Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli en spruiten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
3 manieren om broccoli te bewaren
Een heel eenvoudige bewaarwijze: zet de broccoli met de steel naar beneden in een bordje met water. Opgelet, de broccoliroosjes mogen niet nat worden. Doe een plastic zak met gaatjes over de broccoli en zet alles in de ijskast. Je verse broccoli blijft zo 5 tot 7 dagen vers.
De meeste zelf ingevroren groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette blijven zelfs tot 12 maanden goed. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je de groente luchtdicht bewaart. De vershoudbakjes van LocknLock zijn hierbij een ideale oplossing.
Een groot deel van de groenten leg je het best in de koelkast. Veel groenten bederven namelijk snel als de temperatuur waarin ze bewaard worden boven de 10°C ligt. Denk bijvoorbeeld aan groenten zoals bloemkool, andijvie, broccoli, champignons, prei, spinazie, wortels en allerlei soorten sla.
WELKE GROENTEN MOETEN NIET IN DE KOELKAST? Groenten die niet in de koelkast bewaard mogen worden, zijn onder andere avocado's, paprika's, uien en aardappelen . Sommige groenten die u wellicht wel in de koelkast wilt bewaren, zijn onder andere champignons, broccoli, bloemkool, spinazie en asperges.
Als u op zoek bent naar producten die lang meegaan, dan zijn wortelgroenten de beste keuze. Denk hierbij aan wortels, pastinaken, rapen, bieten, radijzen, koolrapen, zoete aardappelen, yams en gewone oude aardappelen . Het mooie van deze soorten is dat u ze in veel gevallen niet eens in de koelkast hoeft te bewaren.
Omdat de producten lang onderweg zijn van de boer naar uw bord, worden ze verpakt in plastic. Dit reguleert de zuurstof die de groenten en het fruit nodig hebben, waardoor ze niet uitdrogen en bederven. Het Voedingscentrum laat op hun site zelfs weten dat verpakte groente tot 3 keer langer meegaat.
Verse broccoli blijft 3 tot 5 dagen goed in de koelkast als het goed bewaard wordt . "Voor gesneden broccoli zou ik zeggen niet langer dan 4 dagen voor optimaal gebruik," zegt Amidor. "Maar het is het beste om de hele broccoli vlak voor het koken of eten af te snijden om de voedingsstoffen te behouden."
Doe thuis hele broccolikoppen in een microgeperforeerde plastic zak en leg deze in de groentelade van uw koelkast , zegt Lyon. U kunt het ook bewaren in een bak met een beetje water op de bodem, waarbij de koppen uitsteken, en wikkel de bak losjes in plasticfolie, merkt Weintraub op.
Bewaar broccoli en bloemkool ongewassen in een open plastic zak in de koelkast . Bewaar ze niet op het aanrecht. Gebruik ze binnen 1 week. Bewaar spruitjes in de koelkast in een bakje zonder deksel om ze enkele weken te bewaren.
Soms wordt hele bloemkool verkocht in krimpfolie of stevig verpakt in plastic. Deze barrière houdt vocht (en verontreinigingen) buiten, terwijl de delicate, kruimelige roosjes binnen blijven .
Sluit af in GladWare ® voedselbeschermingscontainers. Plaats hele bloemkoolkoppen in Glad ® ClingWrap (losjes) of Glad ® Zipper Bags. Voeg luchtgaten toe voor circulatie. Wikkel hele bloemkoolkoppen in Glad ® ClingWrap (losjes) of plaats in Glad ® Zipper Bags.
Broccoli bereiden & bewaren
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven . Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien.
Broccoli kun je ook invriezen
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Kunststof verpakkingen hebben een revolutie teweeggebracht in de voedingsindustrie: ze zijn goedkoop, licht en aanpasbaar, ze verlengen de levensduur van producten, maken het transport van geïmporteerde voedingsmiddelen eenvoudiger, dragen bij aan de hygiëne en behouden de voedingswaarde .
Plastic om groente en fruit zorgt ervoor dat je de producten langer kunt bewaren. Als het in het plasticfolie gewikkeld is, blijft het langer vers en hoef je het dus minder snel weg te gooien, aldus het Voedingscentrum.
Spoel de groente dan even in een zeef of vergiet onder de kraan tot die koud is. Zo blijft de mooie groene kleur.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Groenten die niet in de koelkast bewaard mogen worden
Bewaar ze apart van aardappelen, omdat aardappelen wat ethyleen afgeven waardoor de uien kunnen ontkiemen. Aardappelen, taro, zoete aardappelen en yuca (cassave, maniok) mogen niet in de koelkast worden bewaard.
Gebruik papier in plaats van plastic
Idealiter zou u alleen bakjes met stevige of gesteelde groenten moeten gebruiken. Gebruik papieren verpakkingen met gaten of plastic netten om uw producten vers en lekker te houden. Als u champignons bewaart, zijn papieren zakken ook uw beste optie, omdat ze hun vocht vasthouden.
Hoe bewaar je verse broccoli. De beste plek om broccoli te bewaren is in de koelkast , maar net als andere kruisbloemige groenten, heeft broccoli graag wat ruimte om te ademen. Bewaar het in een losjes verpakte of geperforeerde plastic zak, zodat het nog wat luchtcirculatie krijgt.
Je moet zomerpompoen (zoals courgette) in de koelkast bewaren , maar dikke pompoenen zoals acorn, butternut of kabocha moeten op kamertemperatuur blijven. Dit is gedeeltelijk om hun textuur te behouden, maar het is vooral omdat pompoenen de neiging hebben om veel ruimte in te nemen in de lades en op de planken van je koelkast.
Groenten die het langst houdbaar zijn
Over het algemeen zijn wortelgroenten zoals aardappelen, wortels en winterpompoenen langer houdbaar. Bladgroenten en zachte groenten zoals tomaten, komkommers, aubergine en broccoli zijn korter houdbaar.