"Als een banaan een bruin plekje heeft, kun je dat gewoon wegsnijden." Als je ruw met een banaan omgaat, bijvoorbeeld als de bananen in je boodschappentas zitten, kan de schil bruin of zwart worden. "De bananen die al wat geler en zachter zijn, zijn hier vooral gevoelig voor", zegt De Wild.
Als je een banaan met bruine vlekjes pelt, zul je ontdekken dat de vrucht van binnen nog goed is – alleen een beetje rijper en zoeter dan toen de schil zonnig geel was. Sterker nog, hoe meer bruine vlekken, hoe zoeter de vrucht. Gooi die mooie bruin gevlekte schoonheden dus niet weg. Ze zijn nog steeds prima te eten.
Overrijpe bananen zijn veel smeuïger en zoeter van smaak. Daarom zijn ze erg geschikt om in bakrecepten te verwerken. Dit luchtige bananenbrood is makkelijk om te maken en lekker als ontbijt, snack of tussendoortje.
Kortom: het eten van een bruine banaan is lang zo slecht nog niet. Natuurlijk is een gewone, gele banaan ook goed voor je, dus laat niet standaard de banaan liggen totdat-ie bruin ziet. Pas als de banaan vloeibaar dun wordt, moet je 'm echt weggooien.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
De banaan is nog steeds bruin, maar als hij een föhn tevoorschijn haalt en daarmee warme lucht op de banaan blaast, verkleurt het fruitstuk terug naar zijn oorspronkelijke gele kleur. De truc wordt de 'zombie-hack' genoemd.
Wanneer een banaan beschadigd raakt tijdens het snijden of vervoeren, worden de cellen aangetast. De stof polyfenoloxidase zorgt hier voor de bruine kleur en mengt zich direct met de inhoud van de kapotte cellen. Binnen een uur kan je rijpe banaan veranderen van mooi geel naar donkerbruin met beurse plekken.
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).
Goede stoffen in groene bananen
Groene bananen bevatten erg veel resistent zetmeel en minder suiker, zegt blogger en voedingsdeskundige Monique van der Vloed. "Een groene banaan bevat tot wel 80 procent resistent zetmeel. In resistent zetmeel zitten veel fytonutriënten en polysachariden.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Het eten van rijpe bananen zorgt voor een toename van leukocyten in je lichaam en helpt om je immuunsysteem te versterken. Het verbetert ook je cardiovasculaire gezondheid en bevordert de absorptie van calcium. Bananen zijn een heerlijke fruitsoort die we allemaal wat meer zouden moeten eten.
“Onthoud vooral dat als een banaan nog niet volledig rijp is, het doorgaans geen probleem is om hem al op te eten. De energieboost varieert afhankelijk van hoe rijp de banaan is, maar het blijft een gezonde vrucht en geen wondermiddel.” “Voor een gezond voedingspatroon is het vooral belangrijk om gevarieerd te eten.
Als het om het gebruik van bananen gaat, kun je, als je een aantal voorbereide plakjes banaan hebt, het beste voorkomen dat ze bruin worden door ze in een beetje citroen-, ananas- of limoensap te gooien, die allemaal lekker zuur zijn en de enzymen doden die je mooie plakjes banaan in moes veranderen.
Staan bananen in de Schijf van Vijf? Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Aangezien banaan rijk is aan fermenteerbare vezels, kan het eten hiervan obstipatie juist helpen voorkomen. Dat banaan 'stopt' is dus een fabel.
Een banaan met bruine vlekken is helemaal niet slecht. Voor sporters zijn ze in deze staat zelfs het allerbest. Ze bevatten immers het hoogste suikergehalte en meer antioxidanten wanneer ze rijper zijn. De smaak is ook een stuk zoeter.
Je gaat een bijna verrotte banaan toch niet opeten? Think again, want bruin gevlekte bananen kunnen kanker tegengaan, versterken je immuunsysteem en hebben daarnaast nog veel meer gezondheidsvoordelen. Uit een Japans wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat overrijpe bananen helemaal niet zo verkeerd zijn.
Bij bananen kun je meteen goed zien of ze niet meer houdbaar zijn. De banaan wordt dan zacht, gaat verschrompelen en wordt bruin. Uiteindelijk kan een banaan zelfs vloeistof gaan lekken, open knappen en gaan schimmelen als die over datum is. Een banaan die niet meer goed is, smaakt niet lekker.
Door de koude temperaturen van de koelkast wordt het rijpingsproces verstoord bestaat er een grote kans dat je bananen helemaal niet meer rijp worden. Dus leg de onrijpe banaan altijd buiten de koelkast tot ze goed rijp zijn!
Geen slecht idee! Het is het beste om bananen op kamertemperatuur te houden tot ze rijp zijn, maar je kunt ze in de koelkast of de vriezer gooien om het rijpen en bruin worden te vertragen. Dit geldt vooral als je een overgebleven banaan hebt: wikkel hem in, dit keer om oxidatie te voorkomen en mik in de koelkast.
De banaan wordt met de dag zachter en zoeter, tot er geen geel stukje meer te zien is. Anders dan veel mensen denken, is de banaan dan nog steeds prima te eten (of te verwerken in baksels). Pas als je een hoopje pulp of schimmel overhebt, kun je hem beter weggooien.
De substraten voor die enzymen, waar PPO de bruine kleur van zal maken, zitten in andere compartimenten, legt Woltering uit. Deze substraten heten fenolen of fenolische componenten. “Wanneer de inhoud van deze twee compartimenten zich met elkaar mixt, wordt de banaan bruin.”
Wanneer een banaan beschadigd raakt (na een ritje in je tas of door het fruit te snijden bijvoorbeeld) gaan de cellen kapot en wordt de inhoud van deze twee compartimenten gemengd. Zo krijgt het de bruine kleur. Dat is trouwens meteen ook de reden waarom een appel bijvoorbeeld bruin wordt na het snijden.
Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie. Je kunt er ook een moes van maken en dit invriezen als fruithapje voor je baby.