Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap).
De makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin kleurt, is namelijk een badje van citroensap. De hoge zuurgraad van het sap vertraagt de verkleuring en zoals we van zuur gewend zijn, gaat het fruit dan een stuk langer mee.
Fruit, snackgroente en voorgesneden groenten zijn perfect om mee te nemen in je broodtrommel. Denk hierbij aan komkommer, snoeptomaatjes, stukjes paprika en wortels. Fruit dat je makkelijk mee kunt nemen zijn appels, bananen, mandarijnen en druiven. Deze fruitsoorten zijn vaak ook favoriet bij kinderen!
Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: op het moment het moment dat het gesneden is, moet het in de koelkast worden bewaard. Dit is vanwege de voedselveiligheid en om bederf te voorkomen. Daarnaast kun je het beste een afgesloten bakje gebruiken, zodat er geen zuurstof bij kan komen.
Leuke weetjes. Wereldwijd is vis het belangrijkste product dat door de lucht wordt vervoerd, op de voet gevolgd door fruit, bloemen en groenten. De overgrote meerderheid van de bederfelijke waren wordt over zee vervoerd.
Het transport van verse producten, zoals aardbeien, gebeurt over het algemeen in (gekoelde) vrachtwagens, reefer containers of per vliegtuig.
Transporteren van bananen
Transport van verse producten zoals bananen vindt meestal plaats in (gekoelde) vrachtwagens, reefer containers, of per vliegtuig. Controles en het goed laden van de bananen is belangrijk om goede (temperatuur) condities voor het product te garanderen tijdens transport.
Op school is er 's ochtends een fruitmoment. In een luchtdicht doosje blijft fruit lang vers. Je kunt bijvoorbeeld meegeven: stukjes appel, banaan, druiven, stukjes peer, aardbeien, blauwe bessen, snoeptomaatjes, stukjes komkommer, reepjes paprika. Eigenlijk van alles aan fruit en makkelijk eetbare groenten.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast.
Geef hapklare kerstomaatjes, radijsjes, aardbeien … mee bij de lunch, bv. in een apart vakje in de brooddoos of in een apart doosje. Kies voor fruit en groenten uit het seizoen.
Als ze bij een temperatuur onder de 7 °C bewaard worden gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. Als ze in de koelkast bewaard worden, vlakken ze af in smaak. Dat geldt ook voor veel exotische fruitsoorten. Bewaar deze fruitsoorten liever in een koele voorraadkast.
Elke dag vertrekken tienduizenden kinderen met een rugzakje naar de basisschool. Met daarin heel vaak een pakje drinken en een peperduur voorverpakt koekje. Als tussendoortje, om 10 uur.
Een paar stuks gedroogd fruit: lekker zoet en vezelrijk. Denk hierbij aan gedroogde dadels, abrikozen of schijfjes banaan en appel. Let hierbij wel op dat gedroogd fruit van nature relatief veel suiker bevat; ons advies is dan ook om het echt bij een paar stuks te houden.
Heb je nog fruitsalade over? Dan kun je deze nog 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.
Als het om het gebruik van bananen gaat, kun je, als je een aantal voorbereide plakjes banaan hebt, het beste voorkomen dat ze bruin worden door ze in een beetje citroen-, ananas- of limoensap te gooien, die allemaal lekker zuur zijn en de enzymen doden die je mooie plakjes banaan in moes veranderen.
Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap). Je proeft dit nauwelijks en het citroensap vertraagd het bruiningsproces. Leg je verse fruit even in een schaal met koud water en citroensap.
Ook een makkelijke: zout! Zout werkt eigenlijk hetzelfde als zuur. In zuur en zout zit natriumchloride, deze stof gaat de verkleuring tegen. Je kunt zelf wat zout over het fruit heen strooien of je laat het zout weken in wat water waarna je het fruit in het water legt.
Sinaasappel, pompelmoes en bessen zullen ervoor zorgen dat fruit als bananen, appels en peren minder snel bruin kleuren. Bovendien geven ze ook een frisse toets aan je salade, twee vliegen in één klap!
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
Frisse peren: dat doe je zo!
Ook peren worden bruin als je ze meeneemt of wanneer je ze in je salade to go verwerkt. En dat wil je niet! Door de partjes met citroensap te besprenkelen, of in een mengsel van honing en water doopt, worden ze minder snel bruin.
Gebruik een stevige broodtrommel die goed sluit. Notenpasta of pindakaas (van 100% noten of pinda's, dus zonder toegevoegd zout of suiker) blijft lang goed. Dit is ook lekker met wat schijfjes komkommer of banaan erop. Geef geen vleeswaren mee.
Daarom worden de bananen voor export naar andere landen onrijp geoogst. Ze worden verpakt in dozen waarin trossen zitten van ongeveer 18 kilo. Binnen 48 uur na het oogsten worden de bananen in gekoelde schepen geladen en in 2-4 weken naar Europa gebracht.
Wanneer een banaan beschadigd raakt tijdens het snijden of vervoeren, worden de cellen aangetast. De stof polyfenoloxidase zorgt hier voor de bruine kleur en mengt zich direct met de inhoud van de kapotte cellen. Binnen een uur kan je rijpe banaan veranderen van mooi geel naar donkerbruin met beurse plekken.
Omdat banaan een climacterische vrucht is, blijft hij rijpen na de oogst. Daarom kunnen bananen geoogst worden als ze volgroeid zijn, maar nog steeds groen. Bananen die nog niet volgroeid zijn, hebben een hoekige doorsnede, die tijdens de groei steeds ronder wordt.