Palmvet is kunstmatig en ongezond De meest gebruikte vorm van palmvet is kunstmatig gehard palmvet. Dan wordt de palmolie zo bewerkt dat het hard wordt, dit heet hydrogeneren. Helaas komt er bij dit proces transvet en de stof 3-MCPD vrij. En dat wil je niet in het lijf van je kleine hebben.
Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Door de aanleg van palmolieplantages worden veel bossen gekapt. Producten met duurzame palmolie kunnen herkenbaar zijn aan het RSPO-keurmerk.
Transvet is een type onverzadigd vet dat juist niet goed is voor de gezondheid. Transvet kan ontstaan bij het gedeeltelijk harden van vetten in de fabriek. Transvetten komen voor in koek, gebak en snacks. Ook melk, roomboter, kaas, rundvlees en schapenvlees kunnen wat transvetten bevatten.
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
In het geval van voedsel zit het in producten als babyvoeding, pindakaas, koekjes, slaolie en kant- en klaarmaaltijden. Op het etiket is palmolie te herkennen als palmvet of kortweg palm. Vaak zit er ook een mengsel van oliën in een product, dat dan onder de noemer 'bevat plantaardige olie (palm)' erop staat.
Over het algemeen betekent "palmvet" als een van de ingrediënten "palmolie". "Vet" en "Olie" verwijzen naar hetzelfde product: Triglyceride . Dit betekent dat drie vetzuren aan elkaar zijn verbonden door een glycerolmolecuul. "Vet" wordt meestal gebruikt voor triglyceriden in vaste vorm bij kamertemperatuur.
Er zijn namelijk alleen maar pinda's in te vinden. Geen palmvet, toegevoegd zout, toegevoegd suiker of extra pindaolie. Daarom kan er een laagje olie bovenop komen te staan. Dat is niet erg, even doorroeren en klaar!
Grootschalige omzetting van tropische bossen naar oliepalmplantages heeft een verwoestende impact op een groot aantal planten- en diersoorten. Oliepalmproductie leidt ook tot een toename van conflicten tussen mens en dier, omdat populaties van grote dieren worden samengeperst in steeds meer geïsoleerde fragmenten van natuurlijke habitat.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Als er verzadigd vet is gebruikt (denk aan roomboter of kokosolie) dan is er geen sprake van transvetten; deze zijn van nature al 'vast'.
Feit: extra vierge olijfolie kent gezonde vetten
Deze vetten noem je transvetten of verzadigde vetten. Ongeveer 13% van olijfolie bestaat uit deze verzadigde vetten.
Dit proces speelt zich in de natuur ook af in de pens van herkauwers. Daarom komen transvetzuren van nature ook voor in melkvet en vlees van herkauwers (vooral schapen en runderen). Afhankelijk van het seizoen varieert het transvetzuurgehalte in de vetfase van boter, melk en kaas tussen 2 en 8%.
De meeste oliesoorten hebben een hoog gehalte aan gezonde onverzadigde vetten en bevatten slechts weinig van het minder gezonde verzadigde vet. Bij palmolie is het omgekeerd. Ongeveer de helft van het vet is verzadigd vet. Ter vergelijking, bij olijfolie of zonnebloemolie ligt het percentage verzadigvet op 11-15.
Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid.
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën . Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.
Maar veel van deze "natuurlijke" pindakaassoorten hebben een vervelend ingrediënt gemeen: palmolie . Palmolie is "natuurlijk", zeker, maar het is ook slecht voor het milieu en slecht voor je gezondheid (het bevat ongelooflijk veel verzadigd vet).
De productie van palmolie is slecht voor het milieu en voor soorten als de orang-oetan, vanwege ontbossing, branden en veenontginning. Als we dan toch plantaardige oliën consumeren, zou het beter zijn daarvoor gewassen als olijf, zonnebloem, koolzaad en soja te nemen.
Kokosolie of sojaolie als alternatief? In veel producten zou je palmolie kunnen vervangen door kokosolie of een mix van sojaolie, raapzaadolie en zonnebloemolie. Maar kokosolie en sojaolie zijn ook tropische producten.
85% van het wereldwijde aanbod van oliepalm komt nu uit Indonesië en Maleisië. En er zijn nog 42 andere landen die palmolie produceren, bijvoorbeeld Brazilië.
85% van de palmolie wereldwijd komt uit Maleisië en Indonesië. Het regenwoud is het leefgebied voor bijvoorbeeld de orang-oetan en de Sumatraanse tijger. Niet alleen bedreigde dieren verliezen hun terrein, ook de lokale bevolking moet vertrekken omdat de bossen verdwijnen.
Palmoliebomen werden begin jaren 1870 door de Britse overheid geïntroduceerd in British Malaya als sierplanten uit de oostelijke regio en het Oil River Protectorate, Nigeria, West-Afrika . De eerste commerciële palmolieteelt vond plaats in Selangor in 1917 op Tennamaran Estate.
Gelukkig kun je ook 100% pindakaas kopen. Deze variant staat ook wel bekend als de gezonde pindakaas. 100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.
Palmvet is kunstmatig en ongezond
De meest gebruikte vorm van palmvet is kunstmatig gehard palmvet. Dan wordt de palmolie zo bewerkt dat het hard wordt, dit heet hydrogeneren. Helaas komt er bij dit proces transvet en de stof 3-MCPD vrij. En dat wil je niet in het lijf van je kleine hebben.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.