Kazen die worden gemaakt met schimmel Sommige kazen, zoals gorgonzola en roquefort, worden gemaakt met behulp van schimmel.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Om te bepalen of de kaas écht niet meer goed is moet je vooral naar het romige deel kijken. Wanneer dit roze of groen van kleur is in plaats van wit, is de kaas waarschijnlijk niet meer goed. Gelukkig duurt het vaak heel lang voordat blauwe kaas bederft.
Geur Kaas zou normaal gesproken een karakteristieke geur moeten hebben die gerelateerd is aan het type, maar als het zuur, ranzig of naar ammoniak ruikt , is het een teken van bederf. Schimmel Zichtbare schimmel op kaas is een teken dat het bedorven is.
Blauwschimmelkaas, ook wel blauwaderkaas genoemd, is een type schimmelkaas met een blauwe schimmel (Penicillium roqueforti) als opvallendste kenmerk. Roquefort, een schapenkaas uit Frankrijk is een goed voorbeeld. Een goedkopere soort is Bleu d'Auvergne, deze is gemaakt van koemelk.
Met witte, pluizige schimmel, getint met groen, is het smaakeffect minimaal en kan de schimmel veilig worden weggesneden zonder incidenten . Zwarte of grijze schimmel is minder wenselijk en u moet er meer van wegsnijden om kaas te verwijderen die mogelijk is aangetast.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Gorgonzola is zachter en romiger dan Roquefort of Blue Stilton. Hij heeft een oranje grijze korst en mooie blauwaders. De smaak is licht pikant en kruidig dankzij de blauwaders. Gorgonzola wordt gemaakt van twee soorten melk.
Kaas wordt niet echt slecht . Als het al 'slecht' is om mee te beginnen. Na verloop van tijd droogt het uit, kunnen er andere schimmels groeien of kan het beginnen af te breken, maar dit betekent niet dat het slecht of oneetbaar is. Je vindt de smaak of textuur misschien niet lekker, maar het is niet per se slecht.
Gorgonzola kan bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Als u een melkallergie hebt, moet u Gorgonzola-kaas vermijden . Als u niet zeker weet of u een melkallergie hebt, raadpleeg dan uw arts voordat u de kaas eet.
Gorgonzola BOB is een “levend” voedsel, dat dus voortdurend rijpt. Het is raadzaam om het binnen een paar dagen na aankoop te eten en het in de koelkast te bewaren. Als u bang bent voor het karakteristieke aroma, verwijdert u gewoon de schil en wikkelt u de Gorgonzola in aluminiumfolie of bewaart u hem in de verpakking om hem langer houdbaar te houden .
Sommige schimmels worden gebruikt om bepaalde soorten kaas te maken, waaronder (Roquefort, blauw, Gorgonzola, Stilton, Camembert en Brie). De schimmel op deze kazen is veilig om te eten .
Na openen nog 1 dag houdbaar in de koelkast (max. 7°C), mits goed afgesloten. Te gebruiken tot en met: Let op: de korst is niet geschikt voor consumptie.
Gorgonzola is een rauwe, strowitte kaas waarvan de groene strepen ontstaan door het marmeringsproces, oftewel de vorming van schimmel .
Wat doe je met beschimmeld eten? Bij harde voedingswaren, zoals harde kaas of wortels, is het veilig om het stuk schimmel plus een paar extra centimeter weg te snijden.
De enige uitzondering hierop is harde kaas aan één stuk. Hierbij groeit de schimmel alleen op het oppervlakte. Als je de schimmel eraf haalt, kun je de kaas nog veilig eten. Beschimmelde geraspte kaas of kaasplakken kun je wel beter weggooien.
Tenzij u immuungecompromitteerd bent of zeer grote hoeveelheden schimmel eet, zult u waarschijnlijk in orde zijn. Maar let op eventuele symptomen, merken de experts op. Als u zich goed voelt, kunt u gewoon doorgaan. Als u ernstige gastro-intestinale symptomen of tekenen van een allergische reactie ontwikkelt, zoek dan medische hulp .
Als u dus schimmel op een verse kaas ziet, kunt u deze beter weggooien ." Bepaalde verse kazen (zoals feta of mozzarella) die in vacuümverpakkingen worden verkocht, kunnen een houdbaarheidsdatum van een paar weken tot een paar maanden hebben, maar dat geldt alleen zolang de verpakking gesloten is gebleven.
Een gistachtige geur: “Gisten zijn over het algemeen zuur- en zouttolerant, waardoor fetakaas een bijna perfect groeimedium is,” legde Sommer mij uit in een e-mail. “Dus als het product naar gist begint te ruiken, als gerezen brooddeeg , is het product bedorven.”
Kun je kaas nog eten als er schimmel op zit? Harde kazen kun je kaas nog gewoon eten als er een beetje schimmel op zit, mits je de schimmel uit de kaas snijdt. Echter, zachte kaas, geraspte kaas en gesneden kaas kunnen niet meer gegeten als er schimmel op zit.
Over gezond kan je bij gorgonzola niet persé spreken. Er zitten in deze kaas wel eiwitten, mineralen en vitamine B12, maar gorgonzola is ook rijk aan verzadigd vet en bevat veel zout. Verzadigd vet is niet goed voor de bloedvaten en het natrium in zout zorgt voor een grotere kans op een hoge bloeddruk.
Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Schimmelkazen als roquefort, gorgonzola en camembert zijn met speciale schimmels gemaakt die de kazen hun unieke smaak en textuur geven én die dus gewoon eetbaar zijn. Wat deze schimmels 'goed' maakt, is dat ze geen gifstoffen afgeven waar je ziek van kunt worden.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).