Je kunt het potje gewoon op kamertemperatuur bewaren. In de koelkast kan ook, maar dan gaat de smaak wel wat achteruit.
Geklaarde boter is pure vetstof, zonder eiwitten, melkbestanddelen en water. Je maakt het supermakkelijk zelf én het blijft zeker twee maanden goed.
Zodra het koken is gestopt, giet je de boter door een met kaasdoek beklede zeef of door een koffiefilter in een hittebestendige container om de bruine melkbestanddelen te verwijderen. Laat afkoelen, doe het dan in een afgesloten container en bewaar het in de koelkast tot het klaar is voor gebruik. Geklaarde boter moet minstens 6 maanden in de koelkast bewaard worden.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Terwijl ghee houdbaar is bij kamertemperatuur, is gewone geklaarde boter dat niet en moet in de koelkast bewaard worden. Maar het heeft daar een langere houdbaarheid met minder risico op ranzigheid dan gewone boter omdat je zowel de melkbestanddelen als het overtollige water hebt verwijderd.
Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek. Het Voedingscentrum geeft als advies om boter in de koeling te bewaren, dan blijft het twee weken goed.
Geklaarde boter is een vetstof die ontstaat wanneer je roomboter smelt. Door de boter te smelten worden de verschillende ingrediënten van elkaar gescheiden. Roomboter bestaat naast vet namelijk uit water, eiwitten, melksuiker en zouten. Wanneer je die ingrediënten weghaalt, houd je geklaarde boter over.
En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig. Je wordt daar niet meteen ziek van, maar het is niet lekker om te eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoewel je op schimmel moet letten, zul je eerder subtiele tekenen van bederf zien, zoals veranderingen in kleur of textuur en vreemde geuren. En hoewel bedorven boter je waarschijnlijk niet ziek zal maken, zal het zeker niet lekker smaken. Als je boter zuur of ranzig ruikt of smaakt, is het tijd om het weg te gooien.
Het klaren van boter verwijdert de melkbestanddelen uit het botervet , waardoor het geschikt is om te koken op veel hogere temperaturen dan hele boter. Geklaarde boter kan ook worden bewaard zonder te bederven, waardoor het langer houdbaar is dan hele boter. Gebruik het om te sauteren om een unieke, nootachtige smaak aan uw gerecht toe te voegen.
Als ze goed worden bewaard, kunnen ongeopende ghee-containers maanden na die datum worden bewaard. Gebruik een geopende pot ghee, of deze nu uit de voorraadkast of de koelkast komt, binnen zes maanden voor de beste kwaliteit. Bewaar zelfgemaakte ghee, gemaakt van uw favoriete ghee-recept, drie maanden in de voorraadkast of tot een jaar in de koelkast.
Melkbestanddelen zijn de reden dat boter bij een lagere temperatuur begint te verbranden dan bijvoorbeeld olijfolie. Wanneer je boter klaart, verwijder je alle melkbestanddelen en water, maar blijft het botervet over. Dit creëert een hoger rookpunt, waardoor geklaarde boter ideaal is om te koken en te sauteren.
Geklaarde boter, ook wel ghee genoemd, is een hoofdbestanddeel in veel keukens. Het mooie aan ghee is dat het houdbaar is, wat betekent dat je het tot wel een jaar lang zonder problemen op je aanrecht of in je keukenkastje kunt bewaren.
Waar gebruik je geklaarde boter voor? Geklaarde boter wordt in verschillende gerechten gebruikt. Bijvoorbeeld bij het maken van een hollandaisesaus of bij dit klassieke recept van asperges met ham, ei en botersaus. Maar ook bij het koken van (stoof)vlees en vis komt geklaarde boter goed tot zijn recht.
Wanneer je ghee te lang bewaard wordt hij ranzig van smaak.
Elke zure of onaangename geur betekent dat het weg is . Hetzelfde geldt voor de smaak: als het zuur of vreemd smaakt, gooi het dan weg. 5 En maak je geen zorgen, een klein beetje ranzige boter kan geen kwaad. Natuurlijk zijn zichtbare schimmel, verkleuring en veranderingen in textuur zichtbare signalen dat het tijd is om de boter in de prullenbak te gooien.
"Dit kun je verhelpen door boter in de koelkast te bewaren en ervoor te zorgen dat deze goed is verpakt." Over het algemeen blijft boter die in de koelkast wordt bewaard één tot drie maanden goed, terwijl boter die in de vriezer wordt bewaard tot een jaar goed blijft.
Boter over datum
Ziet het er nog goed uit of is het verkleurd? Als het niet verkleurd is, is de boter nog houdbaar. Ruikt het zoals het hoort te ruiken en zo ja, hoe smaakt het dan? Als de smaak zuur of vies is, kun je beter de boter of margarine weggooien.
Geen verschil tussen gezouten of ongezouten boter
Het antwoord op deze vraag zal je vast bevallen, want volgens het Voedingscentrum kun je boter met een gerust hart nog na de houdbaarheidsdatum blijven eten.
Het eten van bedorven voedsel kan leiden tot voedselvergiftiging , die wordt veroorzaakt door bacteriën en virussen. Het is moeilijk om precies te weten welke ziekteverwekker op bedorven boter zal groeien, maar er zijn een paar algemene richtlijnen die u in gedachten kunt houden als u voedselvergiftiging vermoedt. Het eten van bedorven boter resulteert vaak in: Maagpijn.
Boter in de koelkast blijft één tot twee maanden na houdbaarheidsdatum goed.
Hoe kun je geklaarde boter bewaren? Nog een groot voordeel van geklaarde boter is, dat je deze veel langer kunt bewaren dan standaard roomboter. Dat komt doordat geklaarde boter puur vet is. Als je het zelf maakt, blijft deze botersoort minstens twee maanden goed.
Voordelen van geklaarde boter
Geklaarde boter kan beter tegen verhitting op hogere temperaturen waardoor je er veel beter in kan bakken zonder dat de boter verbrandt. Geklaarde boter kun je veel langer en beter bewaren. De reden hiervoor is dat deze boter puur uit vet bestaat en daarom dus langer meegaat.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.