In de schil zitten de meeste vitaminen Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Is dit een fabeltje of zit er een grond van waarheid in? Antwoord: Dit is een fabel. Vitaminen en mineralen zitten door de hele groente en het hele fruit. Een appel en een peer met schil bijvoorbeeld bevatten wel iets meer vezels en vitamine C dan een appel en een peer zonder schil.
Hoewel 1 middelgrote appel slechts 95 calorieën bevat, bevat het veel polyfenolen (met antioxiderende eigenschappen). Deze antioxidant bevindt zich ook in de schil van de appel. Daarom is de vraag "moet je appelschillen eten?" het antwoord ja .
Niet schillen
Belangrijk om te weten is dat wanneer u al deze gezonde vezels binnen wilt krijgen, u de appel vooral niet moet schillen. “De helft van de hoeveelheid voedingsvezels zit in de schil. Wanneer u de appel schilt loopt u dus voedingsstoffen mis”, aldus Elferink.
Het is goed voor je om fruit te eten, dus ook met het eten van een appel ben je gezond bezig! Appels mogen in vergelijking met veel andere fruitsoorten dan wel weinig vitamine C bevatten, er zitten daarentegen wel veel vezels en kalium in. Kalium regelt in ons lichaam onder andere onze vochtbalans en bloeddruk.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Fruit is goed voor het lichaam en past zeker dagelijks in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet er dus niet te weinig van, maar ook weer niet te veel. Eet 2-3 stuks fruit: minimaal 2, maar niet meer dan 3 stuks per dag.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Enkele fruitsoorten die gegeten kunnen worden zonder de schil te verwijderen, zijn perziken, peren, pruimen, druiven, appels, guaves en sinaasappels met hun witte schil.
De schil van fruit zit inderdaad boordevol nuttige voedingsstoffen zoals vitamines, sporenelementen en mineralen. Fruit bevat, evenals groente, ook veel antioxidanten en die zijn vooral geconcentreerd in de schil.
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
De schillen van avocado's en honingdauwmeloenen worden bijvoorbeeld als oneetbaar beschouwd, ongeacht of ze gekookt of rauw worden gegeten. Andere fruit- en groenteschillen, zoals die van ananas, meloen, ui en knolselderij , kunnen een taaie textuur hebben die moeilijk te kauwen en te verteren is.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Een appel is namelijk hartstikke gezond. Appels bevatten weinig calorieën en veel voedingsvezels en kalium. Kalium kan de bloeddruk verlagen bij mensen met een te hoge bloeddruk en meer inname van kalium verkleint de kans op een beroerte.
Er zitten 100 calorieën en minder dan een halve gram vet in één banaan. Daarom is een banaan heel onschuldig en kun je dit prima eten wanneer je op dieet ben. Het is juist een voedzame keuze die je helpt te voldoen aan je dagelijkse behoeften aan groenten en fruit.
Een appel is caloriearm en is erg vezelrijk: er zitten 166 calorieën en 5,4 gram vezels in een appel die ongeveer 223 gram weegt. Appels helpen ook bij het afvallen. Caloriearme vruchten zijn erg vullend, waardoor je doorheen de dag minder zal eten van andere maaltijden.
Appels bevatten veel pectine, een vezelsoort die goed is voor je lever en darmen. Dé tip: sprenkel wat kaneel op je appel. Kaneel is gunstig voor je bloedsuikerspiegel en helpt indirect je detoxmachine. Als het kan, combineer fruit met een eiwitbron.
Appel eten voor het slapen gaan
Appels bevatten namelijk veel vezels en de eiwitten van de pindakaas zorgen voor een vol gevoel. Bovendien houden de eiwitten de bloedsuikerspiegel stabiel, wat mede bijdraagt aan de diepe slaap.
Appels zijn een geweldige bron van vezels . Een middelgrote, rauwe gala-appel met schil bevat 2,1 gram (g) vezels. Appels bevatten ook een specifiek type oplosbare vezel genaamd pectine, dat bekend staat om zijn laxerende werking.
Appels kunnen de gezondheid van de darmen bevorderen
Appels bevatten pectine, een type vezel dat als prebioticum in uw darmmicrobioom fungeert, en een gezonde darm is vaak de sleutel tot een betere gezondheid. Omdat voedingsvezels niet verteerd kunnen worden, bereikt pectine uw dikke darm intact, wat de groei van goede bacteriën bevordert.