Palmolie-industrie zorgt echter niet alleen voor banen en exportinkomsten, maar ook voor enorme hoeveelheden organisch afval. Dit wordt vaak verbrand of men laat het op het land liggen. Palmolieproductie leidt daardoor tot veel uitstoot van broeikasgassen (zoals methaan) en draagt bij aan klimaatverandering.
In palmolie zit meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
In zijn ongeraffineerde vorm is palmolie rijk aan betacaroteen en vitamine E. Tijdens het raffineren verliest de olie evenwel veel van zijn vitaminegehalte. Palmolie bevat meer verzadigde vetten dan andere oliesoorten. Dit soort vetten is nadelig voor de gezondheid.
Wat is het probleem met palmolie? De palmolieteelt zorgt voor grootschalige ontbossing. 45% van de palmolieplantages in Zuidoost-Azië liggen in gebieden die in 1989 nog bos waren. In relatief korte tijd is er dus heel veel bos weggehaald voor handel in palmolie over de hele wereld.
Omdat palmolie niet op een verantwoorde manier wordt geteeld, leidt de productie tot een grootschalige vernietiging van tropische bossen en de aantasting van veengebieden.
Door de grote vraag naar palmolie moet steeds meer tropisch regenwoud plaats maken voor palmolieplantages. Dit leidt tot milieuvervuiling en vermindering van de biodiversiteit met ernstige gevolgen voor dieren. Daarnaast is er bij palmolieplantages sprake van mensenrechtenschendingen.
Tropisch regenwoud wordt gekapt voor de aanleg van mega plantages met oliepalmen. Mensen worden van hun land beroofd en komen zonder inkomsten te zitten. Unieke planten- en diersoorten worden met uitsterven bedreigd. Het kappen van zo veel bossen is slecht voor het klimaat.
Nutella® bevat palmolie omdat dit de beste optie is om ervoor te zorgen dat het product de juiste textuur en structuur heeft en omdat het de karakteristieke smaak van de andere ingrediënten niet in de weg staat. Het belangrijkste is dat palmolie geen hydrogeneringsproces hoeft te ondergaan.
Palmolie in cosmetica is niet slecht voor je gezondheid of een gevaar voor je huid.
Wat is het voordeel van palmolie? Een groot voordeel van palmolie is dat de palmen heel veel olie opleveren. De opbrengst is per hectare 4 tot 10 keer hoger dan andere plantaardige oliën. Bovendien zijn voor de teelt weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
,,Hoe harder een vet is, hoe meer verzadigde vetten het bevat en hoe ongezonder het is. Palmolie is bij kamertemperatuur harder dan olijf- en zonnebloemolie, dus zijn die oliesoorten gezonder dan palmolie.''
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
Palmolie zit verder in voedingsmiddelen, zoals frituurolie, chips, koekjes, pindakaas en sauzen. In palmolie zit meer verzadigd vet dan in andere oliesoorten, wat het risico. op hart- en vaatziekten vergroot. Wil je meer weten over palmolie in voeding?
Pindakaasliefhebbers was het misschien al opgevallen, tussen het broodbeleg bij Albert Heijn staat een nieuwe pot: Smeris Pindakaas, zónder palmolie.
Volgens een studie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) bevat palmolie stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn. Die stoffen ontstaan wanneer de olie geraffineerd wordt boven de 200°C. In de media werd de boodschap van de EFSA afgekort tot 'Nutella is kankerverwekkend'.
Roomboter staat niet de Schijf van Vijf omdat er veel verzadigd vet inzit. Roomboter bevat vitamine A, D en E en heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%. Het bevat vooral verzadigd vet. Dit vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid.
De productie van palmolie is slecht voor het milieu en voor soorten als de orang-oetan, vanwege ontbossing, branden en veenontginning. Als we dan toch plantaardige oliën consumeren, zou het beter zijn daarvoor gewassen als olijf, zonnebloem, koolzaad en soja te nemen.
Palmolie bevat veel verzadigd vet en het is net als sojaolie en zonnebloemolie niet gezond om te verhitten. Het is met name opletten voor geharde palmolie; geharde palmolie is palmolie dat sterk verwerkt is. Dit is dan ook de boosdoener voor onze gezondheid.
Voor de Wereld van Morgen testte chocoladepasta's die gemaakt zijn zonder palmolie, palmvet of palmstearine. De klassieke Nocciolata kwam als beste uit de test.
Dat gaat als volgt: als we minder palmolie gebruiken dan neemt de vraag naar palmolie af. Als de vraag naar palmolie afneemt dan hoeven er minder plantages te worden aangelegd. Voor plantages wordt regelmatig regenwoud gekapt. Dus, wanneer we minder palmolie consumeren dan wordt er minder regenwoud gekapt.
De oliepalm geeft het hele jaar door palmvruchten. Eén oliepalm levert gemiddeld wel 4000 liter olie tijdens zijn leven! Palmolie is goedkoop en makkelijk. De opbrengst per hectare is bij palmolie wel zes tot tien keer hoger dan bij andere oliën, zoals zonnebloemolie en kokosolie.
Shea boter wordt gewonnen uit de vruchten van de kariteboom, die niet groeit op plantages maar uitsluitend in de vrije natuur van de Afrikaanse savanne. De noten worden geraapt, gekraakt, gewassen en verwerkt tot 100% plantaardige shea boter.
Becel gebruikt kokosolie als 'hard vet', wat dit product palmolievrij maakt. becel light levert een belangrijke bijdrage aan de benodigde dagelijkse hoeveelheid omega 3. Dat draagt bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. En daarom is Becel goed voor het hart.