Deze producten kun je beter vermijden... Natuurlijk zijn er nog foods die je beter niet kunt eten als je last hebt van constipatie. Zo is voedsel dat veel calcium bevatten, zoals melk, kaas, en onrijpe bananen vaak triggers voor verstopping.
Zogenaamde stoppende voedingsmiddelen bestaan niet. Vaak wordt gedacht dat voedingsmiddelen als beschuit, witte rijst, wit brood en bananen “stoppend” werken. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is. Wel is het zo dat producten met veel voedingsvezels de darm meer stimuleren en dus sneller ontlasting geven.
Voedingsmiddelen met constiperende werking of die het vocht in de darmen opslorpen. Ze vergroten het volume van de stoelgang en doen de frequentie dalen. Het gaat vooral om melk, bosbessensap, rode wijn, te lang getrokken thee, eieren, meel, kaneel, bananen, wortelen, kweeperen, beschuit, toast en witte rijst.
Activiteiten zoals wandelen, joggen en fietsen verhogen je metabolisme, wat de voortstuwende beweging van de darm stimuleert. Hoe meer je beweegt, hoe actiever je darmen zijn. Als je dus nauwelijks beweegt blijft er meer ontlasting in je darmen achter, waardoor verstopping kan ontstaan.
Het is belangrijk om gezond en vezelrijk te eten. Verstopping kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging.
Vezels worden niet verteerd in de dunne darm maar komen in z'n geheel in de dikke darm terecht. Daar dragen ze bij aan een goede stoelgang door de ontlasting volume te geven, de darmbeweging te stimuleren en door vocht te binden waardoor de ontlasting steviger wordt.
Vezels houden vocht vast in uw darm. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting en de werking van de darm wordt gestimuleerd. Vezels zitten vooral in volkoren- en roggebrood, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten (bonen, erwten, linzen), groenten (ook rauwe groenten) en fruit.
Kies voor voedingsmiddelen die van nature laxerend werken: karnemelk, yoghurt, ontbijtkoek, siroop, sap van citrusvruchten, koffie. Bananen, beschuiten, bosbessensap, kaneel, witte rijst, thee, toast en rode wijn laat je beter links liggen.
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.
De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn ten sterkste aan te bevelen: Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.) Rijp vers fruit (kiwi, peer, mango, guave, meloen, frambozen enz.)
Massage van de buik in een cirkelvormige beweging in de richting van de darm (met de klok mee) kan ook helpen. Als de darm zich heeft geleegd is het verstandig te controleren of er geen ontlasting achtergebleven is. Dit kun je doen door een vinger met een handschoen aan zachtjes in de endeldarm te duwen en te draaien.
Senna heeft een laxerende werking. Het wordt gebruikt bij: verstopping (obstipatie), om de ontlasting op gang te brengen, bijvoorbeeld bij plotseling optredende verstopping (zoals op reis); om de darmen te legen voorafgaand aan een darmonderzoek of operatie.
Elke dag 1,5 tot 2 liter drinken, helpt om verstopping tegen te gaan. Goede keuzes hierbij zijn: water, koffie en thee. Genoeg drinken zorgt er namelijk voor dat vezels zich kunnen binden. Deze binding is belangrijk, want anders kunt u last krijgen van harde en droge ontlasting.
Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Het reguleren van de ontlasting: Een vezelrijk dieet, regelmatig eten en voldoende water drinken, kunnen uw klachten soms al verhelpen. Laxeermiddelen kunnen er daarnaast voor zorgen dat uw ontlasting zacht blijft. Zie ook onze patiëntenfolder: Gebruik van psylliumvezels.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Wat is het? Sommige mensen hebben 3 keer per dag ontlasting, anderen 3 keer per week. Als je regelmatig meer dan 3 dagen geen ontlasting hebt of hard moet persen, dan spreken we van constipatie, verstopping of obstipatie. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger.
Als je moet poepen, graaf dan eerst een gat van zo'n 20 centimeter diep in de grond. Dat kan prima met een stok of een schepje, dat je in je wandelrugzak meeneemt. Doe je behoefte in het gat. Meng vervolgens de ontlasting met wat organisch materiaal, voordat je je gat dichtgooit.
In plaats van lijnzaadolie kun je ook kokosolie, MCT-olie (supermarkt) of olijfolie gebruiken. Vaak werkt het snel, maar bij sommigen duurt het wel even, tot soms zo'n zes uur na het innemen van de olie.