Je kunt de choco twee weken bewaren in de koelkast.
Bewaartip voor dit product
Sluit pot goed af en bewaar op een droge plek.
Bewaar chocolade altijd op een koele, droge plaats, bij voorkeur bij een temperatuur tussen de 15 en 18 graden Celsius. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht, vocht en warmte, omdat deze factoren de kwaliteit van de chocolade kunnen aantasten en ervoor kunnen zorgen dat het sneller bederft.
Officieel kan cacaopoeder maximaal een jaar worden bewaard, maar ervaring leert dat veel ouder poeder ook bruikbaar blijft. Mengsels van cacaopoeder met iets anders bederven sneller. Motjes lusten het, het kan klonteren, en vetdeeltjes kunnen door lucht, warmte en zonlicht ranzig worden (zie Genoeg 102).
Bewaar je chocolade op een donkere en droge plek
Het is inmiddels duidelijk dat chocola onder normale omstandigheden beter niet in de koelkast, in de badkamer of in de buurt van kaas, vlees en vis kan worden bewaard. Kies liever voor een plek waar het donker en droog is.
Bewaar chocolade nooit in de koelkast. Als chocolade in aanraking komt met water, verandert het product. Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker. Eet dit daarom niet te veel en niet te vaak.
Breek de chocolade in stukken en doe die in een ronde plastic of metalen mengkom, die met de onderkant in een flinke steelpan past. Zet deze, met water in, op het vuur en de chocolade zal perfect smelten. Roer af en toe om.
Je kunt de choco twee weken bewaren in de koelkast.
Wanneer je Nutella vloeibaar wil maken is het het makkelijkst om de pot met deksel onder te dompelen in warm water. Je kan er ook voor kiezen om de hazelnootpasta au bain-marie op te warmen.
In chocoladepasta zitten veel meer harde vetten dan in pindakaas . Ook de olie in chocoladepasta kan vaak minder goed tegen kou dan de olie in pindakaas. Daarom wordt chocopasta vaak wel hard in de koelkast en pindakaas niet!
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Chocoladepasta werd uitgevonden in 1946 en in 1948 op de markt gebracht door Brinkers onder de merknaam Choba. Chocoladepasta wordt in een aantal smaken/varianten op de markt gebracht: pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade en hazelnoot.
De choco-hazelnootpasta van Nocciolata wint de smaaktest! De cijfers zijn opgeteld en de winnaar is... de choco-hazelnootpasta van Nocciolata! Met een gemiddeld cijfer van 8,6 verslaan ze hiermee La Vida Vegan die met een 7,5 werd beoordeeld.
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.”
Chocolade kun je smelten au bain-marie. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om.
Zet in 6 stappen deze heerlijke Chocopasta in de microgolf op tafel. Doe de chocolade, de solo en de suiker in een kom en zet deze 2 minuten op halve kracht en 2 minuten op volle kracht in de magnetron. Meng alles zeer goed.
Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero. De pasta werd in 1946 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam 'Giandujot Supercrema'.
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Verzadigd vet en calorieën
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën.
In allebei de soorten hagelslag zitten eigenlijk geen goede voedingsstoffen, zoals vezels. De Consumentenbond en het Voedingscentrum adviseren dan ook om het met mate te eten. Kortom: eet gewoon wat je het lekkerst vindt, want qua gezondheid is het één niet (veel) beter of slechter dan het ander.
De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant. Chocoladepasta en jam: volgens het Voedingscentrum kun je suikerrijk broodbeleg tot een jaar en mogelijk langer na THT nog eten, 'mits het er nog goed uitziet'.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
We raden niet aan om chocolade callets in te vriezen. Chocolade callets hebben van zichzelf namelijk al een lange houdbaarheid en de kwaliteit wordt er in de vriezer niet beter op. Daarom kun je de chocolade callets het beste gewoon in een luchtdichte en donkere zak bewaren op kamertemperatuur.