Zout wordt gebruikt als smaakversterker in voedsel, maar ook als conserveermiddel om voedsel langer houdbaar te maken. Daarnaast wordt zout veel gebruikt in de chemische industrie, bijvoorbeeld bij de productie van chloor, natriumhydroxide en andere chemicaliën.
Natrium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk. Ook is het van belang voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Het komt zelden voor dat mensen te weinig zout binnenkrijgen. Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk.
Je hebt zout nodig. Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht.
Zout werd en wordt gebruikt als manier om levensmiddelen lang houdbaar te maken: vóór de uitvinding van de koelkast werd vlees en vis bestrooid met zout en bewaard in 'zoutkisten' – deze bewerking wordt "pekelen" genoemd. De methode is al bekend in de oudheid, bij de Sumeriers.
Zout speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van oude beschavingen. Het werd gebruikt als smaakmaker en conserveermiddel voor voedsel , waardoor mensen voedsel langer konden bewaren en grotere afstanden konden afleggen. Naast culinaire toepassingen werd zout ook gebruikt voor religieuze ceremonies en als handelswaar.
Zout wordt gebruikt als smaakversterker in voedsel, maar ook als conserveermiddel om voedsel langer houdbaar te maken. Daarnaast wordt zout veel gebruikt in de chemische industrie, bijvoorbeeld bij de productie van chloor, natriumhydroxide en andere chemicaliën.
Het kan worden gebruikt om onkruid te doden, ongedierte in de tuin af te schrikken en het schoonmaken van gereedschap en outdooruitrusting te vergemakkelijken . Binnen in huis helpt zout bij het verwijderen van vlekken van stoffen, het reinigen van uw tanden en huid en zelfs het deodoriseren en polijsten van metalen en houten oppervlakken.
Een zoutloos dieet is goed voor de gezondheid van hart en bloedvaten en de hersenen. In Frankrijk consumeren we te veel natrium in vergelijking met de aanbevelingen en als een beetje zout nodig is, is te veel zout gevaarlijk voor het lichaam. Ontdek ook de voordelen van het verminderen van suiker op onze gezondheid.
Zout water heeft van nature een antiseptisch en antibacterieel effect, waardoor talg en huidcellen kunnen worden verwijderd. Er is echter geen medisch bewijs dat zout water een positief effect heeft op acne. Het nadeel van zout water aanbrengen op de huid is dat de huid erg wordt uitgedroogd.
Naast het lekker maken van eten, wordt aangenomen dat er meer dan 14.000 toepassingen voor zout zijn, en onze grootmoeders waren waarschijnlijk bekend met de meeste daarvan. Een aantal van deze toepassingen waren voor eenvoudige dingen in huis, voordat moderne chemicaliën en schoonmaakmiddelen op de markt kwamen.
Een persoon kan het gebruiken om verschillende voedingsmiddelen te kruiden . Voedsel conserveren: Keltisch zeezout kan dienen als conserveermiddel om vlees te conserveren en groenten in te maken. Zoutbaden: Mensen kunnen zout toevoegen aan hun badwater, wat gezondheidsvoordelen kan hebben en ontspanning kan bevorderen. Zoutlichaamsscrub: Een zoutscrub kan helpen bij het verwijderen van ruwe, droge huid.
Het zout reinigt, doodt bacteriën en voorkomt infecties.
Uiteindelijk kan een gebrek aan zout leiden tot shock, coma en de dood . Ernstig zoutverlies is zeer onwaarschijnlijk omdat ons dieet meer dan genoeg zout bevat.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
Als je echt een 'bad guy' wilt kiezen heeft suiker een negatiever effect op je gehele gezondheid dan zout. Zout is namelijk essentieel voor je lichaam om goed te kunnen functioneren. Suiker, aan de andere kant, heb je minder nodig!
Een verlaging van de zoutconsumptie van 9 gram zout per dag tot maximaal 6 gram per dag kan naar schatting bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade voorkomen over een periode van 10 jaar. Daarnaast voorkomt het bij 250 mensen nierfalen, waarbij dialyse of transplantatie nodig is.
Volgens het Salt Institute zijn er ongeveer 14.000 manieren om zout te gebruiken. Hier zijn er een paar: Test eieren op versheid : Leg een ei in zout water, een vers ei zinkt, een oud ei drijft. Schone "keukenhanden": Zout water en zeep verwijderen de geur van knoflook en ui van handen.
Een beetje natrium is goed voor je. Je hebt het nodig voor de werking van je spier- en zenuwcellen en voor een goede vochthuishouding. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen wel om de zoutinname te beperken tot 6 gram zout (of 2,4 gram natrium) per dag.
Van de zevende tot de veertiende eeuw na Christus werd zout gebruikt als betaalmiddel en zelfs gewicht-voor-gewicht geruild voor goud in West-Afrika . Oude Romeinse soldaten kregen een salarium, of salaris, wat betekent geld dat werd gebruikt om zout te kopen. Een moderne Engelse uitdrukking beschrijft competente soldaten en arbeiders als "hun zout waard".
In de Romeinse tijd en gedurende de middeleeuwen was zout een waardevol handelsartikel, ook wel "wit goud" genoemd. Deze grote vraag naar zout was te danken aan het belangrijke gebruik ervan bij het conserveren van voedsel, met name vlees en vis. Omdat het zo waardevol was, werden soldaten in het Romeinse leger soms betaald met zout in plaats van geld.
De eerste sporen van zoutwinning zijn gevonden in China en dateren van ongeveer 5500 jaar voor onze jaartelling. Ook in het Oude Egypte kende men reeds het gebruik van zout, niet alleen als smaakstof bij het eten, maar voornamelijk als conserveringsmiddel voor voedsel en als cruciaal component bij het mummificeren.
Zout verwijdert tandsteen en vlekken en het sap maakt de tanden vervolgens witter. Wij adviseren u om hier liever niet mee te gaan experimenteren, aangezien zout het tandglazuur kapotmaakt bij langer of vaker gebruik.
Wetenschappers van het Amsterdam UMC hebben voor het eerst aangetoond dat zout ontstekingsreacties bevordert. Die kunnen slagaderverkalking stimuleren. We weten al dat zout de bloeddruk kan verhogen en zo ook slagaderverkalking kan verergeren.
Het uitspoelen van de wond met zout water zorgt ervoor dat de klach- ten verminderen en de wond sneller zal genezen.