Een laatste reden waarom citrusvruchten zo gezond zijn, is omdat ze ontgiftend werken. Het sap van een citroen hydrateert en het helpt de spijsvertering op gang te brengen (bv. 's morgens in een glas lauwwarm water, op je nuchtere maag). Het is ook goed voor je lever, omdat citroenzuur gifstoffen afvoert uit de lever.
Citrusvruchten: Vruchten zoals sinaasappels en grapefruits zijn rijk aan vitamine C, wat ontstekingen en oxidatieve stress in de lever kan helpen verminderen.
Neem een bakje mee met gedroogd fruit (cranberries, appel, banaan, abrikozen etc.) gemengd met wat noten. Alle plantaardige stoffen die bitter zijn, zijn een weldaad voor de lever.
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Citrusvruchten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Alle soorten vruchten passen net als groente, peulvruchten en volkoren graanproducten in een gezond voedingspatroon. Eet elke dag tenminste 2 stuks fruit voor een goede gezondheid.
Sinaasappels zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine C en kalium, die goed zijn voor je ogen. Dus als je wilt dat je zicht net zo goed blijft als nu, eet dan elke dag een sinaasappel!
Mensen met een hoog kaliumgehalte moeten ook hun arts raadplegen voordat ze sinaasappels eten. Sinaasappels hebben een laag kaliumgehalte, maar als het lichaam al te veel kalium heeft, kan dit een potentieel ernstige aandoening veroorzaken die hyperkaliëmie wordt genoemd. Men mag maximaal niet 1-2 sinaasappels op één dag eten.
Eieren en chocolade
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Citrusvruchten: Fruit zoals grapefruit, sinaasappels, limoenen en citroenen versterken allemaal het reinigende vermogen van de lever . Zelfs in kleine hoeveelheden (we weten dat sommige van deze vruchten zuur kunnen zijn!), helpen citrusvruchten de lever om de ontgiftende enzymen te produceren die verontreinigende stoffen wegspoelen.
Koffie of zwarte thee geconsumeerd met sinaasappels kan maagklachten veroorzaken bij gevoelige personen . Het kan ook maagzweren verergeren en in sommige gevallen brandend maagzuur veroorzaken. De bruisende smaak van koolzuurhoudende dranken in combinatie met sinaasappels kan leiden tot een opgeblazen gevoel of ongemak.
Te veel sinaasappelen eten kan leiden tot een overdosis vitamine C, wat resulteert in misselijkheid, diarree en, in extreme gevallen, nierstenen. Bovendien kan hun zuurgraad het tandglazuur aantasten. Matiging is de sleutel; het eten van één tot twee sinaasappelen per dag kan gezondheidsvoordelen opleveren zonder negatieve bijwerkingen .
Als u geen specifieke gezondheidsproblemen hebt, zijn sinaasappelen een vrucht die u altijd kunt eten, zelfs als een smakelijke traktatie aan het einde van een maaltijd. Het consumeren van sinaasappelen na de maaltijd moet onder controle worden gehouden als u maagproblemen hebt, zoals reflux en gastritis .
Peren en appels bevatten veel pectine, een soort vezel die het cholesterol kan verlagen. Dat geldt ook voor citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen . Bessen bevatten ook veel vezels. Probeer deze peren- en rode uiengratin als bijgerecht.
Een middelgrote sinaasappel bevat ongeveer 14 gram suiker en is ook een uitstekende bron van vitamine C. Sinaasappelsap en alle andere vruchtensappen die in de supermarkt worden gekocht, kunnen toegevoegde suikers bevatten. Als iemand zijn suikerinname wil beperken, is het meestal beter om de vrucht zelf te eten in plaats van het sap te drinken.
De antioxidanten in vitamine C, en dus sinaasappels, werken het beste tegen colorectale kanker en huidkanker. Eet regelmatig meer appels en sinaasappels om de voordelen te plukken . Deze verrassende voordelen maken de vruchten tot ideale snacks en maaltijdtoevoegingen voor dagelijks eten.
De vitamine C in sinaasappelen helpt je lichaam op veel manieren: Beschermt je cellen tegen schade . Helpt je lichaam collageen aan te maken, een proteïne dat wonden heelt en je een gladdere huid geeft. Maakt het makkelijker om ijzer op te nemen om bloedarmoede te bestrijden.
In geen enkele vrucht zitten zoveel antioxidanten als in sinaasappels. De sinaasappel bevat van alle citrusvruchten de meeste vitamine C. Sinaasappels bevatten ook eiwitten, koolhydraten, vezels en kalk. Sinaasappels kunnen een gunstig effect hebben op het functioneren van je longen.
Sinaasappels zijn rijk aan vitamine C en vezels, waardoor ze een goede keuze zijn voor gewichtsverlies . Ze hebben een lage energiedichtheid, wat betekent dat ze minder calorieën leveren in vergelijking met hun volume. De vezels in sinaasappels kunnen ook helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
Veel van deze voedingsmiddelen bevatten een complexe suiker genaamd raffinose en/of fructose, die beide gasvorming kunnen veroorzaken. En het zijn niet alleen groenten; fruit kan ook gasvorming veroorzaken. Appels, bananen, perziken, peren, abrikozen en sinaasappels, samen met gedroogd fruit, bevatten allemaal sorbitol, een suikeralcohol die supergasvorming veroorzaakt .
Vanwege hun hoge zuurgraad kunnen citrusvruchten zoals citroenen, limoenen en sinaasappelen zure reflux en maagpijn veroorzaken. Als u dit ervaart nadat u van dit soort fruit hebt genoten, overweeg dan om het te vervangen door een ander fruit met veel vitamine C, maar een lagere zuurgraad, zoals honingdauwmeloen, banaan, mango of bosbessen.
Als je merkt dat je naar sinaasappels verlangt, kan dat een teken zijn dat je lichaam hunkert naar vitamine C. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot een zwakke immuniteit, vermoeidheid en een droge huid. Door te hunkeren naar sinaasappels, probeert je lichaam mogelijk aan te geven dat je behoefte hebt aan deze essentiële voedingsstof.
Als u allergisch bent voor sinaasappelen , moet u het eten van sinaasappelen of het drinken van sinaasappelsap vermijden ( 30 ). Voor mensen die last hebben van brandend maagzuur, kan het eten van sinaasappelen de symptomen verergeren. Dit komt omdat sinaasappelen organische zuren bevatten, voornamelijk citroenzuur en ascorbinezuur (vitamine C) ( 31 ).
Sinaasappel
Pectine is een fermenteerbare vezel die de stoelgang bevordert en het LDL-cholesterol niveau in het bloed kan verlagen. Daarnaast werkt het ook bloedsuiker verlagend, doordat het de aanmaak van insuline stimuleert.
Eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals eieren, yoghurt en kwark, kunnen de spijsvertering en de opname van cafeïne vertragen .