Kippendijen bak je ongeveer 6-8 minuten per kant op middelhoog vuur, afhankelijk van de dikte. Check altijd even of het vlees vanbinnen gaar is door de kippendij open te snijden.
Om er zeker van te zijn dat de kippendijen gaar zijn, is het checken van de kerntemperatuur met een vleesthermometer aan te raden. Kippendijen zijn gaar bij een kerntemperatuur van 85 °C.
Hele Kipfilet:
Bak ze op een hoog vuur om en om in ongeveer 3 minuten lichtbruin. Draai het vuur laag en bak de kipfilets aan beide kanten bruin in ongeveer 10-12 minuten gaar. Regelmatig keren. De kipfilets worden extra lekker als je een beetje verse tijm meebakt.
Kippendijfilets zijn iets vetter en malser dan kipfilets. Kippendijfilet is donkerder van kleur dan kipfilet en zit aan het bovenste gedeelte van de kippenpoot.
Kipdijfilet zit bomvol gezonde vitaminen en mineralen. En ja, het is wat vetter dan de kipfilet, maar het valt ruim binnen richtlijnen voor dagelijkse vetinname. Het past dus prima in een gezond voedingspatroon!
Roerbakken. Roerbakken of wokken is één van de meest gezonde manieren om te koken. Met roerbakken gebruik je erg weinig vet en het eten is snel gaar, zodat het verlies aan voedingsstoffen en smaak minimaal is. Je krijgt ontzettend smaakvolle en gezonde gerechten die eenvoudig zijn klaar te maken.
🤑 Kipdijfilet is wat goedkoper dan kipfilet. Maar het prijsverschil valt mee: het gaat om een tientallen centen. 🥰 Daarnaast is er een verschil in smaak en structuur: kippendijen zijn vaak wat malser door het hogere vetgehalte.
Uiteindelijk kunnen kippendijen een gezonde toevoeging zijn aan uw dieet, zolang ze op een gezonde manier worden bereid . Als u uw vetinname wilt beperken, bereid kippendijen dan op manieren waarbij u niet veel olie hoeft toe te voegen, zoals grillen, bakken of roerbakken. Wees u ook bewust van het natrium dat u tijdens het koken toevoegt.
Kip is mager vlees.
Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip. Natuurlijk speelt ook de bereidingswijze een rol: gefrituurde kip is minder gezond dan een gegrild filetje, maar dat had je zelf ook al bedacht. Ook kipbereidingen, zoals kippenworst, zijn vetter dan de pure stukjes vlees.
Kip en gevogelte kunnen een onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Goed bewaren en hygiënisch bereiden van kip is belangrijk om de kans op een voedselinfectie te voorkomen.
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en dep ondertussen de kipfilets droog. Bestrooi ze met peper en zout en leg ze in de hete olie. Bak de kipfilets nu in 12-15 minuten goudbruin en gaar. Om te checken of je kipfilet gaar is, gebruik je een vleesthermometer.
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden. Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe. Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
Controleer de gaarheid met een digitale direct-uitleesbare thermometer. Kip is volledig gaar wanneer deze een interne temperatuur van ten minste 165 graden Fahrenheit heeft bereikt . Gekookte kip is niet langer roze, het sap is helder en het vlees zal gemakkelijk uit elkaar vallen en van het bot loskomen.
Prik in het vlees
Deze methode is specifiek van toepassing op kip. Voor goed gekookte kip, als je erin snijdt en het sap loopt helder, dan is de kip volledig gekookt . Als het sap rood is of een roze kleur heeft, moet je kip mogelijk iets langer gekookt worden.
Kleur is geen betrouwbare indicator voor veiligheid of gaarheid. Veilig gekookt gevogelte kan variëren in kleur van wit tot roze tot bruin . Al het gevogelte moet een veilige minimale interne temperatuur van 165 °F (73,9 °C) bereiken, gemeten met een voedselthermometer.
Kippendijfilet bevat iets meer calorieën dan kipfilet. Zo bevat kippendijfilet namelijk 155 calorieën per 100 gram kippendijfilet. Kipfilet bevat daarentegen slechts 114 calorieën per 100 gram. Echter wil dit niet gelijk zeggen dat kippendij calorieën slecht voor je zijn.
Gebruik kookspray
Een van de beste manieren om gefrituurde kip gezonder te maken is door kookoliën te elimineren. Gebruik in plaats daarvan kookspray, die ongeveer 9 calorieën bevat voor elke seconde dat u spuit. Een ander voordeel van het gebruiken van kookspray in plaats van kookolie is dat uw keuken een stuk schoner blijft!
Deze bacterie is minder bekend, maar veroorzaakt meer ziektegevallen dan salmonella. Een voedselvergiftiging door de campylobacter ontstaat vaak alskippenvlees onvoldoende wordt verhit. Hierdoor kunnen maag- en darmklachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn of een darmontsteking.
Het extra vet in de dij, drumstick en vleugels kan sommige doelen ten goede komen, maar andere juist belemmeren . Als je probeert af te vallen, dan is kipfilet het beste stuk voor jou. Het is het magerste deel van de kip, wat betekent dat het de minste calorieën maar de meeste eiwitten bevat.
Kippenpoten zijn ook gezonde toevoegingen aan uw dieet, ze leveren mineralen en vitaminen die uw cellen nodig hebben om te functioneren . Zorg er wel voor dat u de huid en het vet van de kippenpoten verwijdert voordat u ze kookt, om uw inname van verzadigd vet te minimaliseren.
Dep de kippendijen droog en bestrooi ze rondom met zout. Leg de kip met de velkant naar beneden in een enkele laag in een grote koekenpan. (Het is goed als de dijen elkaar raken.) Zet het vuur op medium en kook tot de dijen gemakkelijk loskomen van de pan en het vel goudbruin is, 20 tot 25 minuten .
De kippenindustrie heeft met verschillende uitdagingen te maken gehad die hebben bijgedragen aan tekorten en hoge prijsbewegingen. De groeiende vraag heeft invloed gehad op de voorraden en prijzen , omdat kippendijen zo veelzijdig en vergevingsgezind zijn om mee te koken. De pandemie heeft de toeleveringsketen van dijen zeker niet geholpen.
Maak na het wassen het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water. Als je de kip afdroogt, doe dit dan met keukenpapier en gooi dit gelijk na gebruik weg.
- 6,95 per kilo
Onze kipdijfilet is lekker mals, makkelijk te bereiden en naar eigen smaak te marineren. Kenmerk van kipdijfilet is dat deze een erg gezond stukje vlees is, vetarm en lichtverteerbaar is.