Bewaar vruchtgroenten, zoals paprika, niet in de koelkast want dan treedt er koudebederf op. Dat houdt in dat de cellen onder de vier graden kapot gaan, waardoor paprika's hun vocht verliezen en eerder gaan rotten. Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C).
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Paprika bewaren doe je zo
Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren. Wil je paprika's langer bewaren, dan kan je ze invriezen, inleggen of drogen.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Volgens het College of Agricultural and Environmental Sciences - Komkommers moeten worden bewaard bij kamertemperatuur - niet in de koelkast. Blijkbaar krijgen komkommers die langer dan 3 dagen worden bewaard bij temperaturen onder de 10 graden Celsius, last van kou: waterigheid, pitvorming en sneller verval .
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen. Eieren zijn minder kwetsbaar qua houdbaarheid dan we denken.
De paprika die ademt
En dat is voor een reden. Deze plastic verpakking zorgt ervoor dat de groente een stuk langer vers blijft. Het zuurstofgehalte blijft erin gelijk en ook is de paprika beschermd tegen deukjes. Bovendien droogt de vruchtgroente een stuk minder sneller uit, waardoor die minder snel bederft.
Paprika's behoren net als aardappel en aubergine tot de nachtschadeplanten. Ze bevatten weinig calorieën en koolhydraten, maar een grote hoeveelheid vitamine C en andere antioxidanten. Dat maakt paprika's tot een groente die niet mag ontbreken in een gezond eetpatroon.
Bewaar vruchtgroenten, zoals paprika, niet in de koelkast want dan treedt er koudebederf op. Dat houdt in dat de cellen onder de vier graden kapot gaan, waardoor paprika's hun vocht verliezen en eerder gaan rotten. Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C).
De komkommer staat bekend als een echte zomergroente en, toeval of niet, deze groente kan niet goed tegen de kou. Bewaar komkommers daarom niet te koud. Dit wil zeggen dat je komkommers niet in de koelkast maar liever in de berging of de kelder bewaart. Net zoals aubergines dek je komkommers af tegen uitdroging.
Tomaten niet in de koelkast bewaren
Tegenstander van de smaak: " Als je een tomaat in de koelkast legt, verwijder je feitelijk de smaak en textuur ", aldus Gregory Lofts, foodstylist, culinair producent en voormalig adjunct-hoofdredacteur bij Martha Stewart Living.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Bewaar een ei altijd met de punt naar beneden. Zo blijft het langer vers. Aan de bolle kant van het ei zit de luchtkamer, als de bolle kant naar boven wordt gericht, zorgt dit er voor dat de dooier op zijn plaats blijft en de eieren langer bewaren!
"Komkommers hebben een hoog vochtgehalte. Dat is wat ze tot een geweldig hydraterend voedsel maakt. Dat hoge vochtgehalte zorgt er echter ook voor dat ze minder lang houdbaar zijn ", zegt Amy Reed, een gediplomeerd diëtiste en voedingsdeskundige gevestigd in Cincinnati en woordvoerder van de Academy of Nutrition and Dietetics.
Je voelt komkommerbederf voordat je het ziet; als komkommer te lang ligt, verliest het zijn karakteristieke knapperigheid en wordt het zacht om aan te raken . "Zowel vocht als vochtophoping kunnen bijdragen aan komkommerbederf," zegt Roszkowski.
Gebruik puur, gegranuleerd, niet-gejodeerd inmaak- of inmaakzout, hoogwaardige azijn met 5 procent zuurgraad en verse kruiden. Houd komkommers uit de buurt van rauw vlees en vleessappen om kruisbesmetting te voorkomen. Bewaar verwerkte augurken op een donkere, koele, droge plaats .
Ben je gevoelig voor nachtschade, dan kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid na het eten van aardappels, pepers of paprika. Geldt dit voor jou, dan kun je deze groenten het beste uit je eetpatroon laten.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Zoete puntpaprika's zijn zoals gewone paprika's rijk aan voedingsvezels en een bron van foliumzuur. Ze zijn vooral ook bijzonder rijk aan vitamine C. Puntpaprika's smaken zoeter en bevatten dus iets meer suiker dan andere paprika's. Het zijn natuurlijke suikers en het verschil is klein.