Vette vis: Vis zoals zalm, makreel en sardines zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen en de leverfunctie kunnen verbeteren. Noten: Noten zoals amandelen en walnoten zijn rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg. Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken.
Eieren en chocolade
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
1. Avocado - hart-gezonde vetten. Avocado's bevatten 20 vitaminen, mineralen, vezels en fytonutriënten, waardoor ze extreem voedingsrijk zijn. Dit superfood is een gezond vetrijk voedsel waarvan meer dan de helft van het vetgehalte afkomstig is van enkelvoudig onverzadigd vet.
Voorbeelden van superfoods zijn gojibessen, cacaobonen, hennepzaad, tarwegras. Maar ook bessen, rode druiven, knoflook, vette vis (omega-3-vetzuren), olijfolie, bepaalde noten en donkere chocolade worden wel als superfood gezien.
Gezonde voeding bestaat uit veel plantaardige producten en weinig dierlijke producten. Eet elke dag 250 gram groente, twee stuks fruit, een handje ongezouten noten en magere en volkoren producten. Gezonde producten hebben veel voedingsstoffen, zoals vezels, koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Peulvruchten, paddenstoelen en zalm zijn toegevoegd aan de lijst van de top 10 superfoods voor 2024, zo blijkt uit een enquête onder 564 gediplomeerde diëtisten.
Powerfoods, ook wel 'superfoods' genoemd, zijn voedingsmiddelen die ten opzichte van andere voedingsmiddelen een relatief hoge voedingswaarde hebben – ze zitten vol stofjes die het lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.
Tot deze zeer voedzame voedingsmiddelen behoren onder andere bessen, noten, peulvruchten, volkoren granen, kruisbloemige groenten, donkergroene bladgroenten, zeevruchten, avocado's, granaatappels, knoflook en uien en citrusvruchten .
De meest opvallende nieuwe superfoods zijn zalm, peulvruchten en paddenstoelen . Deze sluiten zich aan bij de superfoods die we voorgaande jaren al vaker tegenkwamen, zoals gefermenteerde voedingsmiddelen, bosbessen, avocado's en groene thee.
Voedingsmiddelen die aanhoudende energie leveren, zijn onder andere complexe koolhydraten zoals volkoren granen, fruit en groenten , samen met eiwitten en gezonde vetten. Door deze voedingsstoffen in uw maaltijden in evenwicht te brengen, kunt u uw energieniveau gedurende de dag op peil houden. Welke groente is het krachtigst ter wereld? Spinazie.
Spinazie en andere bladgroenten
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …