Verwerk gepaneerde producten zo spoedig mogelijk na het paneren, anders wordt het paneermeel vochtig en daardoor verliest het zijn krokante korstje. Om gepaneerd voedsel te bakken heb je wat meer boter/olie nodig dan normaal, omdat het paneermeel tijdens het bakken wat van het vet absorbeert.
Haal wat je wilt paneren eerst door bloem (klop overtollige bloem eraf), dan door losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel. De bloem zorgt ervoor dat er meer ei aan het vlees blijft plakken, het ei maakt dat er meer paneermeel blijft zitten.
Leg op een groot bord en zet 30 minuten in de koelkast om te rusten . Dit zal helpen om het kruimelmengsel licht te laten drogen en beter aan de kip te laten hechten.
Leg het vlees op een schaal, dek af en zet het een uur in de koelkast . Dit is extreem belangrijk omdat het de bloem plakkerig maakt en aan het vlees hecht.
Strooi de bloem op een plat bord. Klop in een diep bord de eieren met een vork los en strooi paneermeel op een derde bord. Haal de schnitzels één voor één door de bloem, wentel dan door het ei. Druk vervolgens aan beide kanten in de paneermeel.
Deze soort kaas was – en is nog steeds – vooral populair in regio's zoals het Midden-Oosten. Dat komt omdat het daar lang een probleem was om voedsel koel te houden. Het kookproces van de wrongel en de kaas stevig pekelen, zorgen voor een lange houdbaarheid. Dat de kaas niet smelt is mooi meegenomen.
Paneren is het bedekken van vlees met een laagje paneermeel of broodkruim (eventueel gemengd met kruiden). Hoe paneer je? Je haalt je vlees eerst door de bloem, dan door losgeklopt ei en dan door de paneermeel. Druk dat laatste laagje goed aan zodat het mooi heel blijft tijdens het vlees bakken.
Vlees is niet goed droog
Als het vlees nat is, wordt de bloem klef. In dat geval blijft de paneermeel niet goed plakken en kan eraf vallen bij het frituren. Daarom moet je wat keukenpapier pakken en het vlees aan alle kanten droogdeppen.
De grootste boosdoener voor paneermeel dat niet blijft plakken is vlees dat te nat is . Probeer de varkenskoteletten droog te deppen met keukenpapier voordat je ze in het eimengsel doopt.
Leg de gepaneerde kip op een koelrek (of een schaal) en laat het ongeveer 30 minuten afkoelen in de koelkast . Deze afkoeltijd helpt de lagen paneermeelingrediënten te laten stollen en beter te laten hechten nadat de kip gaar is. Wees geduldig als je de kip gaat koken en draai hem niet te vroeg om.
Doop je kip altijd in losgeklopt ei voordat je hem bedekt
Door je kip in ei te dopen, blijft het paneermeel, of welke coating je ook gebruikt, gelijkmatig aan de buitenkant van de kotelet plakken. Je moet beginnen met een dun laagje bloem, waardoor het ei beter hecht, dan het ei en dan de coating.
Je kunt paneermeel zelf maken door twee stukken beschuit tegen elkaar te wrijven of droog brood fijn te wrijven. Als alternatief zou je ook verkruimelde cornflakes of walnoten kunnen gebruiken. Het wordt gebruikt om voedsel te voorzien van een krokant laagje, ook word het soms gebruikt om kwetsbaar eten te beschermen.
Gebruik een zeef of vergiet : Als u een zeef of fijnmazige vergiet hebt, kunt u de biefstukken hierin leggen en voorzichtig uitschudden boven een gootsteen of vuilnisbak om de losse paneermeel eruit te zeven.
Doop de met bloem bedekte kip in de geklopte eieren, zorg ervoor dat deze volledig bedekt is. Bedek de kip grondig met het gekruide broodkruimmengsel, druk zachtjes aan om de kruimels aan de kip te laten plakken . Herhaal dit met de overige stukken kip. Zorg ervoor dat u dit doet voordat u de olie verhit.
Panko vs paneermeel
In principe kun je paneermeel altijd vervangen door panko en vice versa. Panko heeft een krokantere en luchtigere structuur dan normaal paneermeel. Ook smaakt het iets zoeter. Panko koop je tegenwoordig gewoon in de supermarkt bij het Aziatische schap.
Sommige mensen zweren ook bij maizena in plaats van bloem. Dat zou het eindresultaat nog net iets krokanter maken. Dit is de meest eenvoudige manier om vis te paneren, maar natuurlijk kan je dat knapperig korstje ook pimpen.
Tips voor het maken van de beste kip-gefrituurde biefstuk
We halen de biefstukken twee keer door de bloem, eerst voor en dan na het wassen met ei . De eerste keer dat je de biefstukken door de bloem haalt, gebruik je de hiel van je hand om ze er echt in te drukken. Op die manier hecht de coating beter. Schep hete olie over de biefstukken in de pan.
Zodra je alle schnitzels plat hebt gemaakt, paneer je ze. Dit kun je het beste op de lopende band doen: bloem, dan ei en ten slotte broodkruimels . De bloem zorgt ervoor dat het oppervlak van de schnitzel droog is, zodat het eimengsel eraan blijft plakken en de broodkruimels op hun plek blijven.
In dit recept voor varkensvlees met panko worden de licht gekruide varkenskoteletten in een eierwas gedoopt om de paneerlaag aan het oppervlak te laten plakken. Terwijl de korst gaart, vormt de eierwas een dunne laag die de coating helpt om aan de varkenskoteletten te blijven plakken zonder uit elkaar te vallen.
Haal de kipfilets een paar tegelijk uit de marinade en gooi ze in het paneermeelmengsel . Zorg ervoor dat je de kip stevig in het paneermeel drukt, zodat er klontjes aan het vlees blijven plakken. (Het is een rommelig klusje: gebruik één hand om de natte kipfilets uit de zak te halen en de andere om het paneermeel erin te gooien.)
Paneermeel valt af om twee redenen. Het beslag mag niet op de biefstuk zitten en eraan blijven plakken (verandert bijna in een deeg) voordat u gaat frituren, en de frituurolie is niet heet genoeg . U moet altijd een thermometer gebruiken om de hitte van de olie in uw koekenpan te regelen.
Bestrijk de kip met beslag:
De truc om het beslag goed aan de kipstukken te laten plakken is om de kip in de gekruide bloem te dopen, voordat je hem in het eimengsel doopt . De bloem zorgt ervoor dat het eimengsel aan de kip blijft plakken. Doop de kip vervolgens weer in het bloemmengsel.
Paneer is een kaas die niet smelt. Omdat paneer wordt gemaakt met behulp van hitte en zuur, in plaats van stremsel, om de melk te laten stremmen, verandert het de manier waarop de melkproteïnen aan elkaar worden gebonden . Wanneer paneer wordt verhit, smelt het niet, maar behoudt het zijn vorm, waardoor het kan worden gestoofd, gebakken of gegrild zonder vloeibaar te worden.
In tegenstelling tot andere kazen bevat paneer erg weinig vet. Apetina Paneer bevat maar 8 gr vet per 100 gram in tegenstelling tot halloumi (24 gr) of mozzarella (18 gr). Verder bevat paneer veel eiwitten (22 gr), ideaal dus voor vegetariërs die soms moeite hebben om voldoende eiwitten binnen te krijgen.
Waarschijnlijk afkomstig uit India, staat paneer ook bekend als Indiase cottage cheese . U zult merken dat de milde smaak van paneer u doet denken aan Amerikaanse cottage cheese.