"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Chocoladeletters en repen
De tandartsen rangschikten wat snoep op categorie: het beste, niet zo slecht en het slechtste. Chocoladefans zullen blij verrast zijn met wat behoort tot die eerste categorie: holle chocoladefiguren en chocoladerepen staan er allemaal in en doen dus het minst kwaad voor je tanden.
Snoep met suiker is altijd slecht
Eet dus zo min mogelijk suiker en vermijd snoepgoed met suiker. Alle snoepjes waar suiker in zit is helaas niet goed voor je gebit, dus ook koek en zoete chocola of dropjes. Een goed alternatief is suikervrij snoepgoed.
De gezondste snoepjes ter wereld: Kiwibes. Nu volop in het nieuws geweest vanwege de gezonde eigenschappen. Lekker op een taart, in uw yoghurt, fruitsalade of als een snoepje.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit. Zoals appel, sinaasappel, banaan, mandarijn, aardbeien, bosbessen, kiwi, nectarine, perzik, meloen.
Volgens de studie haten Amerikanen het om snoepmais te krijgen op Halloween. Het is echter niet die plakkerige lekkernij die het gevaarlijkst is om te eten op Halloween.
Bekend als één van de TikTok challenges. Ze zeggen dat de Toxic Waste Candy het zuurste snoep ter wereld is.
Van fruit is bewezen dat het juist goed is voor je gezondheid. Het eten van fruit hangt onder andere samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Fruit is dus gezonder dan producten die wel suiker, maar verder weinig tot geen andere belangrijke voedingstoffen bevatten.
Gezondere opties bevatten over het algemeen minder kunstmatige smaken en kleuren, en noten zijn over het algemeen een positieve toevoeging aan snoep, dankzij hun hoge vezel- en gezonde vetgehalte. Unreal Milk Chocolate Gems, Endangered Species Dark Chocolate Bites en Peanut M&Ms zijn enkele gezondere snoepkeuzes.
Pure chocolade van minimaal 70% cacao
Pure chocola bevat namelijk het bittere stofje theobromine, dat er voor zorgt dat je tandglazuur sterker wordt en er minder snel gaatjes ontstaan. Dit geldt helaas niet voor melkchocolade. Omdat het veel suiker bevat, kan het juist gaatjes veroorzaken.
De ongezondste snoepjes, waaronder Butterfinger, Baby Ruth en 3 Musketeers , bevatten veel suiker en vet, waardoor ze niet bepaald ideaal zijn voor iemands zoetekauw.
Chips en snoep
Chocoladerepen kunnen een leuke traktatie zijn voor onderweg, maar ze bevatten veel suiker. " Snoepgoed valt in de categorie ongezond vanwege de slechte voedingswaarde ", legt Niswanger uit. Bovendien bevatten chips veel bewerkte granen, wat betekent dat de voedingswaarde is weggenomen.
Ana Paula Ferraz-Dougherty, DMD, ADA-gecertificeerd tandarts en tandarts in San Antonio, TX, " chocolade is een van de betere snoepjes omdat het gemakkelijker van je tanden afspoelt dan andere soorten snoep ." Bovendien suggereert onderzoek naar pure chocolade (die minder suiker bevat dan melkchocolade) dat de ...
Het enige verschil tussen hen is dat de calorieën in chocolade voornamelijk afkomstig zijn van suiker en verzadigde vetten. Terwijl de calorieën in koekjes afkomstig zijn van zetmeel en mono-verzadigde vetten. Koekjes zonder zoutgehalte kunnen dus als iets gezonder worden beschouwd dan chocolade .
Taffy en snoepjes gevuld met karamel, kokosnoot of noten zijn de slechtste soorten snoep voor je tanden omdat ze aan alles in je mond blijven plakken, inclusief de groeven van je tanden. Hoe langer een voedingsmiddel aan je tanden blijft plakken, hoe langer bacteriën zich eraan kunnen voeden, wat zuur kan produceren dat gaatjes veroorzaakt.
"Noorwegen hoort bij de landen in Europa waar het meeste snoep en frisdrank wordt geconsumeerd.
Niet voor niets dus dat tot de slechtste categorie harde zuigsnoepjes behoren. Zuigen op een snoepje stelt je tanden langer bloot aan suikers. Hetzelfde geldt dus voor en toffee, karamel of andere snoepjes die tussen je kiezen blijven plakken. Ook zure matten staan bovenaan de lijst.
Vlees komt nog altijd op de eerste plaats: steak en sparerib staan dan ook overal op de menukaart. Voor vegetariërs is het minder leuk om in de Verenigde Staten te eten, al hebben veel restaurants wel een saladebar waar je uit vele soorten rauwkost zelf een salade kunt samenstellen.
Twix heeft het slechtste verzadigde vetprofiel van alle snoepjes in de trick-or-treat-tas van uw kind. Bevat: 160 calorieën, 4,5 g vet (3,5 g verzadigd), 16 g suikers. Deze snoepjes bevatten een paar melkderivaten (wei en gelipolyseerd botervet), maar het is nauwelijks een zuivelproduct. Bovendien is 90 procent van het vet verzadigd .
In 1731 ontwikkelde het Italiaanse bedrijf Amarelli een methode om het sap uit de zoethoutwortel te winnen. Een kleine 30 jaar later vermengde de Britse scheikundige George Dunhill suiker met drop en verkocht het voor de eerste keer als snoepgoed.
Het resultaat is dat veel mensen een grote hoeveelheid toegevoegde suiker consumeren die geen voedingswaarde heeft. En te veel toegevoegde suiker kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder een hoge bloedsuikerspiegel, insulineresistentie, metaboolsyndroom, gebitsproblemen zoals gaatjes, verhoogde triglyceriden, obesitas en diabetes type 2.
Wat gebeurt er in je lichaam als je suikers eet? In het lichaam worden koolhydraten in het maagdarmkanaal door verteringsenzymen afgebroken tot hun afzonderlijke bouwstenen. Kristalsuiker wordt bijvoorbeeld afgebroken tot glucose en fructose, melksuiker tot glucose en galactose.
Ongeveer 1 tot 2 uur na het eten daalt de bloedsuiker weer naar een normaal niveau.