Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Dat zijn mediterrane groenten zoals tomaat, aubergine, paprika, courgette, venkel of komkommer. Ook broccoli, bloemkool, witloof en prei zitten in deze categorie. Pas daarna eet je de lang houdbare groenten, zoals de kampioenen hierboven. Altijd goed om in huis te hebben!
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Als u op zoek bent naar producten die lang meegaan, dan zijn wortelgroenten de beste keuze. Denk hierbij aan wortels, pastinaken, rapen, bieten, radijzen, koolrapen, zoete aardappelen, yams en gewone oude aardappelen .
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Let erop dat niet alle fruit- en groentesoorten goed samengaan in een fruitschaal. Het beste kun je fruit en groente in aparte schalen bewaren, die je allebei op een koele, schaduwrijke plek zit. Deze groenten en fruit gaan niet goed samen met elkaar: Aubergine en paprika leg je beter niet bij tomaten of fruit.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Volgens het Voedingscentrum, kenniscentrum op het gebied van voedings- en voedselveiligheid,adviseert mayonaise na opening in de koelkast te bewaren. Vervolgens is het 2 tot 4 maanden houdbaar. Buiten de koelakst bewaren is door de eieren waarvan mayonaise is gemaakt geen goed idee.
WELKE GROENTEN MOETEN NIET IN DE KOELKAST? Groenten die niet in de koelkast bewaard mogen worden, zijn onder andere avocado's, paprika's, uien en aardappelen . Sommige groenten die u wellicht wel in de koelkast wilt bewaren, zijn onder andere champignons, broccoli, bloemkool, spinazie en asperges.
Het is over het algemeen aan te raden om uw eten te bewaren in vershoudbakjes en niet met 'pan en al' in de koelkast te plaatsen. Naast dat het eten zijn smaak verliest, kan het voedsel zich gaan hechten aan de pan waardoor dit lastig te verwijderen is. U kunt de pan zo ook niet gebruiken voor andere mooie gerechten.
Paprika's houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.
Appels. Appels en peren blijven langer goed dan alle andere boomvruchten, volgens de University of Maine, en kunnen tot wel 4 maanden houdbaar zijn onder de juiste omstandigheden.
Broccoli: Als je het in de koelkast bewaart, kan broccoli 1-2 weken bewaard worden. Bloemkool: Als je het in de koelkast bewaart, kan bloemkool 1-2 weken bewaard worden . Courgette: Courgette kan 1-2 weken bewaard worden in de koelkast, maar het zal langer bewaard worden op een koele, droge plek.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).
Het beste kan je daarom komkommer op kamertemperatuur te bewaren en binnen een paar dagen op eten. Dek eenmaal aangesneden komkommer af met plastic folie om vochtverlies tegen te gaan. De neutrale smaak laat zich onuitputtelijk combineren, bijvoorbeeld met gangmakers als feta, tomaat, avocado, zalm en dille.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Geopende flessen en potjes sauzen hoef je niet in de koelkast te bewaren. Dit geldt ook voor smaakmakers als sambal, sojasaus en ketchup. Er zitten namelijk veel natuurlijke of kunstmatige conserveringsmiddelen in. Je kunt ze daarom op een koele, donkere plek bewaren.
Veelvoorkomende smaakmakers die niet gekoeld hoeven te worden zijn sojasaus, oestersaus, vissaus, honing en hete saus . Feingold zegt dat azijn en olijfolie (bewaard op een koele, donkere plek) in de voorraadkast thuishoren; kokosolie kun je het beste buiten de koelkast bewaren, omdat het onder kamertemperatuur hard wordt.