Bewaaradvies: Na opening gekoeld en afgesloten bewaren, beperkt houdbaar. Niet invriezen.
Voorgekookte aardappeltjes uit de winkel, bijvoorbeeld bbq krieltjes of Provençaalse partjes of aardappelschijfjes uit de koeling vries ik gerust in. Verse/ zelfbereide aardappels dan weer niet.
Aardappelen. Ongekookte aardappelen bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Als je aardappelen wilt invriezen kun je het best gekookte aardappelen invriezen. Of gerechten waar aardappelen in verwerkt zijn, zoals een stampot.
Bevroren aardappels hoef je niet eerst te laten ontdooien, maar kun je direct verwerken in een gerecht.
De aardappelen kunnen het beste bewaard worden op een koele en donkere plaats. Hier kunnen ze wel enkele weken bewaard blijven. Bewaar ze niet te lang, want dan kunnen uitlopers (spruiten) ontstaan. Hierdoor worden de aardappelen taai en loopt het vitamine C-gehalte sterk terug.
Opgelet, het is aangeraden om aardappelen niet langer dan 2 weken te bewaren in de koelkast.
Je kan een vers gemaakt babyhapje voor de dag erna in de koelkast bewaren en de rest vries je in. Gebruik voor het invriezen van babyhapjes goed afsluitbare diepvriesbakjes, deze kan je makkelijk stapelen. Ijsblokjesvormen of diepvrieszakjes zijn ook geschikt.
Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer. Tenzij je ze meteen invriest. Op verpakkingen ongeschilde aardappelen hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De aardappelen zijn beschimmeld, uitgedroogd of verrot. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Voorgesneden groente in een plastic zakje dat een beetje bol staat, kun je vaak gerust nog eten. Dat het zakje wat bol staat, wil niet zeggen dat de groente bedorven zijn. De verpakking kan opbollen omdat er een beschermend luchtmengsel in het zakje is gedaan.
Blancheer 4 tot 6 minuten als de aardappel kleiner is dan 1 tot 1½ inch in diameter en 8 tot 10 minuten als hij groter is . De aardappel moet volledig worden verhit om enzymatische reacties te stoppen. Onvoldoende verhitting zal ertoe leiden dat het midden van de aardappel donker wordt. Koel af, laat uitlekken, verpak en vries in.
Als je aardappels gekookt hebt, zijn ze nog 2 dagen houdbaar in de koelkast en zo'n 3 maanden in de diepvries. Het aardappelras, kooktype en de kwaliteit bepalen waarvoor de aardappel geschikt is. Er zijn verschillende soorten aardappelrassen verkrijgbaar.
Gebruik altijd een bakpapier. Airfryer (200°C): plaats een bodem bevroren aardappelpartjes in de airfryer. Bak de aardappelpartjes in 9-11 minuten tot ze goudgeel zijn.
Ja! Je kunt aardappelen absoluut invriezen, en dat moet je ook doen als je teveel aardappelen hebt. Maar er is één belangrijk ding om te onthouden: je moet eigenlijk alleen gekookte of gedeeltelijk gekookte aardappelen invriezen , omdat rauwe aardappelen veel water bevatten. Dit water bevriest en maakt de aardappelen papperig en korrelig als ze ontdooid zijn.
Gebakken, gekruide krieltjes. Kant en klaar, dus alleen even opwarmen! Oven: 25 minuten op 160 graden.
Bewaaradvies: Na opening gekoeld en afgesloten bewaren, beperkt houdbaar. Niet invriezen.
Re: Kun je voorgekookte krieltjes invriezen? Ja hoor, krieltjes, partjes, schijfjes, het kan allemaal!
Heb je nog een restje aardappelen? Gooi het niet weg. Gekookte aardappelen kan je tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Stop de aardappelen in een potje en dek af.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Grote russets en bakaardappelen kunnen meestal een week langer meegaan, terwijl baby-aardappelen al na een week of twee kunnen bederven . Omdat aardappelen voor 80% uit vocht bestaan, speelt het klimaat ook een rol. Aardappelen doen het beter onder vochtige omstandigheden, terwijl ze in een droog klimaat sneller vocht verliezen en verschrompelen.
Voor de beste en langste mogelijke opslag, wilt u uw aardappelen op een koele, donkere plaats bewaren . De optimale opslag is 45-55 graden Fahrenheit, en aardappelen worden het beste in het donker bewaard. Als u ze op deze manier bewaart, zouden ze enkele weken houdbaar moeten zijn, afhankelijk van de opslagomstandigheden.
Gedane proeven hebben bovendien bewezen, dat het niet noodig is. In verband hiermede volrfen hier eenige raadgevingen: Bevroren aardappelen worden pas soet en daardoor oneetbaar, als men ze laat ontdooien voor het koken.
Rauwe aardappelen moeten stevig aanvoelen met een strakke schil die vrij is van grote kneuzingen, zwarte vlekken of andere vlekken. Als een aardappel zacht of papperig is geworden, moet u hem weggooien. Hoewel het normaal is dat aardappelen naar aarde of noten ruiken, is een muffe of beschimmelde geur een kenmerk van bederf.
Aardappelpuree kun je, afgekoeld, ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt aardappelpuree ook invriezen en ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje waarin je de puree invriest, zodat het kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst.