Hier is een korte lijst met populaire groenten die je het best kun blancheren voordat je ze invriest: Spinazie. Prei. Erwten.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
“Blanchen” wordt aanbevolen bij het bereiden van bijna alle soorten groenten voor bewaring in de vriezer. Groenten worden in kokend water gelegd om ze gedeeltelijk te koken en vervolgens direct in koud water gezet om het kookproces te stoppen. Paprika's, uien, prei en koolraap hoeven niet geblancheerd te worden.
Lees hoe je stap voor stap groente blancheert. Na het blancheren kun je de groente maximaal 12 maanden bewaren in de diepvries. Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit. Door het invriezen krijg je ijskristallen die steeds groter worden.
Je kunt zowel gekookte groenten als gesneden groenten invriezen. Voordat je de groenten invriest is het belangrijk om ze te laten afkoelen. Dit voorkomt dat de warmte het vriesproces beïnvloedt en condensvorming veroorzaakt. Verpak de groenten vervolgens in een luchtdichte verpakking en plaats ze in de vriezer.
Selderij kan worden ingevroren zonder eerst te worden geblancheerd , maar deze extra, gemakkelijke stap helpt de kleur, smaak en textuur van de groente te behouden. Blancheren zorgt er ook voor dat selderij langer houdbaar blijft, dus kan het tot een jaar worden ingevroren. Ongeblancheerde selderij kan slechts tot twee maanden worden ingevroren.
Om courgette te blancheren, breng je gewoon een pan ongezouten water aan de kook. Doe de courgette erin en kook gedurende 1 minuut. Schep het er dan uit en doe het in een kom met ijswater om het kookproces te stoppen . Zodra je courgette is afgekoeld, is het tijd om het in te vriezen.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Wanneer je koelverse spinazie over hebt en je wilt deze spinazie invriezen, zorg er dan voor dat je de verse spinazie eerst bereid en vervolgens laat afkoelen voordat je deze in de vriezer stopt. Wanneer de spinazie is afgekoeld, bewaar deze dan in een luchtdichte verpakking.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Kun je rauwe pompoen invriezen? Of moet je hem toch eerst bereiden of blancheren? Het antwoord is volmondig 'ja'. Je kunt rauwe pompoen invriezen!
Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster. Het invriezen van courgettes doe je best in twee fases. Schik ze naast elkaar op een schotel en vries de schijfjes zo in.
Hoewel het invriezen van courgette een geweldige manier is om de houdbaarheid te verlengen, is het niet zo eenvoudig als het invriezen van een paar pompoenen . Rauwe courgette wordt na het ontdooien slap en waterig. Om het effectief te bewaren, moet je het eerst snijden en blancheren. Dit helpt de textuur en kleur te fixeren en zorgt ervoor dat het langer houdbaar blijft.
Courgettes kunnen in een afgesloten zak of luchtdichte verpakking maximaal 3 maanden worden ingevroren .
En hoewel dit misschien wat meer planning lijkt te vergen, is het de moeite waard! Dat komt omdat als je pompoen invriest als hij rauw is, de textuur te waterig wordt als hij ontdooid is. Om te voorkomen dat je pompoen papperig wordt in de vriezer, is het belangrijk om hem licht te blancheren voordat je hem invriest .
U kunt geraspte courgette invriezen zonder te blancheren . U kunt geraspte courgette absoluut in een diepvrieszak of andere diepvriesbestendige bakjes doen, de hoeveelheid markeren om het volume bij te houden en het invriezen. Ontdooien om te gebruiken. Uw courgette behoudt het grootste deel van zijn volume wanneer het ontdooid is en u kunt alle vloeistof gebruiken die in uw recepten is gevormd.
Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe knolselderij tot 12 maanden bewaren.
In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe bleekselderij tot 12 maanden bewaren.
Uien, paprika's, selderij en kruiden kunnen ook worden ingevroren . Er is niet veel voordeel in het invriezen van groenten met een hoog vochtgehalte - dit omvat komkommers, kool, radijsjes, champignons en sla, die doorweekt en papperig zouden zijn als ze eenmaal ontdooid zijn. Blancheren is nuttig.
Broccoli kun je ook invriezen
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Ja je kan courgette invriezen. Om de kwaliteit en de kleur te behouden raden we je wel aan om je courgette eerst even kort te blancheren.
Andere groenten kunnen heel goed worden ingevroren en werken het beste als ze eerst worden geblancheerd. Om te blancheren dompelt u de groente gewoon 2 minuten in kokend water, haalt u ze eruit en houdt u ze onder koud water om het kookproces onmiddellijk te stoppen. Pompoenen zijn een geweldig voorbeeld van een groente die perfect is om in te vriezen .
Stap 2: blancheren
Breng een grote pan water aan de kook en dompel de courgettestukken er drie minuten lang in onder. Schep ze uit het kokende water en koel ze vervolgens onmiddellijk af in ijswater om het kookproces te stoppen.