Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Bewaren. Bewaar het meegenomen eten in de koelkast op 4 °C. Vries het niet in. Eet het meegenomen restauranteten of de resten van de afhaalmaaltijd binnen 1 dag op.
Ja, je kunt restjes Chinees eten invriezen . Dat is waarschijnlijk het slimste om te doen als je weet dat je het niet binnen drie tot vier dagen opeet. Foods Guy-blogger Jaron Tietsort raadt aan om restjes Chinees eten zo snel mogelijk in te vriezen. Het zou tot drie maanden goed moeten blijven in de vriezer, zei Tietsort.
In de vriezer is gekookte mihoen 3 maanden houdbaar. Laat de noedels voordat je ze invriest helemaal afkoelen tot kamertemperatuur. De beste manier om noedels te ontdooien, is door ze kort mee te koken in een saus of water.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Afhaalmaaltijden (vooral Chinees)
Rijst kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. En die is hardnekkig, want hij gaat niet dood door verhitting. Bewaar rijst altijd in de koelkast en wees dus voorzichtig met het opnieuw opwarmen van deze gerechten. Doe het bij voorkeur niet.
Als je een afhaalmaaltijd van de Chinees gehaald hebt en je houdt nog best veel over, wat doe je daarmee? Van sommigen mensen weet ik dat ze het zelfs invriezen, maar dat zou ik dus zelf nooit doen. Zelf bewaren we het wel en eten het de dag erna gewoon nog op. In elk geval de nasi en de bami.
foe yong hai met ei, rijst en edamame boontjes is vers het allerlekkerst, maar je kunt deze ook invriezen. De maaltijd is dan nog 30 dagen houdbaar. Je hoeft hem niet te ontdooien voor het opwarmen, houdt wel rekening met een dubbele opwarmtijd.
Bami: hoe bewaren, invriezen en opwarmen? Bami kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten bakje. In de vriezer is bami maximaal 3 maanden houdbaar. Haal om de bami te ontdooien het bakje een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast.
Vries alle etenswaren in die u de komende week niet meer zult eten.
Restjes en afhaalmaaltijden kunnen echter maandenlang goed blijven als ze goed in de vriezer worden bewaard . Volgens StateFoodSafety blijft gekookt vlees of gevogelte twee tot zes maanden goed in de vriezer, blijven kipnuggets of burgers één tot drie maanden goed en blijft pizza één tot twee maanden goed.
Tips voor het opwarmen van Chinees eten:
Koel snel: Bewaar restjes binnen twee uur na het koken in de koelkast om de groei van bacteriën te vertragen . Verdeel grote porties in kleinere bakjes om ze sneller te laten afkoelen en gelijkmatige koeling te garanderen.
Chinese restjes zouden volgens PreparedCooks drie tot vier dagen houdbaar moeten zijn in de koelkast. Bepaalde ingrediënten kunnen echter verschillende houdbaarheidsdata hebben. Garnalen hebben bijvoorbeeld een korte houdbaarheid. Dit betekent dat ze mogelijk niet zo lang houdbaar zijn in de koelkast.
De veiligste methode om voedsel te ontdooien is langzaam, in uw koelkast . Voor deze methode moet u rekening houden met ongeveer 8 uur per pond vlees en ongeveer 4 uur per pond gevogelte, en ongeveer 6 uur per pond fruit of groenten. U kunt het proces versnellen door het voedsel (nog verpakt) onder te dompelen in een gootsteen vol koud water.
Kliekjes kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt niet alle restjes invriezen, maar wel veel. Denk eens aan: brood (o.a. afbakbroodjes), soep, pastasaus, nasi, restjes ovenschotel, lasagne, punten hartige taart of quiche en stamppotten.
De enige echte goede manier van ontdooien is afgedekt in een koelkast zetten waar het maximaal 4 graden is. Dat is niet alleen gezonder, maar ook beter voor de kwaliteit van het vlees. "Bij langzaam ontdooien blijft het vocht beter in het vlees zitten, dat maakt de structuur beter en het vlees malser", aldus Heijmans.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Het gaat om diarree, hoofdpijn, duizeligheid, een stijve nek, tintelende vingers, overgeven en hartkloppingen. Deze klachten zouden een reactie zijn op de stof ve-tsin, ook bekend als de smaakversterker E261, mononatriumglutamaat, gistextract, gehydroliseerde proteïne en MSG.
Een ander voordeel van deze verpakking is dat ze ook geschikt zijn voor in de vriezer.
Hetzelfde geldt voor afhaalmaaltijden, zoals Chinees. Er blijft vaak genoeg over voor een hele nieuwe maaltijd. Hoe lang kun je de restjes bewaren? Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C.
Goed opwarmen: Om eventuele bacteriën te doden, verwarm je overgebleven Chinees eten tot een temperatuur van ten minste 165°F (74°C) . Gebruik een voedselthermometer om de interne temperatuur te controleren. Methode op het fornuis: Voor gerechten zoals roerbakgerechten, gebakken rijst of noedels, verwarm je ze in een koekenpan of wok op middelhoog vuur.
Restjes kunnen 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden . Daarna neemt het risico op voedselvergiftiging toe. Als u denkt dat u restjes niet binnen vier dagen op kunt eten, vries ze dan meteen in. Ingevroren restjes blijven lang veilig.
Om op te warmen in een koekenpan of wok, giet je een beetje bouillon in de bodem van de pan samen met een scheutje oestersaus of hoisinsaus en breng je het aan de kook op middelhoog vuur. Voeg na het sudderen de restjes toe en bak of roerbak het 3 minuten of tot het helemaal warm is.
Restjes: Voor restjes wordt over het algemeen aanbevolen om ze opnieuw op te warmen om ervoor te zorgen dat ze een veilige interne temperatuur bereiken om eventuele bacteriën te doden die zich hebben ontwikkeld. Als u restjes koud eet, zorg er dan voor dat ze niet langer dan 3-4 dagen in de koelkast zijn bewaard .
Dek het eten af en laat het afkoelen tot kamertemperatuur (ongeveer 20°C) . Je kunt restjes ook niet langer dan 2 dagen in de koelkast bewaren. Als je wat kunt invriezen, doe dat dan, maar volg in beide gevallen onze richtlijnen voor opwarmen.