Kan ik de kalkoen of kip al eerder bereiden en dan later weer opwarmen? Dat is geen enkel probleem.
Naast het feit dat je kip altijd goed moet bakken en nooit rauw moet eten, kun je het beter ook niet voor een tweede keer verwarmen. Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.
Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Als je ervoor zorgt dat er altijd met een schone lepel saus uit de beker wordt geschept, kun je de beker eenvoudig meerdere keren verwarmen in de magnetron. Sluit de pot achteraf goed af en bewaar hem in de koelkast.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Je kan de saté, pindasaus en nasi afgedekt opwarmen in en voorverwarmde oven op 200 graden, ca. 10-15 minuten.
Onze kipspecialiteiten komen zó van het spit. Je krijgt ze warm mee, in de zak blijven ze ongeveer een halfuur à drie kwartier warm. Warm houden: Laat de kip in de zak, laat de zak een beetje open en zet deze tot je gaat eten in een oven van 60 graden.
KIP VAN DE GRILL
Opwarmen doe je in 3-5 minuten met de magnetron, of verwarm de oven voor op 175°C, leg je kip erin en haal 'm er zo'n 15-20 minuten later weer uit. Enjoy!
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
De term reheated rice syndrome verwijst naar een voedselvergiftiging die veroorzaakt wordt door de bacterie Bacillus cereus. 'Deze bacterie komt veel voor in zetmeelrijke producten zoals rijst of pasta. Ze kunnen het zetmeel namelijk omzetten in glucose en daar houden de bacteriën van', vertelt Van der Vossen.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Verwarm niet iets voor de derde keer. Heb je een restje één maal opgewarmd en blijft er alsnog van over, gooi dat eten dan weg.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Gegrilde kip kun je opwarmen in een magnetron, de smaak en textuur blijft dan gewoon goed. Gebraden kip kun je beter bedekken met wat folie en opwarmen in een oven. Wil je spareribs opwarmen in de magnetron?
Kan je gebakken kip bewaren? Als je nog een stuk gebakken kip of rollade over hebt, dan kun je dat nog drie tot vier dagen bewaren in de koelkast. Je moet het vlees of de vis dan wel naast de koelkast laten afkoelen en goed afgedekt bewaren.
Hele kip in de oven: verwarm de oven voor op 220°C. Plaats de kip in de oven gedurende 10 minuten. Verlaag dan de oventemperatuur naar 180°C en laat de kip nog zo'n 50 minuten verder garen. Kipfilet: eerst aanbraden in de pan en daarna 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
Gebakken Kip Bewaren: Gebakken of gebraden kip kan je drie tot vier dagen in de koelkast bewaren. Kip Opnieuw Opwarmen: Als je kip opnieuw opwarmt, zorg dan dat deze goed doorverhit wordt.
Gegrilde kip: opwarmen in de magnetron. Gebraden kip: bedek met folie in de oven op 180°C. Een plak gehaktbrood: opwarmen in de magnetron of in de koekenpan met een klein beetje olie. Een groot stuk gehaktbrood: bedek met folie en verwarm in de oven op 170°C.
Als je kip hebt ingeslagen voor een later moment, vries het dan in. Dan kun je het vlees tot wel negen maanden later gebruiken. Heb je je kip al gebakken of op een andere manier bereid? Dan kun je dit maximaal drie maanden bewaren in de vriezer en twee dagen in de koelkast.
Heb je gisteravond een Chinese rijsttafel laten bezorgen en staan er nog allemaal bakjes nasi, saté, bami en andere lekkernijen in de koelkast? Het Voedingscentrum adviseert om gerechten van Chinees-Indische restaurants nooit opnieuw op te warmen. De kans bestaat namelijk dat deze ook de bacterie bacillus cereus bevat.
Antwoord van Jeroen Meus. Laat het gevogelte, wanneer het een dag op voorhand gebakken is, eerst op kamertemperatuur komen. Verwarm je oven voor op 180°C en gaar de kipfilets dan, afhankelijk van de grootte en de dikte 10 à 15 minuten.
Het is ook mogelijk om de maaltijd op te warmen in de oven. Ook hier geldt: de maaltijd kan direct uit de vriezer de oven in, ontdooien is niet nodig. Over het algemeen kunt u de kant-en-klaar maaltijden zo'n 30 – 40 minuten opwarmen op een temperatuur van 100 – 120 graden celsius.