees eet en 3-4 eieren als je geen vlees eet, past in een gevarieerde voeding. Er is een kleine kans dat een ei besmet is met salmonella. Van een salmonellabesmetting krijg je maag-darmklachten. Dit is te voorkomen door geen rauwe eieren in koude gerechten te verwerken.
Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging. Vooral voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en kleine kinderen, is het dan belangrijk dat eieren goed gaar zijn. Dat wil zeggen dat het eiwit én eigeel goed gestold zijn en dus niet meer vloeibaar.
Typen salmonella
Meestal gebeurt dit via voedingsmiddelen, bijvoorbeeld als vlees of eieren van een besmet dier onvoldoende verhit zijn. Er is dan sprake van zoönotische salmonella. Een zoönose is een infectie die van dieren kan overgaan op mensen, en ook van mensen op dieren.
Hardgekookte of hardgebakken eieren zijn volledig veilig. Zowel het eiwit als de dooier moeten volledig gestold zijn. Een zachtgekookt ei of een spiegelei zijn daarentegen niet veilig. Omdat de salmonellabacterie zich ook op de eierschaal kan bevinden, is een goede hygiëne in de keuken onontbeerlijk.
Iedereen wordt afgeraden om rauwe of onvoldoende gekookte eidooiers, eiwitten of producten die deze bevatten te eten . Eieren en gerechten met eieren (zoals quiche en ovenschotels) moeten worden gekookt tot 160 °F (71,1 °C). Sommige ongebroken verse eieren met een schaal kunnen bepaalde bacteriën bevatten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.
Zachtgekookte eieren vormen een groter risico op salmonella dan hardgekookte eieren, omdat de dooier zacht blijft als je ze eet. Iedereen met een verzwakt immuunsysteem of bepaalde gezondheidsproblemen kan zachtgekookte eieren, of eieren in het algemeen, beter vermijden vanwege het hogere risico.
Als eieren hardgekookt worden volgens de standaard aanbevolen werkwijze, dan zou het aantal salmonella's tot een onbeduidend niveau moeten worden teruggebracht .
Een gekookt ei kun je vier dagen tot een week in de koelkast bewaren volgens het Voedingscentrum. Wanneer je gekookte eieren in de supermarkt hebt gekocht, kun je het beste het bewaaradvies op de verpakking van het product opvolgen.
Of je beter een gekookt of gebakken eitje kunt eten? Het voedingscentrum raadt aan om na te gaan wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet dan een gekookt ei, dus daar moet je zeker rekening mee houden.
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Gekookte eieren bevatten veel voedingsstoffen, ongeacht hoe lang ze in de hitte liggen. Maar harder gekookte eieren zijn een betere keuze als het gaat om het vermijden van schadelijke bacteriën, zoals salmonella .
Het is een beetje vies als je erover nadenkt. Maar ze verschillen niet zoveel van "zelfgemaakte" hardgekookte eieren, die een week in de koelkast blijven, als je ze ongepeld laat. Vooraf gepelde hardgekookte eieren hebben een "ten minste houdbaar tot"-datum, die meestal zeven dagen is nadat de verpakking is geopend.
Hardgekookte eieren zijn klein, makkelijk te vervoeren en blijven een week goed in de koelkast. Als je je ei koud of op kamertemperatuur wilt eten, ben je helemaal veilig voor elk eigevaar . Hardgekookte eieren opwarmen in de magnetron is echter een heel ander verhaal.
Echter, een licht of zacht gekookt ei met een vloeibaar eiwit of eigeel vormt een groter risico dan een grondig of hard gekookt ei , aldus de USDA. Licht gekookte eiwitten en eigeel hebben beide uitbraken van salmonella-infecties veroorzaakt, aldus de Centers for Disease Control and Prevention.
Leg je vinger voor 1 tel op het ei. Draait het ei daarna nog door? Dan is het een rauw ei. Als het ei stopt met draaien, is het een gekookt ei.
Het is belangrijk om eieren niet te eten als ze al overrijp zijn, omdat dit het risico op voedselgerelateerde ziekten met symptomen als diarree, misselijkheid en braken met zich meebrengt ( 8 ). Een bedorven hardgekookt ei kan een kenmerkende, onaangename geur hebben. Als het ei nog een schaal heeft, moet u het mogelijk kraken om de geur te beoordelen.
Het is belangrijk om te zeggen dat, zelfs met een zachte of ontbrekende schaal, de smaak en kwaliteit van het ei binnenin onaangetast blijft . Je kunt nog steeds heerlijke roerei op toast maken en er toch van genieten.
Doe ze op toast of graankommen , of bestrooi ze met zout en geniet er zo van. Er is iets zo begeerlijks aan een perfect zachtgekookt ei.
Gevlekte eieren kunnen voorkomen als de schaalklier defect is of als er verstoringen zijn in het kippenhok tijdens het verkalkingsproces van de eivorming. Te veel calcium in het dieet van een kip kan ook resulteren in gevlekte eieren. Deze eieren zijn nog steeds verkoopbaar en de vlekvorming heeft geen negatieve invloed op de kwaliteit van het ei .
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Als je het vuur te hoog zet of het te lang laat koken, vormen de eiwitten in het eiwit steeds meer verbindingen. Hierdoor wordt een deel van het water uit het eiwitnetwerk geperst en wordt het eiwit rubberachtig .
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.