Je kan er nog heel wat mee! Het groen van je prei is nog perfect eetbaar. Zorg wel dat je het groen goed spoelt, want vaak zit er nog wat vuil tussen de blaadjes. Het buitenste blaadje doe je er beter af, want dat is vaak wat uitgedroogd en taai.
Daarom gaat prei soms al eerder bloeien. Doorgeschoten prei is nog steeds eetbaar maar er zit een harde stengel van binnen. Dat wil je voorkomen. Mocht prei toch gaan bloeien dan zijn ook de bloeistengel en bloemetjes te oogsten.
De bloemen van de doorgeschoten prei, knoflook of ui zijn heel goed in een salade te verwerken. De smaak is doorgaans krachtig. Een perfecte smaakmaker! Ook voor sausjes.
Stengelgroenten zijn officieel groenten waarvan de stengel van de plant gegeten wordt. Maar er zijn nog veel meer groenten met een stengelachtige vorm, die we voor het gemak ook in deze categorie hebben gezet. Typische voorbeelden van stengelgroenten zijn prei en rabarber.
Prei (Allium porrum) is een traaggroeiende, tweejarige plant met een vegetatieve groei het eerste jaar, dit is de prei die we oogsten. In het tweede jaar vormt de prei een bloemstengel.
Als uw prei begint te schieten (bloeien), verwijder dan zo snel mogelijk de stengel, terwijl de knop nog groen en stevig gesloten is . Deze jonge bloemknoppen, bekend als scapes, zijn heerlijk, zowel licht gekookt als rauw, en hebben een zeer milde smaak, vaak vergeleken met asperges.
Prei heeft vliegende insecten nodig voor zijn bestuiving. Dit kunnen vliegen, zweefvliegen, bijen, hommels en andere vliegende insecten zijn. Zij worden aangetrokken door de mooie, witte bloemetjes. Prei schiet voortijdig in het zaad bij temperaturen die lager liggen dan 18 °C.
Preistelen, de bloemstengels die preiplanten in juni produceren, zijn een traktatie die je maar één keer per jaar krijgt. Ze lijken qua smaak op asperges, ze zijn veelzijdig en heerlijk . Hier zijn drie ideeën voor het koken met stengels, plus een recept voor gestoofd kalfsvlees.
Kleine ronde tros van ¼-inch crèmekleurige of groenachtig witte bloemen op stevige stelen van ongeveer 1¼ inch lang, met 2 papierachtige schutbladen aan de basis van de tros . Bloemen hebben 6 tepalen (bloemblaadjes), 6 meeldraden met crèmegele punten en een groene overlay met 3 bolvormige secties in het midden.
Few Flowered Prei is een invasieve wilde ui die vrijwel identiek is aan Three-Cornered Prei, met uitzondering van de effen witte bloemen met groene bolletjes .
Naast het weer is teveel kunstmest waarschijnlijk de op een na grootste oorzaak van doorschietende prei. Vermijd bemesting wanneer de prei wordt geplant en terwijl de prei groeit. Als u kunstmest aan de preibedden wilt toevoegen, doe dit dan ten minste één seizoen voordat u gaat planten.
Snijd iets van de onderkant van de prei af. Verwijder ook de groene bladeren aan de bovenkant en de buitenste bladeren. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.
Beschermen in de tuin van prei en fruitbomen en tegen insecten. Voor een voorreinigende werking op het wasgoed. Soda oplossen in heet water en daarna eventueel koud water toevoegen.
Het in bloei komen van gewassen noemen we doorschieten.
Wanneer sla doorschiet, wordt in het hart van de krop een bloemstengel gevormd. De krop wordt daardoor langwerpig van vorm. Je zult bovenin de bloemknop terugvinden. Wanneer sla eenmaal is doorgeschoten, gaat de smaak achteruit en is deze niet meer lekker om te eten.
Doorschieten voorkomen
Het vroegtijdig of gewoon ongewenst bloeien van planten, voorkom je vooral door zaailingen na het opkomen een stukje koeler te zetten. Veel warmte bevordert vaak het doorschieten. Zorg dat je planten niet te lang droog laat staan of te veel water geeft.
Prei oogsten, bewaren en bereiden
Prei is te oogsten in de maand oktober. Als je merkt dat de steel nog niet dik genoeg is, moet je de prei nog even door laten groeien. Vergeet de prei niet aan te aarden aan het begin van de maand. Dit zorgt voor de herkenbare witte onderkant van de prei.
Je kunt, als je de prei in de grond laat zitten, de bloemstengels eruit knippen en je krijgt een bonusoogst, preibollen . Deze kleine witte bollen vormen zich aan de basis van de plant en als je ze in de vroege zomer oogst, kun je ze gebruiken als uien of sjalotten.
Prei heeft een zonnige, open plek nodig in goed omgespitte grond waaraan veel organisch materiaal is toegevoegd. Schimmelziekte roest , klein probleem vanaf de zomer. Om dit probleem te voorkomen plant u roestbestendige variëteiten. De vroegste variëteiten kunnen vanaf de late winter onder dekking worden gezaaid, en andere vanaf het midden van de lente.
Het groen van je prei is nog perfect eetbaar. Zorg wel dat je het groen goed spoelt, want vaak zit er nog wat vuil tussen de blaadjes.
Preistelen zijn dunne stengels die uit de prei groeien en een bol hebben, die in grootte variëren afhankelijk van de rijpheid. Prei heeft bladeren, maar de stengels zijn niet de bladeren, ze zijn een heel ander deel. Deze stengels kunnen echter wel gegeten worden, net als knoflookstengels , en ze hebben hun eigen smaak, zoals een milde prei.
Daarnaast kunt u ongeveer de helft van de bovenste bladgroei afknippen, wat het waterverlies van de prei zal verminderen zodra deze is geplant . Dit is niet essentieel, maar door de prei op deze manier voor te bereiden op het planten buiten, wordt het gemakkelijker om te planten en krijgt het een goede start.
Zaai dun, zodat de jonge plantjes voldoende ruimte hebben om na enkele weken te kiemen. Weer enkele weken later hebben de 2 tot 3 mm dikke minipreitjes dan ruimte om verder groeien. Het gaat bij prei allemaal niet zo snel, dus zorg dat je het zaaibed goed onkruidvrij houdt.
Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten.
Bloeiende groentes of doorschieten
Bladgroentes zoals spinazie, sla of snijbiet, schieten op een gegeven moment in bloei. Meestal komt dat omdat ze al (te) lang in je bak staan. Groentes schieten eerder in bloei schieten als het te warm en droog is.