Laat de banaan een paar uur op kamertemperatuur ontdooien en onthoud dat je alle vloeistof die tijdens het ontdooien naar buiten komt, evenals het vruchtvlees kunt gebruiken, zowel bij het koken als voor een smoothie.
Een bevroren banaan pellen is namelijk nog een hele uitdaging. En als je je banaan eerst helemaal laat ontdooien kan 'ie weer te zacht worden om goed te pellen. Stop de gepelde banaan of bananen in een bakje of afsluitbaar zakje in het vriesvak en je bent klaar. Je kunt de gepelde bananen ongeveer vier maanden bewaren.
Voor je homemade schepijs en smoothies kun je dus het beste stukjes banaan invriezen. En die zijn ook nog eens heel chill om zo weg te snacken of aan je kiddo te geven als ijskoude versnapering. Kleine stukjes banaan invriezen doe je heel eenvoudig. Pel de bananen en snijd ze in stukjes van ongeveer 1 – 2 centimeter.
Fruit – 8-12 maanden
Vries banaan in zonder schil. Verwijder bij appel en peer het klokhuis.
Bevroren fruit
Ook bevroren fruit kan de smoothie dikker en zoeter maken. Bovendien is het makkelijk, want je kunt altijd een zakje in je diepvriezer bewaren. Probeer kokosnoot of mango om je smoothie extra smeuïg te maken.
Niet alleen geven bevroren bananen smoothies de meest geweldige textuur , maar je kunt ook zuivelvrije bananenijs maken door ze gewoon te blenden! Je kunt ook bevroren bananen toevoegen aan je havermout terwijl het kookt. Probeer het eens met mijn pindakaas-bananen-havermout. En natuurlijk zijn ontdooide bevroren bananen geweldig om mee te bakken!
Laat de banaan een paar uur op kamertemperatuur ontdooien en onthoud dat je alle vloeistof die tijdens het ontdooien naar buiten komt, evenals het vruchtvlees kunt gebruiken, zowel bij het koken als voor een smoothie.
Schil je bananen en leg ze op een dienblad en in de vriezer, en vries ze in tot ze stevig zijn. Doe ze dan in een gelabelde hersluitbare diepvrieszak, zorg ervoor dat je alle overtollige lucht verwijdert voordat je ze afsluit . Bevroren bananen kun je het beste binnen zes maanden gebruiken.
Bevroren bananen blijven ongeveer 2-3 maanden goed, hoewel je ze gerust nog een paar maanden daarna kunt eten . Als je, net als ik, vergeet wanneer je het fruit oorspronkelijk hebt ingevroren, label dan de gevulde container of zak met de datum waarop je ze hebt ingevroren.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Om je bevroren bananen snel te ontdooien, verwarm je ze in de magnetron in intervallen van dertig seconden tot ze gedeeltelijk zacht zijn. Snijden: Leg de bananen op een snijplank. Gebruik een mes om de boven- en onderkant van de bananenschil af te snijden . Je kunt ook een kleine snee in de schil maken om hem los te maken van het fruit.
Als je een banaan eet, snijd dan het houtachtige uiteinde van de schil en verdeel de reepjes schil in afzonderlijke stukken, of hak/snijd ze. Doe ze in een diepvriesbestendige bak en vries ze in . Ze blijven ongeveer 6 maanden goed, dus je kunt ze direct vanuit de vriezer aan smoothies toevoegen.
Ze kunnen vers, ingevroren of gekookt worden gebruikt . Ze niet op de vuilstort gooien kan ook een goede stap zijn om het milieu op een kleine manier te helpen.
Ontdooien: Haal de bevroren bananen uit de vriezer en laat ze 2 uur ontdooien op kamertemperatuur, of een nacht in de koelkast . Of ontdooi ze in de magnetron op 50% vermogen. De tijd varieert afhankelijk van uw magnetron, maar voor 4-5 bananen duurt dit waarschijnlijk ongeveer 3 minuten. Bananen laten vocht los als ze ontdooien.
Mogelijke gezondheidsrisico's
Het eten van bedorven bevroren bananen kan leiden tot voedselgerelateerde ziekten die worden veroorzaakt door bacteriën, zoals Salmonella of Listeria . Deze schadelijke bacteriën kunnen de bananen besmetten als ze bij onjuiste temperaturen of gedurende een langere periode zijn bewaard.
Het is het beste om de ontdooide bananen dezelfde dag nog te gebruiken, omdat ze anders nog slechter worden en bruin worden.
In z'n geheel, in plakjes of gepureerd: ook banaan kan je invriezen! Je kan de banaan met schil en al invriezen maar het is het beste om 'm eerst even te pellen. Op die manier kan je de banaan in z'n geheel in een diepvriesbakje in de vriezer bewaren.
Je kunt bananen in de schil invriezen als je haast hebt , maar ze zijn makkelijker te gebruiken als je ze eerst pelt: verwijder de schil en vries ze in hun geheel in een hersluitbare zak in, of snijd ze in plakjes, vries ze in een enkele laag in op een bakplaat en doe ze vervolgens in een zak.
Niet op de fruitschaal
U kunt de bananen ook buiten de koelkast bewaren, zowel de rijpe als de nog wat groenere. Om het rijpingsproces te vertragen is het af te raden ze bij ander fruit, bijvoorbeeld op een fruitschaal, te leggen. Hoe leuk dat ook staat, zo gaan ze hard achteruit.
Diepvries fruit ontdooien
De beste manier hiervoor is om het fruit gewoon uit de diepvries te halen en te wachten tot dat het ontdooid is. Op die manier behoudt het fruit smaak en textuur. Heb je minder tijd? Dan kun je het bevroren fruit ook ontdooien in een microgolfoven op ontdooistand.
8 maanden bewaren
Als de 2 uur voorbij zijn, kun je de plakjes banaan in diepvrieszakjes stoppen. Deze plakjes kun je tot wel 8 maanden in de vriezer bewaren. Nog een handige tip: schrijf de datum van invriezen op het zakje. Zo weet je hoelang ze er al in liggen.
Schil bananen en laat ze heel. Leg ze op een bakplaat met rand en bekleed met bakpapier en vries ze in tot ze stevig zijn, ongeveer 2 uur. Doe hele bevroren bananen in een grote diepvrieszak en vries ze tot 6 maanden in. Als je wilt bakken, haal je er gewoon een paar bananen uit en laat je ze ontdooien.
Het enige nadeel van bananen is dat ze een korte levensduur hebben, maar het is bewezen dat het flash-vriezen van bananen alle voedingsstoffen behoudt en ze vers houdt . Kalium, vitamine B6, vitamine C, magnesium, koper en mangaan zijn cruciale vitaminen en mineralen die bananen bieden.
Je moet de banaan wel opeten als ze nog bevroren zijn, anders wordt het een papperige bedoeling. Deze snack is ideaal om overrijpe bananen te verwerken. Je pelt de bananen, snijd ze in plakjes en bewaar ze in een diepvrieszak in de koelkast. Eenmaal bevroren zijn ze klaar voor gebruik!
Als uw bevroren bananenschijfjes, -stukjes of -puree echter bruin worden, is de container of zak niet luchtdicht . Zorg ervoor dat u alle lucht uit de zakken of containers duwt voordat u ze afsluit en invriest.