Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto recepten of sushi.
Volgens wetenschappers zoals Harold McGee hangt het wassen van rijst samen met zetmeel. Zou je de rijst niet wassen dan krijg je een plakkerige korrel: 'door de rijst te wassen spoel je het zetmeel weg aan de oppervlakte van de korrel en krijg je een mooiere, drogere rijst', aldus McGee in On Food and Cooking.
Rijst droog koken
Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen.
Was de rijst in een zeef met koud water totdat het water helder wordt. Hierdoor plakt de rijst minder en krijg je mooiere en luchtigere korrels. (Tip: als je tijd hebt; kun je rijst 30 minuten in koud water weken. Dit maakt de rijst beter voor het koken.)
Plakt jouw rijst na het koken ook altijd aan elkaar? Voeg dan een paar druppels citroensap toe aan je water.
Is je rijst plakkerig en wil je 'm juist wat droger hebben? Laat de rijst na het koken dan goed uitlekken in een zeef of vergiet en spoel af met koud water terwijl je de korrels los maakt met je vingers. Eventueel kun je het daarna nog even opbakken in een pan om er zeker van te zijn dat al het vocht verdwenen is!
Witte rijst heeft altijd een verhouding van 2:1, water:rijst. Hoe voorkom je dat rijst blijft plakken na het koken? Wanneer de rijst gaar is, haal je de pan van het vuur, maar laat je het deksel er nog ongeveer 15 minuten op zitten . De stoom in de pan zal alle vastzittende rijst losmaken.
Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door. Doe je dit eerder, dan wordt je rijst waarschijnlijk plakkerig.
Doe de basmatirijst in een pan op hoog vuur en voeg 1,5 keer zoveel water toe. Wanneer het water kookt draai je het vuur omlaag en laat je de rijst in ongeveer 8 minuten rustig gaar worden. Schep af en toe even om en proef of de korrels al klaar zijn.
Laat je rijst snel afkoelen, zodat het niet langer dan twee uur buiten de koelkast staat. Doe de rijst daarna in een bakje die je goed af kunt sluiten met een deksel, zet het in een koelkast met een temperatuur van 4-7°C en je kunt het maximaal twee dagen later nog prima opwarmen.
Rijst koken in bouillon is misschien wel de meest eenvoudige manier om het extra smaak mee te geven. De korrels nemen namelijk vocht op als je ze kookt. Door smaak toe te voegen aan het water zorg je er dus voor dat ze dat óók absorberen. Op deze manier kun je ook een lekkere risotto bereiden of paella maken.
Als je rijst gaat koken, reken dan ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon. Je kan ook een koffiekopje gebruiken als maatstaf, één koffiekopje is één portie rijst. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf. De gezondheidseffecten van zilvervliesrijst gelden niet voor witte rijst.
Je hebt dus evenveel kopjes water als rijst. Breng de rijst vervolgens zonder deksel (eventueel met een snufje zout) aan de kook. Wanneer de rijst droog is, zet je de deksel erop en laat je het op een laag pitje zo'n 15 á 20 minuten garen. Het resultaat is droge rijst!
Roer de rijst niet tijdens het koken. Dit kan er voor zorgen dat de rijst afbreekt en te plakkerig wordt. Proef regelmatig of de rijst al klaar is. Als je de juiste verhoudingen water en rijst hebt gebruikt zal de rijst waarschijnlijk klaar zijn op het moment dat al het water verdampt is.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto recepten of sushi.
Witte rijst (344 kcal/100 gram)
En gemiddeld genomen eten we te veel koolhydraten in verhouding tot hoe weinig we bewegen. Als je wil aankomen zijn deze koolhydraten zeker welkom. Ze geven je veel energie om te trainen en een overschot aan calorieën zorgt ervoor dat je aankomt.
Witte rijst kunt u het beste wel wassen, bruine rijst niet. Om bruine rijst, ook wel zilvervliesrijst of volkorenrijst genoemd, zit nog een vliesje. Hierdoor schuurt de rijst minder bij het vervoeren, waardoor er weinig zetmeel loskomt.
Doorgaans zit je goed als je één kopje rijst kookt in twee kopjes water. En één kopje per persoon is dan vaak weer precies de hoeveelheid die je nodig hebt voor je maaltijd.
Maar: wassen heeft ook als functie dat het overtollige zetmeel verwijdert, waardoor de rijst minder plakkerig wordt na het koken. ,,Rijst koken in ruim water en afgieten is de meest makkelijke manier die er is. Je rijst is namelijk al gaar en hoeft dan alleen nog maar droog te stomen.
Misschien heb je het wel eens gezien in een restaurant: rijst in het vaatje met zout. Ook hier onttrekken de rijstkorrels vocht uit de lucht en voorkomen ze dat er klonten in het zoutvaatje ontstaan. Niets meer en niets minder.
"Rice stands up" betekent dat rijst in Japan heel goed gekookt wordt . Waarom blijft rijst na het koken rechtop staan (als gras)? Tijdens de laatste fase van het koken, wanneer de rijstkorrels al het water hebben opgenomen dat ze konden, verandert het overgebleven water in stoom en perst het zichzelf uit de rijstmassa.
Rijst, quinoa, polenta…
gerechten waarbij veel vocht moet geabsorbeerd worden door droge ingrediënten, kun best onder deksel koken zodat er niet te veel water verdampt. Zet het vuur niet te hoog, zodat het water niet overkookt. Stoofpotjes blijven lekker sappig als je ze onder deksel bereidt.
Als de rijst na de aanbevolen kooktijd nog steeds hard of taai is, voeg dan een beetje water toe om meer stoom te creëren (voor elke kop ongekookte rijst die u gebruikt, voegt u ongeveer 2 eetlepels water toe). Dek de pan goed af en zet hem op heel laag vuur gedurende 5 tot 10 minuten.
Als de hitte te hoog is, verdampt het water voordat de rijst de kans heeft gehad om volledig te koken . Als je niet genoeg water toevoegt, wordt de rijst droog en knapperig. En als je de rijst niet lang genoeg kookt, wordt hij zacht aan de buitenkant, maar niet gaar.
De hitte is waarschijnlijk te hoog en je moet het misschien vaker roeren. Door de vlam laag te houden en de rijst te laten sudderen in plaats van koken, krijg je een beter eindproduct en voorkom je dat de rijst aan de onderkant verbrandt.