Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen. Giet soep uit blik daarom liever over in een plastic bakje.
Zo weet u of de soep nog te eten is
Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door hem op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen.
Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Dat hoeft niet! Zulke producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon zonder risico gebruiken.
Soep uit blik is over het algemeen veilig om te eten tot een jaar of twee na de houdbaarheidsdatum, zolang het blik in goede staat is en niet is geopend . De kwaliteit van de soep kan echter na verloop van tijd achteruitgaan, dus het kan zijn dat het niet zo lekker smaakt als toen het voor het eerst werd ingeblikt.
Soepen in dozen en pakjes: Als u soep uit een doos gebruikt die over de houdbaarheidsdatum is, laat uw neus dan uw gids zijn, zegt Frost, en controleer op troebelheid en geur. Bewaar de soep na opening in de koelkast en gebruik hem binnen twee weken .
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen. Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn.
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Bewaren: Overgebleven zelfgemaakte groentesoep blijft 3 tot 4 dagen goed in de koelkast. Invriezen: De vloeistof in de soep zet uit als deze wordt ingevroren, zodat er een ruimte van 2,5 cm overblijft tussen het deksel en de soep voordat u deze in de vriezer zet. Ik gebruik liever luchtdichte containers of stevige diepvrieszakken.
Na het bereiden van de kippensoep, kun je kippensoep maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je kippensoep langer bewaren? Dan kun je de soep invriezen. Dan kun je de kippensoep maximaal 3 maanden bewaren.
Je kan de soep gemiddeld 2 dagen bewaren op een temperatuur van 4 °C of 5 °C. Check of je koelkast deze temperatuur heeft. Proef ook altijd of de soep niet zuur smaakt of niet lekker ruikt voordat je deze weer gaat eten.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Vergiftiging door Bacillus cereus (hierna B. cereus) ontstaat vaak door het nuttigen van kant-en-klare groentesoepen, waarin een intensieve groei van de vegetatieve cellen van B. cereus plaatsvindt.
Controleer de textuur: Als de soep slijmerig is geworden of een vreemde textuur heeft , is dat een teken dat hij bedorven is. Proef een kleine hoeveelheid: Als je het nog steeds niet zeker weet, kun je een kleine hoeveelheid van de soep proeven. Als het vreemd smaakt of een vreemde smaak heeft, kun je het beste voorzichtig zijn en het weggooien.
Lipton® Soup Secrets® en Lipton® Recipe Secrets® hebben een “Best if Used By”-datum op elke verpakking. Dat is de datum die de optimale kwaliteit en versheid van het product garandeert. Wij raden u aan om uw product vóór die datum te gebruiken .
Volgens de zeer conservatieve (mijn mening) USFDA zijn soepen en restjes goed als ze goed gekoeld worden bewaard gedurende 3 tot 4 dagen . De consensus voor het bewaren van soep in de koelkast is 3 tot 4 dagen. Ik ga echter af op uiterlijk, geur en smaak en vind over het algemeen dat het nog tot een week goed blijft.
Is dit nog goed? De "Best If Used By Date" staat op elke verpakking van Knorr. Wij raden u aan om uw product voor deze datum te gebruiken om de optimale kwaliteit en versheid van het product te garanderen .
Restjes kunnen 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden . Daarna neemt het risico op voedselvergiftiging toe. Als u denkt dat u restjes niet binnen vier dagen op kunt eten, vries ze dan meteen in. Ingevroren restjes blijven lang veilig.
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
Controleer de inhoud op opstijgende luchtbellen en onnatuurlijke kleuren . Ruik bij het openen van de pot naar onnatuurlijke geuren en kijk of er vloeistof en katoenachtige schimmelgroei (wit, blauw, zwart of groen) op het bovenste oppervlak van het voedsel en de onderkant van het deksel spuit.