De Vries: ,,Kortom, azijn is een goede smaakmaker voor door het eten, maar verwacht er geen gezondheidseffecten van. Azijn is bovendien zuur en daardoor slecht voor je tanden omdat het het glazuur van je tanden aantast.''
Twee eetlepels azijn per dag (30 ml) bij een maaltijd, zo blijkt uit studies, is zonder bijwerkingen en onschadelijk. (12) Zelfs 3 EL per dag, dus bij iedere maaltijd, blijkt ook nog onschadelijk en vrij van bijwerkingen te zijn.
Samen met zout is azijn een van de meest gebruikte smaakmakers in de keuken. Het corrigeert flauwe soepen, geeft een intense smaak aan stoofschotels en vrolijkt basissauzen of gemarineerd vlees met een paar eetlepels op. Vermengd met olie, brengt azijn elke salade tot leven en is het onmisbaar voor marinades.
Azijnzuur stimuleert de enzymen en het aanmaak van zuur in de maag en helpt bij het afbreken en verteren van voeding. Daarnaast heeft appelazijn ook een antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen met het verwijderen van overtollige bacteriën in de darmen, hierdoor gaat de vertering soepeler.
Ook tegen maagklachten werkt appelazijn niet. Je denkt misschien dat het zure van de appelazijn gunstig is tegen maagklachten, maar de maag is van zichzelf al zuur genoeg. De darmen ontvangen op hun beurt al een zuur goedje vanuit de maag, of daar nu appelazijn in zit of niet.
Gunstig voor cholesterol
Hierdoor helpt azijn bij het controleren en verlagen van het cholesterolgehalte, de bloeddruk en het triglyceridengehalte. Regelmatig gebruik van azijn in de voeding kan de kans op hartaandoeningen helpen verminderen en zorgt voor een vlotte doorstroming van het bloed.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Wil je azijn van de beste kwaliteit, dan moet je dus op zoek gaan naar troebele, onbewerkte appelazijn. Hoewel appelazijn in de meeste grote supermarkten te koop is, kan je beter een bezoek brengen aan de natuurwinkel. Hier heb je de meeste kans om de onbewerkte, biologische variant van appelazijn te vinden.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
ACV kan in specifieke gevallen helpen. ACV is van nature zuur, en dus kan het gebruik van ACV voor mensen met een lage maagzuurgraad helpen om de maagzuurspiegels te verhogen om de spijsvertering te bevorderen . In theorie zou dit gas en een opgeblazen gevoel kunnen voorkomen, wat een langzame spijsvertering kan veroorzaken.
Je spijsvertering en microbioom werken het beste als je zoveel mogelijk onbewerkte en vezelrijke producten eet. Eet voldoende groente en fruit. Kies daarnaast bij brood, pasta, rijst, crackers of wraps altijd voor de volkorenvariant. Volkorenmeel is gemaakt van de hele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels.
Een ander makkelijk natuurlijk recept voor darmreiniging is het mengen van pure appelazijn en rauwe honing. Deze darmreinigingsdrank kan een positieve invloed hebben op uw darmflora . Dat komt omdat zowel rauwe honing als appelazijn probiotica bevatten (in het geval van honing) en stoffen die bijdragen aan de gezondheid van uw darmen.
De "moeder" in appelazijn is een bron van probiotica, wat nuttige bacteriën zijn die bijdragen aan een gezond darmmicrobioom . Probiotica ondersteunen de spijsvertering en kunnen zelfs de opname van voedingsstoffen verbeteren, volgens een review in Cureus in 2022. Let op: gepasteuriseerde ACV bevat geen levende probiotica.
Als GERD wordt veroorzaakt door een maagconditie met te weinig zuur, is een theorie dat het nemen van azijn maagzuur kan verhogen en de spijsvertering kan verbeteren . Een andere theorie is dat azijn kan helpen de pH van het bloed te verlagen naar een zuurdere omgeving die schadelijke pathogenen in de darmen vernietigt.
Het kan het cholesterol verlagen .
Dezelfde kleine studie die meldde dat ACV gewichtsverlies bevorderde, vond ook dat het de totale cholesterolwaarden verlaagde van de proefpersonen die het namen. Het verhoogde ook hun "goede" cholesterol en verlaagde de niveaus van triglyceriden (vetten in het bloed). Andere studies hadden vergelijkbare bevindingen.
Hoewel appelazijn een effectief natuurlijk middel kan zijn om maagzuur in balans te brengen en gastritispijn te verlichten , is het belangrijk om het met mate te gebruiken. Te veel azijn consumeren kan irritatie en schade aan het spijsverteringsstelsel veroorzaken, en het kan ook het tandglazuur aantasten.
Ongelooflijke ontgiftende acties van ACV werken om de schadelijke toxines uit de lever te spoelen die de normale functies belemmeren . Studies onthullen dat regelmatige inname van ACV gewichtsverlies bevordert, cholesterolniveaus verlaagt, ontstekingen vermindert en de algehele gezondheid van de lever verbetert.
Citroenwater en honing: Meng vers citroensap, een theelepel honing en een snufje zout met warm water en drink het 's ochtends op een lege maag . Sappen en smoothies: Hieronder vallen vasten en reinigingen van fruit- en groentesappen. Sappen gemaakt van appels, citroenen en aloë vera helpen bij het reinigen van de dikke darm.
Over het algemeen is aangetoond dat het innemen van 4 theelepels (tl.), of 20 ml, appelazijn voor de maaltijd de bloedsuikerspiegel na het eten aanzienlijk verlaagt ( 2 , 3 ). Het moet worden gemengd met een paar ons (oz.) water en vlak voor een maaltijd met veel koolhydraten worden ingenomen ( 1 ).
Je spijsvertering en microbioom werken het beste als je zoveel mogelijk onbewerkte en vezelrijke producten eet. Eet voldoende groente en fruit. Kies daarnaast bij brood, pasta, rijst, crackers of wraps altijd voor de volkorenvariant. Volkorenmeel is gemaakt van de hele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Antacida zijn stoffen die het maagzuur binden en neutraliseren. Hierdoor neemt de overmaat aan maagzuur af en de pijn zal snel verminderen. Antacida worden vaak in combinatie met andere medicijnen gegeven.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.