Eet je geen brood, dan krijg je evenveel vezels binnen met: 590 gram gekookte groenten. óf 880 gram gekookte aardappelen. óf 670 gram gekookte zilvervliesrijst.
Gekookte eieren, een (groente!) omelet of gebakken eieren. Met eieren zit je altijd goed! Voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte geven je langer een voldaan gevoel waardoor je minder snel opnieuw honger krijgt.
Neem er fruit bij, bijvoorbeeld plakjes banaan of appel voor op je brood, fruit door je yoghurt met muesli of gewoon los. Bij je ontbijt kun je bijvoorbeeld halfvolle melk of karnemelk drinken. Wil je geen zuivel gebruiken? Dan kun je kiezen voor een sojadrink met toegevoegd calcium, vitamine B2 en vitamine B12.
Conclusie: brood is gezonder
En dan nog liefst volkorenbrood. Af en toe een cracker kan, maar zorg dan dat je genoeg essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo vind je jodium in zeevis, zeewier en multivitamines.
Qua voedingswaarde kun je een wrap vergelijken met de ouderwetse boterham. Ze bevatten een beetje vetten en suikers, een snufje zout, veel eiwit en een respectabele hoeveelheid vezels. Nog beter is om voor een wrap van volkorenmeel te gaan. Een doorsnee mais- of tarwewrap (60 gram) heeft ongeveer 2,5 gram vezels.
Rijst toevoegen aan je soep klinkt misschien niet zo voor de hand liggend, maar het is een goede vervanger voor het brood dat je er vaak bij serveert. Deze verse tomatensoep met zilvervliesrijst zit boordevol gezonde voedingsstoffen en zorgt ervoor dat je vol zit tot het avondeten.
Als richtlijn hanteert het Voedingscentrum een hoeveelheid van 2 tot 4 sneetjes brood per dag (kinderen van 4-8 jaar) en 4 tot 6 sneetjes brood per dag (voor kinderen van 9-13 jaar).
Brood is echt een basisproduct. Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: 4-5 sneetjes per dag voor volwassen vrouwen en 6-8 sneetjes per dag voor volwassen mannen (19-50 jaar).
Een gezond ontbijt om af te vallen bevat eiwitten, vezels en gezonde vetten. Opties zijn een omelet met groenten, volkoren toast met avocado en ei, Griekse yoghurt met bessen en noten of havermout met chiazaad en amandelen is ook altijd een goede optie.
Een gezonde broodvervanger als ontbijt is bijvoorbeeld havermout. Tijdens de lunch kun je dan een gezonde, goed gevulde salade eten. Hierin kun je bijvoorbeeld noten, avocado of quinoa rijst in verwerken. Zo krijg je alsnog de nodige koolhydraten binnen.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ze bevatten veel vezels die je kunnen helpen bij een gezonde spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten. Daarnaast bevatten ze beide veel koolhydraten die je de benodigde energie geven tijdens het sporten.
Als je helemaal geen brood eet, is de kans op een tekort aan jodium groot. Gebruik dan in elk geval keukenzout dat verrijkt is met jodium: Jozozout. Jodium zit behalve in brood ook in eieren, zeewier, vette zeevis (makreel, zalm, haring) en witvis (kabeljauw en koolvis). Volkorenbrood is het beste, dat weet iedereen.
Rijst kan een goede vervanger zijn van brood. Een handje rijst heft ongeveer dezelfde voedingswaarde als een sneetje brood. Bruine rijst is een gezondere keuze dan witte, omdat het meer vezels bevat en minder bewerkt is.
Terug van weggeweest: havermoutpap!
Het is makkelijk, vullend, flexibel en een stuk gezonder dan brood. Er zijn talloze havermoutpap recepten te vinden, maar de basis is heel eenvoudig.
Kies voor een maaltijd die rijk is aan voedingsstoffen. Bijvoorbeeld een zelfgemaakte soep, een rijkgevulde salade met vlees, vis, noten of ei, een groente-omelet of rijstwafels met gezond beleg zoals hummus, ei, notenpasta, hüttenkäse of gerookte zalm.
Zo bevat de No Fairytales Paprika chili tortilla de minste calorieën, namelijk 237 per 100 gram. Dit komt doordat deze voor een groot deel uit groenten bestaan. Daarnaast zijn ze ook het laagst in vet. Vet bevat per gram meer calorieën dan koolhydraten en eiwitten.
Overslaan van het ontbijt of pas laat op de dag starten met eten, zou het risico op aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten, diabetes en obesitas verhogen volgens een recente studie. Het onderzoek suggereert dat het tijdstip waarop we eten net zo belangrijk is als wát we eten.
Nadelen van fruit als ontbijt
Het is laag in eiwitten, als je er niets anders bij eet. Het verzadigt niet lang, omdat er weinig vetten en eiwitten in zitten. Dit geldt ook alleen als je er niets anders bij eet. Het bevat veel fructose, wat belastend is voor de lever als je dagelijks een heel grote fruitsalade zou eten.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.