De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Daarom is het belangrijk om niet te veel kersen te eten. Onze afslanktip: Eet niet meer dan twee porties kersen per dag. Op deze manier krijg je niet te veel fruitsuikers binnen, maar profiteer je wel van de gezondheidsvoordelen.
Net als onder andere wortels bevatten kersen bètacaroteen. Dit is een zogenaamde provitamine die jouw lichaam omzet in vitamine A. Het levert een bijdrage aan het gezond houden van je botten, je tanden en je huid en is van belang voor je weerstand en je gezichtsvermogen.
Vezels zijn erg belangrijk voor onze gezondheid. Ze helpen namelijk met de spijsvertering en houden je buik dus gezond. Gelukkig bevatten zoete kersen ook vezels om jou in deze behoefte te voorzien.
Hollandse Kersen bevatten naast vitamines veel vezels. Die bevorderen een goede darmwerking. Als je te veel kersen eet kan het dus zijn dat je vaker naar de wc moet dan normaal. Neem dagelijkse een gezonde portie en ervaar hoe het voor u mag zijn.
Beter slapen door kersen
Zure kersen, de morellen, zijn van nature rijk aan aan melatonine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het slaap-waakritme van ons lichaam. Uit onderzoek blijkt dat kersensap de melatoninespiegel verhoogt en de duur en kwaliteit van slaap helpt verbeteren.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Het eten van vezelrijke voedingsmiddelen, zoals kersen, bevordert de gezondheid van de darmen, zegt Qula Madkin, MS, RDN, LDN, CDCES. Onoplosbare vezels kunnen nuttige darmbacteriën voeden om regelmatige stoelgang te bevorderen . Tot slot absorberen de onoplosbare vezels in kersen ook water, wat helpt om de ontlasting zachter te maken.
Kinderen en adolescenten hebben bijvoorbeeld, als ze opgroeien, voldoende voedingsstoffen en calorieën nodig om zich goed te ontwikkelen en een consumptie van 10 tot 15 kersen per dag wordt aanbevolen. Volwassenen kunnen 15 tot 20 kersen per dag consumeren, of zelfs 25, afhankelijk van de persoon.
Hoog suikergehalte: kersen
Een kop hele kersen (dus met pit) bevat zo'n 18 gram suiker.
'Met hoge (of: grote) heren is het kwaad kersen eten' is een soort waarschuwing. De uitdrukking betekent: verwacht niet dat je voordeel zult hebben als je met 'hoge heren' omgaat.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Het consumeren van zoete of zure kersen lijkt te helpen om het cholesterolgehalte te verlagen , met name het very-low-density lipoprotein (VLDL) dat bijdraagt aan de vorming van plaque in de slagaders. Deze resultaten werden gezien bij zowel diabetische vrouwen als bij vrouwen die als obees werden geclassificeerd.
Gevoeligheden voor suikeralcoholen of salicylaten in kersen kunnen een IBS-opvlamming, gas, een opgeblazen gevoel, maagpijn en diarree veroorzaken, zelfs bij mensen zonder IBS. Gevoeligheden omvatten ook allergieën, vooral als u allergisch bent voor of negatieve reacties hebt op producten die salicylaten bevatten, zoals aspirine.
Verse kersen zitten vol mineralen en andere voedingsstoffen . Een van de belangrijkste is vitamine C. Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, helpt je lichaam ijzer te absorberen, collageen te produceren en te beschermen tegen celschade. Door dagelijks zure kersen te eten, kunnen je spieren sneller herstellen na het sporten.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Met een lege fles en een paar chopsticks kom je al een heel eind. Volg deze stappen of bekijk de video en je kan meteen aan de slag: Neem een (stevige) fles en leg de kers met het steeltje naar beneden op de opening. Doorprik de kers met een chopstick, de pit valt in de fles en het steeltje haal je er gemakkelijk af.
Kersen zijn een gezonde toevoeging aan je voedingspatroon. Eén schaaltje (100 gram) kersen kun je rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties (200 gram) fruit per dag te eten.
Steenfruit kun je herkennen aan de harde pit in het midden, bijvoorbeeld bij mango, abrikozen, kersen en perziken. Hierin zitten natuurlijke suikers zoals fructose (fruitsuiker) die niet verteren, maar fermenteren in je maag en darmen. Daardoor zwelt je buik op en kun je meer last krijgen van winderigheid.
Een van de grootste boosdoeners is fructose, dat van nature voorkomt in fruit (zoals perziken, peren, kersen en appels) of wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken, zoals appelmoes, frisdrank en vruchtensappen. Veel mensen die meer dan 40 tot 80 gram fructose per dag binnenkrijgen, krijgen diarree.
Wat is een goed instant laxeermiddel? Voor voedingsmiddelen die als natuurlijk laxeermiddel werken, probeer pruimen of pruimensap . Zoutoplossing laxeermiddelen, die uw ontlasting zachter maken en de darmen helpen samentrekken, werken snel.
Dit komt doordat kersen van nature suikeralcoholen bevatten, zoals sorbitol . Er is aangetoond dat dit bij sommige mensen maagklachten kan veroorzaken.
In de zoektocht naar het gezondste fruit dat onze planeet te bieden heeft, verdient de blauwe bes ongetwijfeld de eerste plaats. Dit voedzame besje zit propvol antioxidanten, vezels, en vitamine C, waardoor het een onmisbare bondgenoot is voor iedereen die zijn gezondheid serieus neemt.
Ondanks de vele voordelen kan overmatige consumptie van kersen spijsverteringsproblemen veroorzaken opgeblazen gevoel, gasvorming of diarree, vanwege het hoge vezelgehalte. Overmatige inname kan vooral schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken problematisch voor diabetici.