Worteltjes zijn rauw (in salades of als gezonde snack) lekker, maar ook gekookt, gestoofd, in roerbakgerechten, soepen, etc.. Ook het loof van worteltjes is eetbaar, je ziet in restaurants soms worteltjes met nog wat van dat loof eraan, en ik heb wel eens een soort 'pesto' van het blad gemaakt.
Leg ze op een koele plek van ca. 12 graden. Je kunt ze ook, liefst ongewassen, in de koelkast bewaren in een papieren- of open plastic zak. Je kunt de wortels tevens invriezen door deze eerst 3 minuten te blancheren en daarna in een goed afgesloten plastic zakje in de vriezer te leggen.
Heb je (winter)wortels in de tuin staan, dan kun je ze ter plaatse bewaren als je ze met stro afdekt. Winterwortels kun je inkuilen of inkisten. Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren.
De beste manier om groenten in te vriezen, is om ze eerst te blancheren. Dan houden ze hun vitaminen en hun kleur. Schil de wortels, snijd ze in rondjes of balkjes en blancheer ze 4 minuten. Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in.
Hoe oogst ik worteltjes? Als je de grond rond de worteltjes een halve centimeter weg veegt kun je de bovenkant van de worteltjes zien, en als je die dik genoeg vindt (2 centimeter is een mooi formaat) kun je het worteltje oogsten.
Zodra uw geschatte oogstdatum is aangebroken, controleert u de bovenkanten van de wortels van de wortels door ze voorzichtig uit de grond te tillen. Als ze boven het maaiveld uitsteken en ongeveer 3/4 - 1 inch in diameter zijn, zijn ze waarschijnlijk klaar om te oogsten.
Wortelen : rijpe wortelen hebben een diameter van ongeveer 12 mm en komen meestal een beetje uit de grond. Als de wortels nog niet zichtbaar zijn, kan je de grond errond wat losmaken met een hark of riek. Controleer dan hun rijpheid. Normaal gezien worden wortels niet uitgegraven maar wel uit de grond getrokken.
Gebruik altijd wortels die op het hoogtepunt van hun versheid zijn. Als u wortels echt niet wilt blancheren voor het invriezen, moet u ze in blokjes snijden of fijnhakken, invriezen op een schaal tot ze stevig zijn en ze vervolgens overbrengen in een gelabelde hersluitbare diepvrieszak, waarbij u overtollige lucht eruit haalt .
Blancheer de wortels 3 tot 5 minuten, afhankelijk van hun grootte. Dompel de wortels onder in het ijswater om het kookproces te stoppen, leg ze vervolgens op een schone handdoek en dep ze droog. Vries in op een bakplaat: Verdeel de afgekoelde en gedroogde wortels over een bakplaat en vries ze ongeveer 5 uur in of tot ze helemaal bevroren zijn.
Hoelang moet je wortels blancheren? Blancheer de wortels 2 tot 5 minuten in kokend water.
Antwoord: Wortels moeten worden bewaard met de toppen verwijderd in een koude (32°F) en vochtige (98-100% relatieve vochtigheid) opslagconditie . Om een ​​hoge vochtigheid te bereiken, moet u uw wortelen waarschijnlijk in een plastic zak bewaren.
Om wortels in de koelkast te bewaren, legt u wortels van vergelijkbare lengte in een enkele laag in diepvrieszakken van 1,5 liter . Verwijder de lucht uit de zakken en sluit ze af. Stapel ze vervolgens plat op een plank of in de groentelade. Om een ​​eenvoudig, kleinschalig opslagsysteem te creëren, plaatst u de wortels losjes in emmers van 5 liter die geschikt zijn voor levensmiddelen.
Wortels schillen is een makkelijke manier om van al het vuil af te komen zonder dat je ze hoeft te wassen. Daarnaast zien deze groenten er een stuk mooier uit als ze geschild zijn.
Gewone wortelen kun je, zonder loof, tot zo'n 4 dagen bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast op een donkere plek zo'n 3-5 dagen. Bewaar ze niet in de buurt van appels. Deze scheiden een gas af die de wortels een bittere smaak geeft.
Zonder loof kun je peen in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen bospeen die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de peen dan wel vooraf 2 minuten. In een goed gesloten zakje is de bospeen dan tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.
Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed. Winterwortelen kan je tot 4 weken bewaren. Wortelen invriezen kan ook. Je bewaart ze zo tot 12 maanden.
Rooster ze en doe ze in de graankommen .
Doe de wortels rechtstreeks uit de vriezer in een hete, met olie ingevette pan, kruid ze naar eigen smaak en je hebt een gezonde dosis groenten om elke graan- of noedelkom compleet te maken.
wortelen die bevroren zijn, zijn bedorven. je kan ze nog wel voeren maar er zit niets meer in dan alleen vezels en water. maar de voedingsstoffen zijn er uit. dus als buikvulling doen ze nog wel dienst maar als voedingsmiddel niet meer.
Kun je verse, gesneden wortels en selderij invriezen? Ja, maar je moet ze nog steeds eerst blancheren . Omdat hun kooktijden kunnen variëren, moet je ze apart blancheren. Daarna kun je ze samen invriezen.
Voor een geraspte wortel is een minuut voldoende, dompel ze dan in koud water, laat ze afkoelen en droog ze voordat je ze invriest . Ja, dat kan! Doe ze gewoon in een Ziploc-zak en zorg dat deze goed is afgesloten - dat wil zeggen, druk alle lucht uit de zak. In dit stadium kunnen ze tot 5 maanden goed blijven.
Om geraspte wortels die u vers in uw keukenmachine hebt gemaakt te bewaren, spoelt u ze eerst af en droogt u ze volledig. Bewaar ze vervolgens in een luchtdichte voedselcontainer in het koudste deel van uw koelkast . Geraspte wortels die u in de winkel hebt gekocht, kunnen in hun verpakking in de koelkast worden bewaard.
Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Zo zijn oranje wortels een goede bron van vitamine A en bètacaroteen (een precursor van vitamine A), krachtige antioxidanten en vezels. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het remmen van ontstekingen en in de ondersteuning van het immuunsysteem en de darmen.