Kip op een bierblik Plaats de kip op een halfvol blikje bier op de bbq en sluit de bbq met een deksel en laat op ± 185°C in ± 1 uur gaar worden. De bouten staan dichter bij het vuur dan de borst en worden zo ongeveer even snel gaar als het borstvlees. Het bier zorgt er ook voor dat het kippenvlees mals wordt.
Wassen met zuren
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees.
Hoelang moet kip koken voordat het gaar is? Kipfilet koken duurt 8-12 minuten per kant op middelhoog vuur, of 25-30 minuten in de oven (180°C).
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Bak je de kip te lang door, dan verandert het al snel in een taai stukje. Controleer daarom tijdig of de kip gaar is door de filet in het midden in te snijden. Als het midden niet meer transparant is of er helder sap uitloopt, weet je dat je goed zit.
Een beetje boter onder de huid van de kip doen is een eenvoudig trucje. Voeg eventueel smaakmakers zoals kruiden en specerijen toe aan de boter. Wrijf de boter dan voorzichtig onder de huid. Door kip in de oven op een lagere temperatuur te garen, blijft hij sappiger.
De maïzena in de marinade vormt een beschermende barrière die sappen insluit en voorkomt dat het eiwit uitdroogt tijdens de kookprocessen met hoge hitte typisch in de Chinese keuken, zoals roerbakken of frituren.
Er kunnen namelijk bacteriën in zitten waar je erg ziek van kan worden als de kip niet goed gegaard is. Eet daarom nooit rauwe kip en gaar hem altijd totdat het vlees van binnen wit is en van het bot loskomt. Let ook op de houdbaarheidsdatum van kip wanneer je deze koopt.
Pak een wit bord en leg daar de bereide kip op. Maak met een mes een kleine maar wel diepe snee in het vlees. Zijn de sappen die uit de kip komen helder? Dan weet je zeker dat de kip gaar is.
Je kan de kip frituren (veel vet), bakken in de pan of 'air fryen' (minst vet). Als je de kip in de pan bakt, begin ze dan niet heen en weer te duwen want dan kan die heerlijke korst er wel eens afvallen. Leg ze gewoon in de hete olie en draai ze na een tijdje om tot ze helemaal mooi goudbruin, krokant en gaar is.
De beste manier om een kipfilet te koken zodat deze sappig en mals is en niet droog, is door deze te koken in een waterbad in een vacuümzak . De temperatuur van het waterbad moet tussen de 150-160F zijn. De kip moet in een hete pan worden dichtgeschroeid voor niet meer dan 2 minuten per kant voor kleur en textuur.
U gebruikt het bijvoorbeeld voor een lekkere saladedressing, een ovenschotel of voor het bakken van een malse kipfilet. Maar niet iedere olijfolie is daarvoor geschikt. In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten.
Omdat melk veel vet bevat is het een hele goede geleider van smaak, veel beter dan bijvoorbeeld wijn of water. Wanneer je smaakmakers toevoegt aan de melk waarin je de kip pocheert, neemt het vlees gemakkelijk alle smaken op.
Tegen de 75 graden droogt kip snel uit. Een goede hygiëne is hierbij wel van belang.” ,,Bak je je kip in de pan, bak hem dan 2 tot 3 minuten per zijde. Vaak bedruipen we het vlees met een lepel met de vetstof en het braadvocht, dat heet arroseren.
Baking soda voor een malse kipfilet
De stoffen die van nature in baking soda aanwezig zijn, breken de vezels in het vlees af. Hierdoor wordt de binnenkant en het oppervlak van de kipfilet heerlijk zacht. Voor deze methode kun je zowel hele kipfilet als plakken of blokjes gebruiken.
Een hele kip moet ongeveer 1 uur tot 1 uur en 15 minuten in de oven (200 graden boven- en onderwarmte, 180 graden heteluchtoven). Controleer de kip na 1 uur en pas de oventijd daarna naar wens aan. Smeer de kip rondom goed in met olie en kruiden (deze Kippetje Kruidenmix is echt een aanrader!)
Water kookt bij 212 graden Fahrenheit, wat geschikt is voor het koken van vezelrijke dingen zoals groenten of pasta. Deze temperatuur is te agressief voor de eiwitstructuur van gevogelte en resulteert in droge, taaie kip – nee bedankt.
Ja, kipfilet wordt zachter naarmate je het langer kookt . Als je het echter te lang kookt, wordt het droog en taai. De beste manier om ervoor te zorgen dat de kipfilet sappig en mals blijft, is door het te koken tot de interne temperatuur 165°F bereikt.
Je zou ervoor kunnen kiezen om resten kip in grove stukken te plukken en ze te laten afkoelen in een potje met gevogeltebouillon. Bewaar dit potje vervolgens in de koelkast. Misschien zorgt dit voor een meer bevredigend resultaat. De bouillon kan je altijd verwerken in een soep.
Is het je ooit opgevallen hoe ongelooflijk mals de kip in roerbakgerechten bij je favoriete Chinese restaurant is? Dat komt doordat ze kip malser maken met een simpele methode genaamd Velveting Chicken met baking soda . Het is een snelle en makkelijke methode die elke thuiskok kan doen, en die ook voor rundvlees gebruikt kan worden.
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden. Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe. Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
veroorzaakt worden door redelijk low & slow je kip te garen. Om te testen of het niet gaar is kan je een (wit) servetje tegen het vlees/bot aan houden. Als het vocht wat in het servetje trekt helder is, dan is het gewoon helemaal in orde. Als het vocht rood is, dan is het nog niet gaar.