Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Kruiden zoals hibiscus, meidoorn en groene thee worden geprezen door wetenschappelijke studies die wijzen op hun bloeddrukverlagende capaciteiten. Het is echter cruciaal om te begrijpen hoe deze kruiden interageren met het lichaam en welke hoeveelheden veilig en effectief zijn.
Voldoende water drinken kan helpen de bloeddruk te verlagen. Het is belangrijk om elke dag minstens 8 glazen water te drinken en frisdranken, vruchtensappen en alcohol te vermijden. Deze dranken bevatten vaak veel suiker en kunnen de bloeddruk verhogen. Regelmatige lichaamsbeweging kan de bloeddruk helpen verlagen.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Speciale aandachtspunten bij hoge bloeddruk
Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Zo is bewezen dat groenten en fruit een positieve werking hebben op het verlagen en laag houden van onze bloeddruk. De richtlijn is 2 stuks fruit en 250 gram groente. Van groenten als spinazie, bietjes en rucola is zelfs bewezen dat zij een verlagende werking hebben.
Bij een hoge bloeddruk kun je kiezen voor verschillende oplossingen, namelijk: bloeddruk omlaag door paracetamol of aanpassingen in je voedingspatroon. Het is zeker mogelijk om door paracetamol je bloeddruk omlaag te krijgen, echter zit je dan toch aan medicijnen vast en wordt je gezondheid zelf niet beter.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kunnen de volgende klachten optreden: hoofdpijn. vermoeidheid. misselijkheid.
Voldoende vitamine D helpt om de bloeddruk goed te houden waardoor het risico op hypertensie (hoge bloeddruk) wordt verminderd. Chronische ontsteking wordt in verband gebracht met de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.
Verder bevatten komkommers veel kalium, magnesium en ook vezels. Deze werken goed bij het onder controle houden van de bloeddruk. Of je nu een lage-, of juist hoge bloeddruk hebt, dit is in beide gevallen goed te behandelen met komkommer.
Voedingsmiddelen met lycopeen zijn prachtige bloeddrukverlagers en cholesterolremmers. Denk aan (verwarmde) tomaten, tomatensaus, rode meloen, papaja, roze grapefruit, guave, pompoen en wortelen.
Gezond voor je bloeddruk
Een gemiddelde banaan bevat maar liefst 425 mg kalium, en dat is veel meer dan welke andere vrucht ook. Kalium is een mineraal dat werkt als een tegenhanger van natrium (in zout): natrium verhoogt de bloeddruk en kalium verlaagt deze.
Gember: Hoewel gember vooral bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, zijn er aanwijzingen dat het ook enigszins de bloeddruk kan helpen verlagen. Kurkuma: Kurkuma, het actieve ingrediënt in geelwortel, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan mogelijk een positief effect hebben op de bloeddruk.
Voedingtip #4 om jouw hoge bloeddruk te verlagen: Eet meer magnesiumrijke voeding. Magnesium verwijdt de bloedvaten en heeft dus een bloeddruk verlagend effect. Belangrijke bijkomstigheid: uit onderzoek blijkt dat mensen met voldoende magnesium in het bloed 40% minder kans hebben op hart- en vaatziekten.
Gelden er andere bloeddrukwaarden voor mensen boven de 70? Nee, ook voor mensen ouder dan 70 is een bloeddruk boven 140/90 een hoge bloeddruk. De bloeddruk mag soms wel hoger zijn. Dat heeft te maken met je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of je medicijnen gebruikt.
Uit recent onderzoek blijkt dat isometrische training het meest effectief is voor het verlagen van de bloeddruk in rust .
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Vooral de mannen: 1 glas per dag kan al leiden tot een verhoging van de bloeddruk. Bij vrouwen is dit vanaf 2,5 glazen per dag. Het minderen in alcoholconsumptie is dus een relatief gemakkelijke manier om zonder medicijnen je bloeddruk te verlagen.
Bij postprandiale hypotensie daalt de bloeddruk meestal binnen anderhalf uur na het begin van de maaltijd. Deze tijdelijke bloeddrukdaling komt met name voor bij oudere mensen.
Volkoren granen, zoals brood rijst of pasta. Veel groente: zowel rauwe als gekookte groenten en groentesap. Fruit: vers, bevroren of ingeblikt fruit. Fruitsappen zijn een iets minder goede keuze omdat de vezels zijn verwijderd terwijl ze vrij veel suiker bevatten.
Voor de studie werd geëxperimenteerd met de harde Italiaanse kaas Grana Padano. Twee maanden lang kregen mensen met een hoge bloeddruk dagelijks één ounce, iets minder dan dertig gram van de kaas. Na die twee maanden bleek de bloeddruk van alle testpersonen drastisch te zijn gedaald naar normalere waarden.
Ei is een goede bron van omega-3 vetzuren, vooral wanneer het afkomstig is van een kip die extra van deze gezonde vetzuren te eten krijgt. Deze voedingsstoffen leveren een belangrijke bijdrage aan de hersenfuncties en zijn gunstig voor de werking van het hart en de bloeddruk.