Een lekkere en gezonde manier om overrijp fruit nog te gebruiken, is door 't te verwerken in een smoothie. Je haalt je fruit door de blender, waardoor je van de slappere structuur niets meer merkt. Verstevig je sapje door er (Griekse) yoghurt, havermout, noten of zaden aan toe te voegen!
Van tussendoortjes tot toetjes en van ontbijt tot avondeten: we hebben kiwi recepten voor elk moment van de dag. En heb je een overrijpe kiwi? Geen probleem, ook dan kun je er nog een lekker recept mee maken.
Kiwijam . Kiwijam is zo lekker, ik snap niet waarom het nog niet veel gegeten wordt. Het is snel klaar en een geweldige manier om een teveel aan onrijpe of overrijpe kiwi's op te maken.
Hoe weet ik of een kiwi niet goed meer is? De kiwi gaat dan schimmelen, heeft smaak verloren of is uitgedroogd. Je kunt dit bederf herkennen door te kijken, ruiken of zelfs proeven. Je kunt een kiwi halveren en uitlepelen of schillen en in plakjes snijden.
Kiwi's worden van nature zachter als ze rijpen. Als je dus even knijpt en voelt dat de kiwi al een beetje zacht is en meegeeft, dan is die zeker te weten rijp. Te zacht is echter ook niet goed, want dat betekent dat die overrijp is. Probeer dus een kiwi te pakken die een beetje meegeeft als je knijpt, maar niet te erg.
Voelt hij nog te hard aan, dan kun je het rijpingsproces versnellen door hem buiten de koelkast in een papieren zak te bewaren, of door hem naast groenten of ander fruit te leggen, zoals appels en bananen.
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Als de kiwi heel zacht en papperig is, is hij overrijp en moet hij meteen worden opgebruikt .
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot! Vitamine C is belangrijk als antioxidant en is nodig voor het behoud van de normale structuur van je bindweefsels, waaronder je huid, botten en tanden.
Ja, zeker wel! Je kunt alle soorten kiwi's helemaal eten, zelfs die met 'haar', maar je moet ze wel eerst wassen. Het eten van de schil van kiwi's kan zelfs veel voordelen hebben.
Opslag. Bewaar onrijpe en rijpe kiwi's bij 32–35 graden Fahrenheit. Om te laten rijpen, bewaart u het fruit op kamertemperatuur in een losjes gesloten papieren zak, gedurende twee tot drie dagen en vermijdt u ongebruikelijke hitte en direct zonlicht. Zodra de kiwi rijp is en meegeeft bij aanraking, moet deze in de koelkast worden bewaard tot het klaar is voor gebruik .
Ja, je kunt kiwi's ook invriezen !
U kunt de houdbaarheid van uw rijpe Zespri® Kiwi's verlengen door ze in de vriezer te leggen en ze later te gebruiken in verfrissende recepten zoals smoothies en sorbets. Vergeet niet om uw kiwi's doormidden te snijden of te schillen om ze in te vriezen, anders kan uw hele kiwi openbarsten.
Levendige groene kiwi's voegen een instant pop van kleur en zuur toe, waar ze ook worden gebruikt - meng in supergroene smoothies, maak pittige sorbet of snijd ze over desserts en fruitsalades . We gebruiken ze ook graag in een cocktail voor een onverwacht fruitig drankje.
Rijpe kiwi's kun je het beste in de koelkast bewaren. Zo blijven ze enkele dagen houdbaar. Heb je een kiwi gekocht die nog niet helemaal rijp is? Bewaar deze dan buiten de koelkast op de fruitschaal.
Kiwi is, zoals alle fruitsoorten, rijk aan het mineraal kalium dat een tegengewicht vormt voor natrium (zout) in het lichaam en de bloeddruk doet dalen. Kalium zorgt ook voor een geringere kans op osteoporose, omdat het de uitscheiding van calcium (essentieel voor de botten) afremt.
Kiwi's zijn dus altijd een goed idee, maar na periodes van (te) veel eten nog beter. Niet omdat veel eten niet lekker is, maar omdat je dan vervolgens soms een opgezwollen en eventueel zelfs verstopt gevoel krijgt. Als je dit hebt, adviseert Clínica Mira + Cueto om tijdens deze periodes dagelijks twee stuks te eten.
Waarom worden kiwi's beschouwd als een natuurlijk laxeermiddel? Het antwoord is eenvoudig: het regelmatig eten van ZespriTM Green kiwi's kan de spijsvertering bevorderen. Sterker nog, het is wetenschappelijk bewezen!
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
Hoe weet je of een kiwi bedorven is? Kijk naar scheuren, kneuzingen of zachte plekken ; dit duidt meestal op een overrijpe en papperige binnenkant. Kiwi's verliezen veel vocht als ze bijna bederven, dus gerimpelde plekken op de schil kunnen erop duiden dat de vrucht begint uit te drogen en zijn beste tijd gehad heeft.
Denk aan vitamine A, C, E en K. Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten.
Een groene kiwi die nog niet helemaal rijp is mag je zeker eten. Met 10 gram fruitsuiker per 100 gram en 2,5 gram vezels is een groene kiwi geschikt bij diabetes. Eet bij voorkeur dus wel een onrijpe kiwi, want dan bevat het meer vezels en minder suiker. En dat proef je ook, omdat het wat zuurder is dan een rijpe kiwi.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van kalium
Kalium is een essentieel mineraal dat de normale werking van de spieren en het zenuwstelsel helpt te behouden. Het mineraal draagt ook bij aan de handhaving van de normale bloeddruk wat met name van belang is voor oudere personen.
Daarbij is een ander groot verschil tussen groene en gele kiwi's de prijs: gele kiwi's kunnen tot wel het dubbele in prijs kosten ten aanzien van de groene variant. Dat verschil in prijs zit 'm vooral in het feit dat gele kiwi's fragieler zijn, waardoor er voorzichtiger mee moet worden om gegaan.
Volgens nieuw onderzoek van de Anschutz Medical Campus van de University of Colorado zou een veelvoorkomende antioxidant genaamd PQQ (die voorkomt in menselijke moedermelk en producten als kiwi en selderij) helpen de vorming van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) te bestrijden.