Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten.
Bovengenoemde klachten zijn de klassieke symptomen van lactose-intolerantie. Ze kunnen acuut en chronisch zijn. Opgeblazen gevoel en braken ontstaan meestal een half uur na inname van lactose. Buikkrampen, flatulentie en diarree treden na een tot twee uur op.
Dit kan een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en rommelingen in de buik veroorzaken. De ontlasting is vaak dun, zurig, schuimend en soms wat groenig van kleur.
Met behulp van een enzympreparaat kun je lactose-arme melk maken van gewone melk. Dit enzympreparaat bevat het enzym lactase waarmee lactose afgebroken wordt. Daarnaast zijn er tabletten die het enzym lactase bevatten. Deze tabletten kun je innemen als je een keer melk(producten) wilt gebruiken.
Om lactose te kunnen verteren is lactase nodig, een enzym dat in de wand van de dunne darm wordt gemaakt (zie afbeelding 1).
De aanmaak van lactase vermindert sterk na beschadiging van de darmwand (tijdelijk), bijvoorbeeld na een buikgriep. Bij oudere mensen lijkt de productie van lactase met het toenemen van de leeftijd geleidelijk af te nemen. Hierdoor kan je ook op latere leeftijd lactose-intolerantie krijgen.
Het eten of drinken van lactose houdende voedingsmiddelen geeft vervelende klachten zoals buikpijn, misselijkheid en diarree. Dat komt doordat er geen of weinig van het enzym lactase in je maag-darmstelsel voorkomt. Dat enzym is nodig voor het afbreken van melksuiker.
Klachten als je niet tegen melk kunt, zijn buikpijn, diarree en winden laten. Je hebt te weinig van het eiwit dat melk verteert. Als je veel melk drinkt, kan niet alle melk verteerd worden. Drink daarom niet te veel melk op een dag.
Je lichaam maakt dan te weinig van het enzym lactase aan. Dat enzym heb je nodig om de lactose te verteren. Lactase wordt normaal gesproken aangemaakt in je dunne darm. Het breekt lactose uit de melk af voordat het in de dikke darm terecht komt.
Symptomen zijn onder andere buikpijn, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en diarree.
Als er geen lactose meer binnenkomt, bijvoorbeeld door een lactose-vrij dieet, moeten de klachten dus snel verdwijnen of in ieder geval snel minder worden. Dat is eerder een kwestie van uren of dagen dan van weken of maanden.
Om een hoeveelheid van 12 g lactose te verteren (equivalent aan 1 glas melk): 1 capsule inslikken, een half uur voor de maaltijd. Dit is een voedingssupplement.
Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten. Hoeveel last je hebt, hangt af van je gevoeligheid voor lactose en van de hoeveelheid lactose die je gegeten hebt. De meeste mensen met een primair lactase-tekort verdragen nog kleine hoeveelheden lactose.
Lactose (melksuiker) komt vooral voor in de volgende melkproducten: volle, halfvolle en magere melk en karnemelk. geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk. zachte geiten- en schapenkaas.
Heb je last van roodheid van de huid, jeuk of galbulten na het drinken van melk? Of word je dan misselijk of krijg je last van diarree? Wanneer je deze klachten herkent, dan kan het zijn dat je last hebt van een overgevoeligheid voor melk, een koemelkeiwitallergie.
Bij een lactose-intolerantie ben je namelijk gevoelig voor de melksuikers in een product. Bij een koemelkallergie reageert het lichaam allergisch op de eiwitten die in koemelk zitten. Zoals de naam al doet vermoeden, is koemelksuiker (lactose) dus niet hetzelfde als koemelkeiwit.
Kerutabs en Phital Lactase 4500 zijn tabletten die het enzym lactase bevatten. Om de klachten ten gevolge van lactose-intolerantie te voorkomen, dient u vlak voor of tijdens het gebruik van melk of melkproducten één of meerdere tabletten in te nemen.
Cottage cheese kan spijsverteringsproblemen veroorzaken als u lactose-intolerant bent. Het kan ook allergische reacties veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor zuivel- of melkeiwitten.
Om lactose te kunnen verteren is lactase nodig, een enzym dat in de dunne darmwand wordt aangemaakt. Als dit enzym niet of onvoldoende wordt aangemaakt, wordt lactose niet goed afgebroken. Dit geeft klachten als buikpijn, winderigheid en diarree.
Wat gebeurt er als je te veel calcium binnenkrijgt? Als jij te veel calcium binnenkrijgt, kun je last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid, maar ook hartproblemen zoals hartritmestoornissen. Daarnaast moeten je nieren keihard aan het werk bij een teveel aan calcium.
De lactose komt onafgebroken in de dikke darm terecht en wordt daar door de bacteriën van de darmflora afgebroken. Dit kan diverse klachten geven, bijvoorbeeld: buikpijn, buikkrampen, winderigheid, borrelingen, opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken, diarree, verstopping, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn.
Is er behandeling voor deze ziekte? Lactose-intolerantie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de hoeveelheid lactose die iemand met eten en drinken binnenkrijgt.
Een medewerker van de polikliniek Bloedafname neemt bloed bij u af. Hierna krijgt u een lactoseoplossing te drinken. Vervolgens wordt na 30 en 60 minuten nogmaals bloed bij u afgenomen. Door de lactose kunt u op de dag van het onderzoek of de dag erna diarree krijgen.