De wilde perzik heeft een verfijnde zoete smaak die sterker is dan die van de gewone perzik. Het vruchtvlees is sappig en stevig. Wilde perziken kun je zo uit de hand eten, maar je kunt ze ook zo gebruiken: Als vulling van volkorenpannenkoekjes.
Veel mensen associeren de wilde perzik met een groei/ teelt in het wild, en dus beter voor mens, dier en milieu. Maar de wilde perzik is een marketingtrucje. De wilde perzik is namelijk alles behalve wild. Hij wordt geteeld in Portugal , Nieuw Zeeland, en in Italië, maar net als de gewone perzik veelal in Spanje.
De naam doet vermoeden dat ze in het wild groeien maar net als perziken en nectarines worden ze geteeld in overwegend warme landen. De wilde perzik ziet er uit als een platte gewone perzik, het heeft een beetje de vorm van een donut.
Wil je echt een lekkere perzik, ga dan naar een goed tuincentra en kies voor de perzik Benedicte deze soort is een vrij nieuw ras, de vrucht is erg groot, zoet en hebben een geweldig goede smaak, bovendien niet zo gevoelig voor ziektes in ons klimaat.
Om te weten of een perzik rijp is, druk je ze best lichtjes in. Voelt ze zacht aan en beweegt ze niet teveel mee? Dan is ze goed!
Een klassieke methode hiervoor is die met de papieren zak. Neem een papieren zak plus daarbij een appel en/of banaan die van zichzelf al rijp is. Stop die samen met het onrijpe fruit dat je sneller wilt laten rijpen in de zak. Sluit deze af en na een dag of paar dagen is je fruit rijp en klaar voor consumptie.
Niet rijp. Is de perzik nog niet rijp? Dan kunt u hem het beste nog even laten liggen, want een onrijpe perzik is minder smakelijk. Wilt u hem toch meteen gebruiken, snij dan eerst een kruisje aan de onderkant en dompel de vrucht daarna geheel onder in kokend water.
De schattige kleine donut perzik, ook bekend als de Saturn perzik , wordt vaak beschouwd als de zoetste perziksoort. Deze erfstuksoort lijkt op een typische perzik — die geplet is! Ze zijn zacht en mals met minder zuur dan hun gele tegenhangers.
Perziken met vaste pit
Clingstone perziken compenseren hun stevige grip door een zoeter, zachter en sappiger vruchtvlees te hebben dan freestone perziken. Hun heerlijke smaak en delicate textuur maken ze ideaal om te bakken, in te blikken en te bewaren in gelei of jam. Ze zijn ook perfect om vers van de boom te eten!
Net als gewone perziken zijn wilde perziken rijk aan vitamine A en C, evenals vezels en antioxidanten. Of je ze nu vers eet, in een taart stopt, grilt of pureert in een smoothie, wilde perziken zijn ongelooflijk veelzijdig. De mogelijkheden om ze te gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten zijn eindeloos.
Was de wilde perzik en verwijder eventueel de pit. Doe dit door de vrucht te halveren en hem rondom de pit in te snijden. Het rijpe vruchtvlees laat zich dan makkelijk lostrekken van de pit. Je kunt de schil van de wilde perzik gewoon eten, maar als je hem wilt verwijderen doe je dit gemakkelijk met een scherp mes.
De nectarine is eigenlijk een mutant van de perzik, hij heeft een gladde schil i.p.v. een zachte schil zoals de perzik. Veel mensen denken dat de nectarine een kruising tussen de pruim en de perzik is, maar dat is niet waar! Het is eigenlijk net als de wilde perzik, een broertje of zusje van de "gewone" perzik.
De wilde perzik wordt ook wel Paraguayo, platte perzik of wilde bosperzik genoemd. Deze perzik is een steenvrucht, net als een pruim of kers. De vrucht bevat dus een harde, steenachtige pit.
Wilde perzik bereiden & bewaren
Perziken zijn op een koele plaats tot 3 dagen houdbaar. In de koelkast kun je ze ongeveer 7 dagen bewaren, maar ze verliezen dan wel wat smaak en geur. Hoe weet ik of een perzik niet goed meer is? De perzik heeft beurse plekken, is beschimmeld of verkleurd.
De perzik (Prunus persica) is een boomsoort en een vrucht. De vrucht bevat een harde houtachtige noot, net als de abrikoos, de pruim en de kers. Technisch zijn dit alle steenvruchten.
Perziken bevatten 7,9 gram suiker per 100 gram en zijn in elke supermarkt te koop. Eén perzik is al snel 100 gram en is dus ideaal om als portie fruit te eten op een dag.
De perzik zuivert je lichaam dankzij de vele vezels en het hoge gehalte aan kalium. Dat is goed voor het afscheiden van afvalstoffen door de nieren. Een perzik wordt daarom ook wel detoxfruit genoemd. En ook niet onbelangrijk op het werk: kalium is goed om je zenuwprikkelgeleiding onder controle te houden.
De platte perzik is veel zoeter van smaak en de schil laat makkelijker los dan dat van de Spaanse perzik. De platte vorm zorgt er ook voor dat deze perzik makkelijker in de hand ligt dan een ronde perzik. Wel kan de Wilde bosperzik iets minder lang bewaard worden.
Hoeveel soorten perziken zijn er? Er groeien meer dan 300 soorten perziken (geel, wit, donut) in de VS, en wereldwijd zijn er meer dan 2000 variëteiten te vinden.
Het Peach Team van de College of Agriculture, Forestry and Life Sciences in Clemson zegt dat Georgia misschien wel de Peach State genoemd kan worden, maar dat South Carolina bekend zou moeten staan als "The Tastier Peach State." Deze vaak herhaalde spot — die overal op Twitter en andere sociale media circuleerde — werd voor het eerst populair gemaakt in 2011 door Desmond R.
Een gezond gewicht. Perziken zijn ideaal als je op je lijn wilt letten. Ook dit is te danken aan de vezels die ze bevatten. Vezels verzadigen namelijk goed, waardoor het makkelijker wordt om minder te eten.
Pinggu da Tao. Pinggu Da Tao zijn perziken van de variëteit "Prunus Prunoideae Rosaceae", geteeld in de heuvels van het Yanshan-gebergte, district Pinggu in Beijing in China . Het gebied heeft een overvloed aan warmte en zonneschijn, met zandige en leemachtige bodems die een gunstige invloed hebben op de teelt van perziken.
Als het zacht is, is dat een teken dat je perzik rijp is en klaar om te eten. Als het keihard is, is het minder rijp en zal het van binnen knapperiger zijn. Harde perziken zijn niet makkelijk om in te bijten. Echter, stevigere perziken kunnen nog steeds een smakelijke, knapperige toevoeging zijn aan salades .
Je kunt perziken ook invriezen. Verwijder dan eerst de pit en snij het fruit in stukjes.
Gelukkig is er een trucje waarmee je ervoor kunt zorgen dat je perziken een stuk sneller rijpen. En dat is simpeler dan je denkt. Het enige wat je moet doen, is een banaan in de fruitschaal met de onrijpe perziken leggen. Echt waar, that's it.