Een ei bevat vrij veel cholesterol, een vetachtige stof die in verband wordt gebracht met hart- en vaatziekten. Dit cholesterol zit vooral in de eidooier. Dat is dan ook meteen de reden dat het vroeger werd afgeraden om elke dag een ei te eten en waarom nu vaak nog wordt geadviseerd maximaal 3 eieren per week te eten.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Ze bevatten nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur, zwavel en zink, en vitamines B2, B12, E en D. Deze vitamines verbeteren de geheugenfunctie en de cognitieve vermogens, en bevorderen in combinatie met zwavel de natuurlijke groei van haar en nagels.
De dooier bevat het grootste deel van het eiwit en vetten. Er zit meer onverzadigd vet dan verzadigd vet in de dooier. Eieren zijn rijk aan vitamine B12 en vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer en zink.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei
Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).
Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Eieren zijn rijk aan cholesterol. Cholesterol in je voeding kan leiden tot een kleine verhoging van het cholesterolgehalte van je bloed. Het advies is om 2 tot 3 eieren per week te eten, voor vegetariërs ligt dat op 3 a 4 eieren per week.
Zowel gekookt als gebakken fungeren eieren als een natuurlijke ACE-remmer die de bloeddruk verlaagt; gebakken eieren blijken nog het effectiefst. Dit onderzoek werd gedaan als vervolg op onderzoeken waaruit naar voren kwam dat gezonde mensen eieren kunnen eten zonder dat hun risico van hartziekten toeneemt.
Eet je ei in de ochtend
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Gezonde mensen mogen een ei per dag eten. Diabetespatiënten en mensen die te veel cholesterol in hun bloed hebben, beperken zich wel het best tot drie eieren per week. Hou er wel rekening mee dat de milieubelasting van eieren vergelijkbaar is met die van gevogelte. Een eitje elke dag is dus niet zo duurzaam.
Ze zijn goed voor hart en vaten, leverbeschermend en -regenererend, en bevatten veel anti-oxidanten. Bovendien helpen ze bij het afvallen. Het is dus zeker aan te raden om eieren op te nemen in je dieet. Eieren hebben veel gezondheidsvoordelen, zoals we eerder hebben besproken.
Je maag houdt van makkelijk verteerbare voeding. Eieren horen daarbij! Vooral een gekookt ei schijnt wonderen te verrichten voor je maag. Dat komt omdat een gebakken ei meer vet bevat door de olie.
Omdat je tijdens het koken van een eitje geen bakmiddelen hoeft te gebruiken is een gekookt eitje een stuk gezonder dan een gebakken eitje. Ook gaan er tijdens het koken van een ei geen vitamines verloren, wat bij het bakken van een ei wel het geval is.
Eieren. Eieren zitten boordevol goede voedingsstoffen, zoals proteïnes, maar bevatten geen voedingsvezels. Heb je last van verstopping, dan kun je dus beter iets vezelrijkers nemen dan een ei. Of je voegt er vezels aan toe, bijvoorbeeld door eieren te verwerken in een omelet met spinazie en andere groenten.
Zijn biologische eieren gezonder? Volgens het Voedingscentrum is er geen significant verschil in voedingswaarde tussen biologische eieren en scharreleieren. Beide soorten eieren bieden dezelfde essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitaminen en mineralen.
Toch liever bruin
Waarom willen we dan toch liever bruine eieren? Dat komt vooral door het imago van witte eieren. Door veel Nederlanders wordt de witte kleur geassocieerd met eieren die uit een legbatterij komen. Die bestaan overigens allang niet meer, dus die overtuiging klopt niet.
Jonge soort. De meeste evolutiebiologen hebben een simpel antwoord op de kip-of-ei-vraag: het ei was er eerst. Dat bestaat namelijk al heel lang. Zo'n 500 miljoen jaar geleden legden vissen hun larven in een beschermend zakje met een dooier als voeding.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Is filet americain gezond? Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker.
Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5. Verrassend genoeg bij zo'n broodliefhebbend volk, ligt de daadwerkelijke consumptie dus lager dan geadviseerd. Het aanbevolen aantal sneetjes brood per dag volgens de Schijf van Vijf.