Brood en aardappelen zijn geen calorie-rijke voedingsmiddelen. 100 gr bruin brood (ongeveer 3 middelgrote sneden) is ongeveer 240 kcal of 1 snede brood is ongeveer 80 kcal. 100 gr gekookte aardappelen (ongeveer 2 middelgrote aardappelen) is 76 kcal.
Kort samengevat: het belangrijkste is dat je vooral voor veel afwisseling zorgt op je bord en vooral: onthoud dat een klassieke patat niét slecht is voor je gezondheid. Elke dag een aardappel kan op zich geen kwaad, maar variatie is hier de sleutel tot succes: afwisselen met andere koolhydraten dus.
Conclusie. Lang hoeft hier niet over nagedacht te worden, de aardappel is een ontzettend gezonde knol en zonde als je deze niet regelmatig op het menu zet. De aardappel is en bron van langzame koolhydraten (goede soort) en bevat daarnaast allerlei vitamines, mineralen en voedingsvezels.
Het is een fabel dat je er dik van wordt. 'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van. Als we gekookte aardappels laten afkoelen en verwerken in bijvoorbeeld een salade, worden ze zelfs nog meer verzadigend.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
EN ze zorgen ervoor dat je je langer vol voelt dan rijst of pasta, vanwege de manier waarop ze door je lichaam worden verwerkt. Nog even ter herinnering. Aardappelen, bereid je voor op een verrassing – Europa's favoriet sinds 1536.
Brood en aardappelen zijn geen calorie-rijke voedingsmiddelen. 100 gr bruin brood (ongeveer 3 middelgrote sneden) is ongeveer 240 kcal of 1 snede brood is ongeveer 80 kcal. 100 gr gekookte aardappelen (ongeveer 2 middelgrote aardappelen) is 76 kcal.
Aardappels en overgewicht
Aardappels bevatten geen vet en zijn een bron van voedingsvezels. Dat maakt ze een geschikte bron van koolhydraten voor wie wat gewicht wil verliezen. Wie een koolhydraatbeperkt dieet volgt om af te vallen, kan een kleine portie aardappels nemen en dit aanvullen met een ruime portie groenten.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Aardappelen zijn familie van de nachtschade-planten en bevatten van nature de giftige stoffen solanine en chaconine (glycoalkaloïden) om insecten te weren. Het is algemeen bekend dat het eten van de besjes van de aardappelplant erg schadelijk is voor de gezondheid.
Door deze wisseltruc neemt het aantal calorieën enorm toe. Frieten bevatten per honderd gram vier keer zoveel calorieën als gekookte aardappelen. En gekookte aardappelen geven eerder een verzadigd gevoel dan friet. Je eet daardoor gemakkelijk (te) veel friet.
Gebakken en gefrituurde aardappelen bevatten meer calorieën dan gekookte en vaak zijn de gebruikte vetten om te bakken zelf ook al ongezond. Bij het bakken of frituren van zetmeelrijke producten zoals aardappelen ontstaat er tijdens het verhitten acrylamide.
Als u een dieet volgt om af te vallen, kunt u nog steeds elke dag aardappelen eten, op voorwaarde dat u niet te veel eet, de portiegroottes controleert, een calorietekort aanhoudt en de aardappelen niet op een manier kookt waardoor ze veel calorieën bevatten, zoals gebakken of belegd met kaas.
Aardappelen bevatten veel vezels en dat is goed voor je darmen. Maar aardappelen kunnen daarnaast ook prebiotica bevatten. Dat komt door de suikers, oftewel de koolhydraten en het zetmeel in aardappelen. Vaak wordt dit zetmeel gezien als een nadeel, maar er zitten juist ook hele gezonde voordelen aan.
Voor een gemiddelde volwassene is 200 mg solanine schadelijk; de dubbele hoeveelheid kan zelfs dodelijk zijn. Aardappels bevatten gemiddeld 40 mg solanine per kg. Na het eten van meer dan 5 kilo aardappels in één keer kun je dus ziekteverschijnselen verwachten. Maar ook zonder solanine heb je dan al wel buikpijn.
Kan het eten van aardappelen je dik maken? Zowel aardappelen als rijst zijn complexe koolhydraten en als je ze met mate eet, word je er niet dik van . Ze kunnen echter wel gewichtstoename veroorzaken als ze worden gekookt met boter, margarine, room of een andere vette substantie, in plaats van alleen in water.
Deze vezelrijke voedingsmiddelen zorgen er beter voor dat u zich vol voelt in verhouding tot de hoeveelheid calorieën die u eet. Met dit in gedachten is de witte aardappel de beste aardappel om af te vallen, met de rode aardappel niet ver daarachter. Het is ook belangrijk om de suikerconsumptie laag te houden, omdat we al veel te veel eten.
Regel 1: Eet drie tot vijf dagen lang alleen gewone, gekookte aardappelen. Regel 2: Eet ongeveer twee tot vijf pond aardappelen per dag . Regel 3: Geen ander voedsel, inclusief specerijen en toppings, zoals ketchup, boter, zure room en kaas, is toegestaan. Regel 4: Een beetje zout is oké, maar probeer het te beperken.
Koolraap kookt heel erg op dezelfde manier als aardappel en is een prima vervanger . Koolraap bevat minder calorieën omdat het minder koolhydraten bevat, dus het is een prima alternatief als u uw dagelijkse inname wilt verminderen.
Van rijst, pasta, aardappelen en brood zijn aardappelen de gezondste van deze zetmeelrijke en complexe koolhydraatrijke voedingsmiddelen . Dit komt omdat aardappelen rijk zijn aan voedingsstoffen, met essentiële mineralen, vitaminen en andere micronutriënten. Aardappelen bevatten ook veel vezels, wat helpt om de honger te stillen en de bloedsuikerspiegel te reguleren.
De Hoge Gezondheidsraad adviseert om minimaal 125 gram aan volkorenproducten, zoals volkorenbrood, per dag te eten. Dat komt neer op minimaal 4 boterhammen (van 30 g/dag). Aangezien het advies een minimum is, kan je dit aanvullen. Immers, de behoefte aan energie hangt af van leeftijd, geslacht en activiteitsgraad.
Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 150-250 gram gekookte aardappels per persoon per maaltijd te nemen. Dit komt neer op 3-4 middelgrote aardappels.