Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
Heb je (winter)wortels in de tuin staan, dan kun je ze ter plaatse bewaren als je ze met stro afdekt. Winterwortels kun je inkuilen of inkisten. Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren.
Gewone wortelen kun je, zonder loof, tot zo'n 4 dagen bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast op een donkere plek zo'n 3-5 dagen. Bewaar ze niet in de buurt van appels.
Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
Om de versheid te behouden, bewaar je wortels in een koele, droge omgeving . Begin met het verwijderen van het groen, dat vocht uit de wortels kan trekken. Was de wortels niet meteen; laat ze in plaats daarvan drogen en lichtjes uitharden in een luchtige ruimte. Als ze eenmaal droog zijn, sluit je ze af in afsluitbare zakken en leg je ze in de groentelade van je koelkast.
Onze beste ideeën voor wortelen
Maak er een salade of koolsalade van om te serveren als onderdeel van een gezond, doordeweeks diner. Of pureer ze voor een smaakvolle soep. Heb je wortels in je tuin gekweekt en heb je er genoeg? Bak een worteltaart — maar vergeet niet om de bladgroenten te bewaren voor een pesto of chimichurri.
Ongeschild. Om hele, ongeschilde wortels goed te bewaren, doe je ze in een afgesloten plastic zak in de groentelade van je koelkast , zegt Nathan Lyon, chef-kok, auteur van kookboeken en mede-presentator van Growing a Greener World.
De koelkast droogt ze uit . In de winkel gekochte wortels zitten in een plastic zak die dit voorkomt. Doe ze dus in een soort afgesloten bak, of wikkel ze in ieder geval in een vochtige doek of keukenpapier.
Een winterpeen is de dikkere variant van wortelen, met oranje kleuren wordt met loof verkocht zodra ze vers uit de grond komen. Maar je ziet ze vooral zonder loof en hier in Nederland kennen we deze uiteraard omdat hij vaak wordt gebruikt in hutspot.
Bospeen met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je peen in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen bospeen die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de peen dan wel vooraf 2 minuten.
Als u toegang hebt tot een koele, donkere plek zoals een wortelkelder, is dit de beste plek om ongewassen wortels te bewaren. Verpak ze in een afgesloten container met bladeren, zaagsel, mulch of vochtig zand . Dit is een geweldige optie voor bulkopslag, omdat de wortels meerdere maanden vers blijven.
Hoewel het voelt alsof je producten altijd geleend zijn, kunnen wortels verrassend lang houdbaar zijn. Je zult je wortels in de koelkast moeten bewaren , maar hoe je ze bewaart, kan echt een verschil maken. Rauwe wortels blijven, als ze goed worden bewaard, meestal zo'n 3 tot 4 weken vers in de koelkast.
Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.
Worteltjes zijn gezond, en lekker, en leuk om te telen. Je hebt er wel wat geduld voor nodig want na het zaaien moet je wel 3 maanden wachten voor je kunt oogsten.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
Wortelen met loof bewaar je in de groentelade in de koelkast. Wortelen zonder loof kan je ook in een droge en koele berging bewaren.
Winterpeen kun je 1 maand op de fruitschaal bewaren. Bewaar winterpeen niet in de koelkast, dan is de peen korter houdbaar (ca. 7 dagen). Winterpeen kun je na 2-4 minuten blancheren tot 12 maanden in een goed gesloten plastic zakje in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Wees gewaarschuwd dat wanneer u wortels in de grond laat overwinteren, de worteltoppen uiteindelijk zullen afsterven in de kou . De wortelwortel eronder zal prima zijn en zal prima smaken nadat de toppen zijn afgestorven, maar u zult misschien moeite hebben om de wortelwortels te vinden. U kunt de locaties van de wortels markeren voordat u mulch aanbrengt.
Om wortels voor een langere periode (zeg, meer dan drie dagen) in de koelkast te bewaren, heb ik ontdekt dat het het meest efficiënt is om ze in een luchtdichte en afsluitbare of vacuümzak te bewaren . De afsluiting van de zak helpt de luchtvochtigheid te regelen (koelkasten creëren vaak droge omstandigheden, waardoor voedsel uitdroogt).
Voeg je wortels toe aan het ijswaterbad, zet de kom in de koelkast en wacht . De tijd die nodig is om wortels nieuw leven in te blazen, hangt ervan af of je ze in hun geheel of in stukjes aan het water toevoegt. Hele wortels hebben baat bij een uur weken en kunnen een nacht in het water blijven liggen voor maximale knapperigheid.
Waarom worden wortels slecht? Een van de redenen waarom de meeste verse groenten en fruit slecht worden, is vanwege het gas dat ze uitstoten als ze rijpen . Wortels, net als andere groenten, geven een gas af dat ethyleen heet als ze rijpen.
Wikkel ongeschilde, ongewassen wortels in een droge papieren handdoek en bewaar ze in een luchtdichte voedselcontainer of -zak . Bewaar de container met wortels in het koelste deel van uw koelkast.
Als wortels te veel water verliezen , kunnen ze van knapperig en krokant naar slap en rubberachtig veranderen. Daarom moeten ze altijd goed bewaard worden.
Leg ze op een koele plek van ca. 12 graden. Je kunt ze ook, liefst ongewassen, in de koelkast bewaren in een papieren- of open plastic zak. Je kunt de wortels tevens invriezen door deze eerst 3 minuten te blancheren en daarna in een goed afgesloten plastic zakje in de vriezer te leggen.