Fruit is ideaal als zoet beleg: stukjes aardbei, schijfjes banaan, appel of peer. Lekker te combineren met platte kaas. Fruit kan ook als dessert, steek ze bijvoorbeeld op een satéstokje bv. bessen, druiven enz.
De beste tussendoortjes voor je kind zijn: (gedroogd) fruit, groenten en noten, eventueel een volkoren biscuitje. Banaan, appel, aardbeien, druiven, nectarine, peer, bramen, frambozen, etc. Ze kunnen allemaal mee, al dan niet in stukjes gesneden.
Een paar stuks gedroogd fruit: lekker zoet en vezelrijk. Denk hierbij aan gedroogde dadels, abrikozen of schijfjes banaan en appel. Let hierbij wel op dat gedroogd fruit van nature relatief veel suiker bevat; ons advies is dan ook om het echt bij een paar stuks te houden.
Tip 2: geef je banaan mee? Snijd die dan niet vooraf. Banaan wordt snel bruin als de schil ervan af is. Geef je kind een hele (of halve) banaan mee waar de schil nog aan zit.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap).
Geef daarom eens vis mee zoals zalm, tonijn, makreel of haring. Kies geen snel bederfbaar beleg zoals américain of rosbief. Ook lekker zijn hummus of een pasta op basis van groenten. Gebruik ook groenten tussen de boterhammen zoals geraspte wortelen, slablaadjes, komkommer, tomatenschijfjes.
Welke broodtrommel gebruik je in groep 1? In groep 1 zijn broodtrommels met een simpele sluiting en meerdere vakjes handig. Zo kunnen de kleine kinderhandjes gemakkelijk zelf de lunchbox openen en hun fruit en boterhammen in een trommel bewaren.
Bananen . Handig en vol met voedingsstoffen zoals kalium en vitamine B6, bananen zijn een favoriet in lunchboxen. Net als appels blijven ze ook langer vers en kunnen ze je een echte energieboost geven om je de hele middag door te helpen.
Citrusfruit zoals sinaasappels
Ook citrusfruit kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen (1-2 weken).
Sinaasappel, pompelmoes en bessen zullen ervoor zorgen dat fruit als bananen, appels en peren minder snel bruin kleuren. Bovendien geven ze ook een frisse toets aan je salade, twee vliegen in één klap!
WAAROM MEER FRUIT, GROENTEN EN WATER OP SCHOOL? Groenten en fruit zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Ze leveren de nodige energie voor dagdagelijkse activiteiten, en laten jongeren toe optimaal te ontwikkelen.
Fruit wordt gemiddeld op 3.9 dagen per week gegeten. De 5 vaakst gegeten fruitsoorten zijn appels, bananen, mandarijnen, aardbeien en sinaasappels. Appels worden gemiddeld op 1 op de 4 dagen geconsumeerd; bananen ruim 1 keer in de week; mandarijnen eens in de 10 dagen.
Vanaf 9 jaar mag je 200 gram fruit per dag. Een kind tussen de 4 en 8 jaar heeft aan 150 gram genoeg. Op de foto's zie je hoeveel 200 gram is. Een banaan is 100 gram en 2 kiwi's samen ook.
In een vakjesdoos kan je niet anders dan een gevarieerde lunch meegeven. Een boterham, een stukje fruit, wat groenten, een handvol nootjes... Op de geïllustreerde trays van Yumbox staan suggesties: een vakje voor fruit, eentje voor groenten, eentje voor granen, eentje voor zuivel en eentje voor proteïnen.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wraps, bagels, sandwich of belegde broodjes, maar ook een (pasta) salade, couscous of gezonde pannenkoeken zijn een goede invulling voor de hoofdmaaltijd. Het gaat erom dat het goed vult en voedzaam is. Het is ook handig om de leftovers van de vorige dag mee te geven in de lunchtrommel.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Fruit blijft het langst vers in de koelkast bij 2-4 graden Celsius en 70-90% luchtvochtigheid, vooral in de groentelade. Geschikt fruit om in de koelkast te bewaren zijn appels, peren, kiwi's, pruimen, druiven, aardbeien, frambozen, bessen, kersen en abrikozen.
Leg de appelschijfjes in het water en laat ze 10 minuutjes weken. Giet het water weg en bewaar tot 5 dagen in een afgesloten doosje in de koelkast. Geef je de appelschijfjes meteen mee? Spoel ze dan even af onder de kraan.
Tips voor het meegeven van een gezonde schoollunch
Gebruik een stevige broodtrommel die goed sluit. Notenpasta of pindakaas (van 100% noten of pinda's, dus zonder toegevoegd zout of suiker) blijft lang goed. Dit is ook lekker met wat schijfjes komkommer of banaan erop. Geef geen vleeswaren mee.
Wanneer je toch graag een koekje wil meegeven naar school, kies je best voor de droge varianten zonder chocolade, rijstkoekjes of granenrepen. Deze bevatten weer minder suiker en meer vezels. Chocoladekoekjes, wafels en cakejes kunnen zeker af en toe, maar maak er dan een speciale gelegenheid van.