Om te vermijden dat de room gaat schiften wanneer je de soep weer ontdooit en terug aan de kook brengt kan je de soep beter maken zonder de room toe te voegen en dan invriezen. Dan voeg je gewoon wat room toe wanneer je de soep terug opwarmt.
Pompoensoep kun je tot 3 maanden bewaren in de vriezer. Laat de soep afkoelen en doe hem daarna in luchtdichte doosjes.
Soepen die u beter niet kunt invriezen
Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn. Vetten scheiden namelijk vocht uit in de vriezer, waardoor de substantie verandert. De varianten met veel groente, granen en pasta (vermicelli) worden in de vriezer snel papperig.
Je kunt kookroom invriezen, maar de kans bestaat dan wel dat het gaat schiften wanneer je het opwarmt. Warm het dan dus echt langzaam op. Of zet het opengemaakte flesje voor maximaal drie dagen terug in de koelkast. Wij geven je graag inspiratie om een opengemaakt flesje alsnog leeg te maken.
Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
Zalig! Room die ingevroren is geweest, kun je niet meer opkloppen, maar wel nog gebruiken in soep of saus. Melk en room zijn 2 à 3 maanden houdbaar in de diepvriezer. Na het ontdooien moet je ze binnen de 5 dagen gebruiken.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Zoals de naam aangeeft, is kookroom ideaal om te gebruiken in warme bereidingen. Zoals bijvoorbeeld soepen en sauzen.
Bewaartip voor dit product
Zet het product na gebruik altijd snel terug in de koelkast. Hierdoor blijft het langer goed. Bewaar een restje kookroom in het gesloten flesje of pakje in de koelkast.
Na slechts 20 minuten meng je de ingrediënten tot ze bedwelmend glad zijn en krul je je op met een grote kom warme, romige soep – zonder schuldgevoel! Dit romige Butternut Soup-recept is gemakkelijk van tevoren te maken en in te vriezen voor stressvrije diners of lunches gedurende de week.
Soep met melk of room invriezen.
Hoewel niet-zuivelmelk zoals kokosmelk iets beter blijft, zullen soepen die ermee zijn ingevroren ook niet hetzelfde zijn als ze worden ontdooid. Volg deze tip: Houd alle zuivel- of niet-zuivelmelk of room achter als u een soep invriest die erom vraagt .
Vooral romige aardappelsoep is er eentje waar niemand het over eens lijkt te kunnen worden. Dus, kun je aardappelsoep invriezen? Dat kan zeker!
Laat de soep afkoelen tot kamertemperatuur en doe de soep vervolgens in diepvriesbestendige luchtdichte containers. Zorg ervoor dat er wat ruimte bovenin overblijft voor uitzetting. Voor het beste resultaat wordt pompoensoep het beste ingevroren zonder room of toevoegingen zoals croutons.
Je kunt niet zomaar alles invriezen. Zo kunnen ook sommige soepen niet tegen de vrieskou. Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op. Room, melk en kaas schiften namelijk bij het ontdooien.
Bewaar overgebleven pompoensoep in een luchtdichte container in de koelkast tot 4 dagen. Het wordt dikker in de koelkast, dus ik raad aan om het op het fornuis op te warmen en indien nodig water toe te voegen om het te verdunnen tot de gewenste consistentie . Deze soep kan ook tot 3 maanden goed worden ingevroren.
Pompoensoep kun je, eenmaal afgekoeld (i.v.m. bacteriën), ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar soep in een afgesloten bakje. Je kunt de soep na het afkoelen ook invriezen en 3 maanden bewaren in de vriezer.
Is de soep na 2 dagen koelkast nog niet op? Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C.
De meeste soepen zijn bijna een week houdbaar
Zeevruchtensoep blijft maar twee tot drie dagen goed, romige soepen blijven waarschijnlijk drie dagen goed, kippensoep drie tot vijf dagen en zuurrijke en heldere groentesoepen blijven het langst goed. Maar als je iets "vreemds" ruikt, ziet of proeft, blijf dan aan de veilige kant en gooi je soep weg.
Producten die kunnen schiften, zoals room en slagroom, kan je ook niet invriezen. Ook zachte kazen zoals ricotta en mozzarella zullen schiften bij het ontdooien. Ten slotte kan je krokante ingrediënten zoals gebakken frietjes of chips ook niet invriezen.
U kunt kleine hoeveelheden room invriezen door het in ijsblokjesvormpjes te gieten, de blokjes vervolgens in een diepvrieszak te doen en de lucht eruit te laten . Als u een grote hoeveelheid hebt, giet u het in een luchtdichte container en laat u een opening van 2 cm aan de bovenkant zodat de room kan uitzetten. U kunt room tot drie maanden invriezen.
Samenvatting. Al met al is het volkomen veilig om rauwe zuivelproducten in te vriezen . Hoewel bepaalde vitamines, zoals vitamine C, na verloop van tijd kunnen afnemen, blijft de algehele voedingswaarde hetzelfde en komen de nuttige bacteriën weer tot leven zodra ze ontdooid zijn.
Romige soepen worden dikker in de vriezer , dus je moet geduld hebben als je ze ontdooit en opwarmt. Als ze te snel worden opgewarmd, kunnen romige soepen hun gladde consistentie verliezen. Geduld is het geheim van het invriezen van romige soep om smaak en consistentie te behouden tijdens extreme temperatuurveranderingen.
Romige zeevruchtensoep bewaren en invriezen
Overgebleven zeevruchtensoep blijft 3-4 dagen goed in de koelkast. Zeevruchtensoep kan ook in een luchtdichte container tot 4 maanden worden ingevroren . Ontdooi in de koelkast en verwarm op het fornuis, roer goed tijdens het opwarmen.
Invriezen destabiliseert room. Bij het ontdooien loop je het risico dat de room zich scheidt (met water aan de ene kant en vet aan de andere kant). Er is echter geen reden waarom je gerechten met room niet kunt invriezen . Dit komt omdat ze 'beschermd' worden door de andere ingrediënten in je recept.