Door de wortels iets warmer (rond 12 tot 16 graden) in het donker te zetten zullen de wortels met al hun reserves weer uit willen gaan lopen. En omdat het donker is zullen die blaadjes niet groen maar wit zijn, een kropje witte blaadjes.
Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. De teelt vindt plaats in het donker zodat de plant geen groene kleurstof, chlorofyl, kan vormen.
Witlof wordt in het donker gekweekt, waardoor het bladgroen geen kans krijgt zicht te ontwikkelen en de witlof mooi wit blijft. Witloof betekent hetzelfde als “witte bladeren”.
Witloof dat groen verkleurt, is blootgesteld aan licht. Witloof wordt immers in het donker geteeld, waardoor de chlorofyl in de blaadjes niet groen kan kleuren. Leg je witloof in het licht, dan kleuren de blaadjes groen en gaat het witloof bitterder smaken. Bewaar witloof daarom altijd in het donker.
Witloof en witlof zijn allebei correct. In België komt het witloof het vaakst voor.
Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt. Vitamine B1, B2 en C verhogen je weerstand en geven je energie.
Hoe weet ik of witlof niet goed meer is? De witlof is beschimmeld of verkleurd. Dit bederf herken je snel door te ruiken, goed te kijken of te proeven. Snijd een schijfje van de onderkant af en was de lof in ruim water.
Witlof groeit het beste in de halfschaduw maar mag eventueel ook wat meer zon hebben. Belangrijk is vooral de afstand en een goed losgemaakte grond. Deze eerste fase van witlof kweken, is vooral bedoeld om de wortel goed te laten groeien. Wat je krijgt is een mooi kropje met groene blaadjes.
De wortels hebben voor slechts 1 krop witlof voldoende voeding in hun wortel. Maar als je ze laat staan kunnen ze een tweede oogst geven van een klein losbladig kropje, minder van kwaliteit maar desalniettemin toch lekker voor bijvoorbeeld sla en salades.
“We versnipperen dus de wortels en weken de snippers vervolgens gedurende enkele uren in meerdere porties warm water. De vaste fractie kan in een droogoven gestabiliseerd worden, om daarna te vermalen tot een geconcentreerde voedingsvezel.
Dé reden nummer één waarom witloof uit de oven waterig wordt, is dat er te veel vocht in het witloof zit. Probeer daarom bij voorkeur grondwitloof te gebruiken en geen witloof van hydrocultuur. Grondwitloof heeft namelijk vastere stronkjes en verliest minder vocht tijdens de bereiding.
Tijd om te oogsten
Snijd de kroppen los van de wortels en verwerk ze bij voorkeur onmiddellijk in de keuken, dan is de smaak op z'n best. De kroppen kunnen ook een paar dagen in de koelkast bewaard worden. Witlof kan zowel rauw, als in tal van warme bereidingen worden gegeten.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Wist je dat je witlof rauw kunt eten? De bladeren van deze groente zijn iets bitter, heerlijk knapperig en ook nog eens hartstikke gezond.
Als er geen zonlicht bij de groente komt, wordt het stofje chlorofyl niet aangemaakt en blijft witlof wit. Witlof groeit daarom in het donker.
In donkere groeicellen wordt vervolgens witlof uit de wortels gekweekt. Op elke wortel groeit een kropje witlof. Door het donker groeit het blad wit uit de wortel. Als er licht aan te pas komt worden de blaadjes namelijk langzaam maar zeker groen.
Stap 1 : Grondvoorbereiding en witloof zaaien
Witloof heeft niet graag humus of stikstofrijke grond. Je hoeft dus geen compost of universele mestkorrels in je grond te verwerken. Wel 2 handjes Vinassekali en een soeplepel Magnesiumsulfaat per lopende meter inharken is heel goed voor de teelt van witloof.
Oogsten. Als je in een serre ingetafeld hebt dan gaan de kroppen het snelst oogstklaar zijn, dat kan al na 3 weken. In een kelder gaat het wat trager, daar zal het zo'n 5 à 8 weken duren. Kweek je de kroppen buiten onder een laag stro en een zwart doek dan duurt het 2 à 3 maanden.
Gebruik een spitvork of woelvork om de wortels naar boven te halen. Verwijder voorzichtig de aarde rond de wortel pennen, laat de pennen ongeveer 2 weken bedekt (!) buiten liggen. De huid van de pennen mogen in deze 2 weken absoluut niet uitdrogen.
Hartgezondheid: de aanwezige antioxidanten en vitamines in witlof kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het verlagen van slechte cholesterol.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Samenvatting: Doordat je met witlof vezels binnenkrijgt kan het eten van witlof leiden tot verschillende gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van de kans op diabetes type 2.
Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht zou de krop namelijk groen worden. Witlof is een heerlijke, frisse, bittere groente de je zowel rauw als gekookt kan eten. Waar komt de witlof vandaan: De witlof is afkomstig uit Nederland, België en Frankrijk.