Cacaoboter is een natuurlijk vet afkomstig uit Peru dat wordt verkregen door het persen van de cacao bonen. Het smeltpunt van cacaoboter ligt rond de 35 graden. Cacaoboter wordt gebruikt in verzorgingsproducten, maar je kunt het ook eten.
Rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen.
Cacaoboter kan worden gebruikt om zelf chocolade te maken en geeft een romige textuur aan smoothies en desserts. Cacaoboter wordt ook veel gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten vanwege de voordelen voor de huid.
Cacaoboter is een heerlijke moisturizer en rijk aan de vitaminen K en E. Vitamine E is een sterke antioxidant en beschermt je huid tegen vrije radicalen en vroegtijdige huidveroudering. Vitamine K versterkt je huid, maar zorgt tegelijkertijd voor soepelheid.
Cacaoboter is afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt verkregen door het persen van cacaobonen waaruit cacaoboter en cacaopoeder ontstaat. Het versmeltingspunt van cacaoboter ligt rond de 35°C. Heerlijk in smoothies en kan bij het bakken van koekjes en cake gebruikt worden ter vervanging van boter.
Cacaoboter is te hard om in vaste vorm te gebruiken en moet worden gesmolten voordat het aan een recept wordt toegevoegd om het te verwerken. Gelukkig is dit een eenvoudig proces! Gebruik gewoon een koksmes om je cacaoboter fijn te hakken en voeg het toe aan een kleine koekenpan op het laagste vuur .
Rauwe cacao beschermt tegen hart- en vaatziekten
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
Het is al enige tijd bekend dat cacaoboter, hoewel rijk aan verzadigde vetzuren, de totale serumcholesterolconcentratie niet zo sterk verhoogt als verwacht op basis van het totale gehalte aan verzadigde vetzuren.
Cacaopoeder wordt gemaakt uit de zaden van de cacaoboom. Bonen worden gefermenteerd en daarna in de zon gedroogd en in de fabriek gebrand en gemalen. Zo ontstaat een dikvloeibare cacaomassa. De cacaoboter wordt uit de cacaomassa geperst en de overgebleven droge koek wordt gemalen tot cacaopoeder.
Cacaoboter (org) wordt gebruikt als verzorgend bestanddeel in bijvoorbeeld lippenbalsem, pommades en bodybutter. Het ondersteunt de vetlaag op de huid en maakt deze gladder. Het is eenvoudig in gebruik: mengen met de overige vette ingrediënten van de formule en klaar.
Je kunt pure cacaoboter eten of het gebruiken in recepten . Maar hoewel deze weelderige boter heerlijk en (in ieder geval enigszins) voedzaam is, bevat het ook veel calorieën. Wees dus voorzichtig met overdaad.
Cacaoboter kan op zichzelf worden gegeten, maar het is lekkerder als je het in chocoladerecepten gebruikt, gemengd met andere ingrediënten . Cacaoboter voor de huid. Cacaoboter is vast, maar je kunt het direct op je droge huid of droge lippen wrijven. Het smelt na een tijdje vanwege de temperatuur van je huid, dus het kan een beetje rommelig zijn.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Zoals met alles wat lekker is, moet je te veel van het goede vermijden . Een portie van twee eetlepels cacaopoeder bevat ongeveer 50 gram cafeïne, wat ongeveer de helft is van de hoeveelheid cafeïne in een standaardkopje koffie. Als je gevoelig bent voor cafeïne, kan cacao een negatief effect hebben op je slaap.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne.
Cacaoboter. Rauwe cacaoboter en cacaoboter zijn in essentie hetzelfde, behalve dat het productieproces van rauwe cacaoboter wordt vertraagd om ervoor te zorgen dat de temperatuur niet hoger wordt dan 115 F (ongeveer 46 C).
Cacaoboter kopen
Want eerlijk, cacaoboter is ideaal om te gebruiken tijdens het bakken!
Cacaoboter heeft dankzij haar 'cacao polyphenol' juist een positief effect op huidaandoeningen. Van eczeem tot psoriasis, welke huidirritatie je ook hebt, met een gerust hart kan je cacaoboter gebruiken. Een vochtregulerende, verzachtende allemansvriend vol vitamine E die van zaden van de cacaoboomvrucht wordt gemaakt.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Pure cacaoboter bevat geen ingrediënten die waarschijnlijk problemen veroorzaken bij de meeste mensen. Mensen kunnen pure cacaoboter eten, maar mogen geen cacaoboterproducten innemen die zijn ontworpen voor de huid . Zoals met veel huidverzorgingsproducten, kunnen cacaoboterformules andere ingrediënten bevatten die de huid kunnen irriteren.
Het is een goede bron van vitamine D en in combinatie met cacaopoeder dat veel polyfenolen bevat, levert het een product op dat gezondheidsbevorderende voordelen heeft. Het kan helpen de insulineresistentie en de gezondheid van het hart te verbeteren.
Cacao is een bron van voedingsstoffen
Cacao bevat essentiële mineralen zoals magnesium, ijzer, kalium en koper. Magnesium is belangrijk voor ons energieniveau, is goed bij vermoeidheid en speelt een rol bij onze spierfunctie, zenuwgeleiding en botgezondheid.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter.
Cacao bevat van nature ook cafeïne, maar de hoeveelheid is te klein om een belemmerend effect te hebben op de nachtrust. Samenvatting: Cacao is rijk aan magnesium; een mineraal dat betrokken is bij een goede nachtrust en een ontspannen gevoel.