Hoewel het Voedingscentrum absoluut adviseert om dit te blijven doen, helpt het niet volledig tegen pesticiden. Door je fruit te wassen verwijder je stof, vuil en ook bacteriën, zoals salmonella en E. coli, zou je van je appel of
Hoe moet je blauwe bessen schoonmaken? Omdat blauwe bessen erg kwetsbaar zijn, kun je ze het beste pas wassen vlak voordat je ze consumeert.
Baking soda verwijdert pesticiden
Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda. Gebruik hiervoor 1 theelepel baking soda in 1,5l water. Na ongeveer 15 minuten kun je het afspoelen en gebruiken.
Leg je producten in een bak water met baking soda (zuiveringszout) gedurende 12 tot 15 minuten. Een oplossing van 1% is voldoende, wat betekent dat je op 1,5 liter water 1 eetlepel baking soda kunt gebruiken. Door het zuiveringszout degraderen de pesticiden beter. Spoel je producten daarna af met water.
Als vuistregel geldt dat wassen met water vuil, bacteriën en pesticideresten vermindert die op verse groente- en fruitoppervlakken achterblijven . Het wassen en wrijven van producten onder stromend water is beter dan het onderdompelen. Was groente en fruit van de boerenmarkt, uw eigen tuin en de supermarkt.
Omdat de meeste pesticiden niet stabiel zijn bij een alkalische pH, kan het weken in een oplossing van baking soda de verbindingen afbreken en samen met een spoeling onder kraanwater , kan het helpen om ze weg te spoelen. Let op: de oplossing van baking soda verwijdert alleen bepaalde klassen pesticiden en alleen van het oppervlak van de producten.
Deskundigen op het gebied van voedselveiligheid zijn het erover eens dat u uw producten altijd moet wassen voordat u ze eet of serveert .
Maïs staat op de eerste plaats van het rijtje gewassen dat het minste aantal pesticiden of restanten van pesticiden bevatten. In dalende lijn gevolgd door avocado, ananas, kool, ui, erwten, papaya, asperge, mango, aubergine, honingmeloen, kiwi, cantaloupemeloen, bloemkool en pompelmoes.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Het toevoegen van azijn aan uw fruit en groente kan helpen met het extra effectief verwijderen van bacteriën. Het is bekend dat schoonmaken met alleen water zo'n 98% van de bacteriën verwijdert van groenten en fruit, maar het toevoegen van azijn zal geen kwaad doen aan het proces.
Personen die worden blootgesteld aan chemische bestrijdingsmiddelen lopen risico op tal van ernstige chronische ziekten, zoals kanker, hartziekten, ademhalingsstoornissen en neurologische aandoeningen, evenals ontwikkelingsachterstand bij kinderen.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Net als aardbeien blijven bramen langer houdbaar als u ze wast in een oplossing van azijn en water of in een heetwaterbad. Zorg er wel voor dat u ze goed droogt voordat u ze opbergt.
Je moet vermijden om bosbessen te wassen voordat je ze in de koelkast bewaart, omdat het extra vocht ervoor zorgt dat ze sneller bederven . Dit kan ze ook zacht en papperig maken, zegt Vu, dus wacht tot je ze wilt eten.
Groenten met de meeste sporen van pesticiden zijn selderij (50 procent), knolselderij (45 procent) en bloemkool (31 procent). Hans Muilerman van het PAN verklaart de toename door resistentie bij insecten, schimmels en onkruid. "Daardoor gaan boeren meer spuiten en dat zorgt alleen maar voor nog meer resistentie.
Van de verschillende soorten fruit zijn in citrusvruchten en druiven gemiddeld het hoogste aantal verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Deze worden gevolgd door kersen, aardbeien, bananen, perziken en abrikozen.
Biologisch scoort beter
Een belangrijk verschil met gangbaar is dat biologische boeren geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Omdat kunstmest maken veel energie kost, scheelt het bij biologische landbouw energie en broeikasgasuitstoot.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Gemiddeld worden per hectare bananen plantage 50 kg bestrijdingsmiddelen per jaar gebruikt in vergelijking tot bijvoorbeeld 4,5 kg voor de conventionele aardappelteelt in Noord-Europa, en aardappelen zijn een van de meest bespoten groenten.
Op de groene lijst staan de producten waarbij in minder dan 10 procent van de gevallen hormoonontregelende bestrijdingsmiddelen zijn gevonden, deze zijn dus het meest veilig. Onder meer broccoli, aubergine, komkommers, mango en uien leveren weinig gevaar op voor hormoonverstoring.
Veel mensen denken ten onrechte dat "vers het beste is", maar als het om bessen gaat, hebben de diepvriesvarianten een hogere concentratie voedingsstoffen en worden ze vaak gespaard van de grote hoeveelheden pesticiden die worden gebruikt bij verse bessen die in een supermarkt te vinden zijn.
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree . Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen. Om deze problemen te voorkomen, eet u bosbessen met mate en zorgt u ervoor dat u voldoende water drinkt.
79% van de leden van de Society of Toxicology is het erover eens dat de EWG de gezondheidsrisico's enorm overdrijft. Ja, pesticiden worden op alle niet-biologische en biologische bessen toegepast . Het is een veelvoorkomende misvatting dat biologische bessen pesticidenvrij zijn.