Wil je je rijst extra snel afkoelen omdat je bijvoorbeeld zo weg moet? Doe het dan in een schaaltje, bakje of kommetje en zet die in koud water. Je kunt de korrels uitspreiden op een plaat om ervoor te zorgen dat ze sneller afkoelen.
Dit doe je door rijst na het koken onmiddellijk af te gieten en te laten nagaren met het deksel op de pot, van het vuur. Zo verdwijnt het vocht en heb je droge rijst om te bakken. Om de gekookte rijst snel te laten afkoelen, kan je hem uitspreiden op een dienblad.
U kunt rijst sneller afkoelen door deze in kleinere porties te verdelen, uit te spreiden op een schone, ondiepe schaal of door de hete rijst in een schoon vergiet te doen en onder koud stromend water te houden .
Giet al het water uit de kom, doe dit door de zeef heen zodat rijst die uit de kom valt niet in de afvoer verdwijnt. Doe de uitgelekte rijst in de pan en giet er koud water bij totdat er ongeveer 1 cm water boven de rijst staat. Plaats de deksel op de pan en laat de rijst 30 minuten weken.
Zet de pan even op het aanrecht met een theedoek onder het deksel (om overtollig vocht te absorberen). Verdeel de rijst vervolgens over een bakplaat, zodat deze sneller afkoelt tot kamertemperatuur. Zet de bakplaat vervolgens 20 minuten in de koelkast.
Rijst is lange tijd houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart. Gekookte rijst is 2 dagen houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Koel de gekookte rijst snel af en zet het goed afgesloten in de koelkast. Laat het niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Neem je tijd als het gaat om rijst koken. Als je rijst laat droogkoken, is de onderste laag altijd iets vochtiger dan de bovenste. Door de rijst 5-30 minuten met het deksel op de pan te laten staan, wordt het vocht gelijkmatig verdeeld.
Laat afkoelen: Verdeel de gekookte rijst over een bakplaat met opstaande rand en laat deze 10 minuten afkoelen op een rooster . (Als u de rijst op een bakplaat legt, koelt deze sneller af tot kamertemperatuur.) Zet de plaat in de koelkast en laat de rijst 20 minuten afkoelen.
Koel rijst zo snel mogelijk af, idealiter binnen een uur – nooit langer dan 2 uur. De snelste manier om overgebleven rijst af te koelen is door deze onder koud stromend water af te spoelen .
Gekookte rijst bewaren
Haal het uit de rijstkoker, stomer of pan om het sneller af te laten koelen. Overweeg om het in kleinere porties te verdelen om het sneller af te laten koelen. Zet het, zodra het op kamertemperatuur is, direct in de koelkast . Bewaar het niet langer dan 24 uur voordat u het eet.
Je kunt voedselvergiftiging krijgen door het eten van opgewarmde rijst . Het is niet het opwarmen dat het probleem veroorzaakt, maar de manier waarop de rijst is bewaard voordat deze wordt opgewarmd. Bewaar rijst maximaal één dag in de koelkast totdat u deze opwarmt.
Rijst onder stromend water afspoelen
Doe de rijst in een fijne zeef boven een grote kom. Plaats beide in de gootsteen. Giet koud water over de rijst en roer en schud de rijst met je handen. Giet het water uit de kom als deze vol is.
Volgens wetenschappers zoals Harold McGee hangt het wassen van rijst samen met zetmeel. Zou je de rijst niet wassen dan krijg je een plakkerige korrel: 'door de rijst te wassen spoel je het zetmeel weg aan de oppervlakte van de korrel en krijg je een mooiere, drogere rijst', aldus McGee in On Food and Cooking.
Als u de rijst voor het koken even afspoelt, verliest deze wat zetmeel en worden de korrels minder klonterig.
Plakt jouw rijst na het koken ook altijd aan elkaar? Voeg dan een paar druppels citroensap toe aan je water.
Vers gekookt: Zolang je de rijst uitspreidt op een bord of schaal terwijl het nog heet is en het een paar minuten laat verdampen, kun je uitstekende gebakken rijst maken met verse rijst . Rijst van een dag oud: Rijst van een dag oud heeft de neiging om te klonteren, dus je zult het met de hand moeten breken voordat je het roerbakt.
Laat je rijst snel afkoelen, zodat het niet langer dan twee uur buiten de koelkast staat. Doe de rijst daarna in een bakje die je goed af kunt sluiten met een deksel, zet het in een koelkast met een temperatuur van 4-7°C en je kunt het maximaal twee dagen later nog prima opwarmen.
Roer de rijst niet tijdens het koken. Dit kan er voor zorgen dat de rijst afbreekt en te plakkerig wordt. Proef regelmatig of de rijst al klaar is. Als je de juiste verhoudingen water en rijst hebt gebruikt zal de rijst waarschijnlijk klaar zijn op het moment dat al het water verdampt is.
Overgebleven rijst klontert minder snel en valt minder snel uit elkaar, roostert beter en is gemakkelijker in een wok te gooien. Bovendien worden de afzonderlijke rijstkorrels gelijkmatiger bedekt met saus en mengen ze beter met extra ingrediënten, zoals gesneden groenten en vlees.
Wanneer je te veel rijst hebt gekookt, kun je dit in de koelkast of vriezer bewaren. Hierbij is het belangrijk dat je je restje altijd eerst laat afkoelen. Zorg wel dat je dit niet langer dan twee uur buiten de koelkast laat staan. Anders loop je kans op de Baccillus Cereur-bacterie, die van nature in rijst voorkomt.
Het klassieke rijstdieet is aanvankelijk een mono-dieet, totdat het na enkele dagen kan worden aangevuld met groenten, fruit en vis. Een strikt plan voorziet drie porties van 60 gr rijst per dag, waarbij de calorie-inname tijdens het dieet wordt verhoogd van ongeveer 800 tot 1200 calorieën door de extra ingrediënten.
De bacterie Bacillus cereus kan sporen vormen die goed kunnen overleven en hittebestendig zijn. Sporen zijn bacteriecellen in een soort slaapstand. Als je rijst opnieuw opwarmt, kunnen deze sporen dat overleven en zich later weer ontwikkelen tot bacteriën.
Als je de rijst vervolgens kookt en het zetmeel dus verwarmt, verandert het zetmeel in een gelatineachtig laagje. Hierdoor wordt de rijst plakkerig en kan het gaan klonteren. Als je de rijst voor het koken dus even wast, verwijder je het zetmeel en kook je de allerlekkerste luchtige rijst!
Wil je toch je rijst wassen? Doe de rijst dan in een vergiet en spoel de rijst onder de koude kraan, waarbij je met je hand langzaam de korrels een beetje om schept. Je kunt het natuurlijk ook in een pannetje met koud water doen, even roeren en afgieten in een vergiet of zeef.
Wikkel hiervoor een theedoek om de deksel zodat de condens niet op de rijst drupt. Voor goede sushi is de temperatuur van de rijst erg belangrijk. De sushirijst moet op kamertemperatuur zijn bij consumptie. De rijst kun je gelijkmatig afkoelen door te waaien met bijvoorbeeld een tijdschrift.