Aziatische gebakken rijst staat zo op tafel En het zit ook nog eens vol met groente, vezels, eiwitten, gezonde vetten; alles wat je nodig hebt in een maaltijd. Door zulke simpele, maar toch overheerlijke en gezonde gerechten te maken, maak je het makkelijk voor jezelf om gezond koken vol te houden.
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeervetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Staat er een gerecht met rijst op het menu? Vervang dan witte rijstsoorten voor zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst bevat namelijk de meeste voedingsstoffen, waaronder vezels. Vezels houden je darmen gezond, helpen je gewicht op peil te houden en kunnen de kans op darmkanker verkleinen!
Dagelijks rijst eten is prima, maar variatie wordt aangeraden. Wissel af met granen zoals quinoa, gerst of bulgur, en voeg altijd groenten en eiwitten toe voor een gebalanceerde maaltijd. Een gevarieerd dieet is cruciaal voor je gezondheid.
Rijst is bijzonder rijk aan koolhydraten en voedingsstoffen - kortom supergezond en geschikt voor een voedzaam en bewust voedingspatroon. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt rijst zelfs beschouwd als een middel tegen hoge bloeddruk. Er wordt ook gezegd dat het het hart verlicht en het lichaam sterkt.
Zilvervliesrijst bevat een aanzienlijk hogere hoeveelheid eiwitten, (gezonde) vetten en voedingsvezels (maar liefst 3x zo veel!). Ook wat betreft vitamines en mineralen scoort bruine rijst op bijna elk vlak het hoogst. Toch wint de witte variant het op het gebied van selenium en zink.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
De makkelijkste manier om het hoge koolhydraatgehalte van rijst te verwijderen is door ze op een gezondere manier te koken . Je kunt rijst een paar uur laten weken, koken en het water weggooien. Vermijd het bakken van rijst of het toevoegen van te veel vetten zoals ghee of olie, die de calorieën zullen verhogen.
Bruine rijst
Bruine rijst of andere volle granen kunnen helpen in de strijd tegen je buikje. Dat bleek althans uit een onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition: mensen die 3 keer per dag volle granen aten, hadden 10% minder buikvet dan degenen die dat niet deden.
Rijst van alle soorten levert belangrijke vitaminen en mineralen, samen met energieverhogende koolhydraten en, afhankelijk van de variëteit, een goede dosis darmgezondheid-ondersteunende vezels. Het is belangrijk om te onthouden dat het eten van iets in overmaat na verloop van tijd waarschijnlijk zal leiden tot gewichtstoename , en rijst is geen uitzondering.
Zilvervliesrijst bevat meer arseen
Hoge consumptie van arseen kan slecht zijn voor je gezondheid. In de Europese Unie zijn er daarom strenge normen voor de hoeveelheid arseen in rijst. Het is dan ook geen probleem als je rijst met mate eet, als onderdeel van een gevarieerd dieet.
Tot slot hebben zowel zilvervlies- als witte basmatirijst een veel beter gehalte aan voedingsstoffen dan andere rijstsoorten. Ze bevatten meer vitamine B en mineralen zoals koper en magnesium. Het hogere magnesiumgehalte van basmatirijst kan je bloedsuikerspiegel helpen reguleren.
Wij raden aan om voeding met oplosbare vezels op tafel te zetten: witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes, fruit uit blik … Zij absorberen het vocht in de darmen, waardoor de stoelgang opnieuw vaster van vorm wordt.
Rijst en pasta's zijn algemeen bekend als dikmakers. Het is niet zo dat je er per se dik van wordt, maar deze voedingsmiddelen bevatten wel erg veel koolhydraten. En gemiddeld genomen eten we te veel koolhydraten in verhouding tot hoe weinig we bewegen. Als je wil aankomen zijn deze koolhydraten zeker welkom.
Het opgeven van rijst alleen kan niet resulteren in een aanzienlijke vermindering van buikvet . De belangrijkste manier om buikvet te verminderen is door een calorietekort te creëren, of minder calorieën te consumeren dan u verbruikt via dagelijkse activiteit en beweging.
Als u helemaal geen rijst eet , krijgt uw lichaam niet de benodigde B-vitamines binnen, evenals bepaalde mineralen die koolhydraten uit rijst leveren . Om tijdelijk de hoeveelheid koolhydraten die een persoon eet te verlagen, adviseren experts doorgaans een uitgebalanceerd dieet met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen.
Het is een mythe dat het eten van rijst 's avonds buikvet verhoogt . Het hangt volledig af van uw totale calorie-inname. Bereken gewoon uw totale calorie-inname en u zit in een tekort van 200-300. U zult resultaten zien in uw vetverliesreis.
Realiteit: Geen enkele rijstsoort bezit inherente vetverbrandende eigenschappen . Hoewel zwarte, rode en wilde rijst bepaalde voedingsvoordelen bieden ten opzichte van witte rijst, is er geen wetenschappelijk bewijs voor hun vetverbrandende eigenschappen.
Rijst kan ook gewichtstoename veroorzaken als je meer eet dan je nodig hebt. Als koolhydraatrijke voedselgroep is de glycemische index van rijst iets hoger, namelijk 64. Als gevolg hiervan kan het de bloedsuikerspiegel verhogen en de werking van insuline beïnvloeden.
Toch zijn niet alle koolhydraten gelijk. Wat het meest verrassend was aan de resultaten, is dat zelfs frietjes die in olie gebakken waren, hoger in de koolhydraatgezondheidshiërarchie terechtkwamen dan pasta en rijst . Aardappelpuree was de echte winnaar, waarbij kinderen 30-40 procent minder calorieën binnenkregen bij maaltijden.
Rijst bevat vitamines en mineralen die pasta niet bevat, waaronder foliumzuur, B-vitamines (tenzij de pasta is verrijkt), ijzer en zink, maar Rizzo zegt dat deze hoeveelheden erg klein zijn. Voor degenen die een glutenvrij dieet volgen, is rijst een goede optie.
'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van. Als we gekookte aardappels laten afkoelen en verwerken in bijvoorbeeld een salade, worden ze zelfs nog meer verzadigend.
Mensen die willen afvallen kunnen het daarom beter met mate eten en over het algemeen kiezen voor wilde, zilvervlies- of meergranen rijst omdat deze meer vezels bevatten en daarom over het algemeen beter verzadigen.
Naast roosteren zorgt het bakken van rijst ook voor het loskomen van extra aroma's. Dit doe je in tegenstelling tot het roosteren niet vóór maar ná het koken van de rijst. Kook dus eerst de Basmati en bak deze daarna in een pan samen met de ingrediënten die je erbij wilt serveren. Supersimpel en lekker!
Voordelen van het wassen van rijst
De rijst krijgt een lossere consistentie, zodat hij minder aan elkaar kleeft, niet klef wordt en zijn volle kwaliteit kan krijgen.