Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Het verschil tussen diepvries en vers
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Hoe langer je wacht met het eten van de groente, hoe minder vitamines het nog bevat. Diepvriesgroenten worden na het oogsten snel verwerkt en ingevroren, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Dit is dus zeker geen slechtere keuze dan verse groenten.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Als je het fruit eet wanneer het nog niet helemaal ontdooit is, heeft het nog een lekkere 'bite'. Verwerk het fruit. Denk hierbij aan smoothies, in gebak of als jam/vruchtensaus. Bevroren fruit is heerlijk in smoothies omdat het je smoothie lekker koud maakt en een soort milkshake achtige consistentie geeft.
Het eten van fruit is gezond. Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten en verlaagt het risico op onder andere diabetes. Het bevat relatief weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Eet fruit bij voorkeur in zijn geheel en niet als sap.
Fruit uit blik of pot is te koop in de varianten 'op sap' of 'op siroop'. Fruit 'op siroop' betekent dat het fruit drijft in een mengsel van water en suiker. Hierdoor wordt er suiker opgenomen in het fruit, waardoor het minder gezond is dan vers fruit. Fruit op siroop staat niet in de Schijf van Vijf.
Maar over het algemeen is dit verlies niet groter dan wanneer je verse groenten zou koken. Diepvriesgroenten zijn dus zeker gezond en bevatten meestal meer voedingsstoffen dan versgekochte groenten uit de supermarkt die nog een paar dagen in je koelkast hebben gelegen.
Het is makkelijk om aan te nemen dat verse producten altijd de beste keuze zijn, maar in sommige gevallen kunnen bevroren fruit en groenten u meer gezondheidsvoordelen en waar voor uw geld bieden. "De waarheid over vers versus bevroren is dat beide dezelfde voedingsstoffen bevatten, tenzij bevroren producten sauzen of suikers bevatten ", zegt Beal.
Vers geoogste groente en fruit bevatten de meeste vitaminen, mineralen en natuurlijke antioxidanten. Als je het fruit van de boom plukt zodra het rijp is, en vervolgens direct eet, eet je de meest verse producten.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
Diepvriesfruit en -groenten zijn qua voedingswaarde vrijwel gelijk aan verse . Er kunnen kleine verschillen zijn, maar de verschillen zijn meestal verwaarloosbaar – bijvoorbeeld, gekookte-van-diepvries erwten bevatten 12 mg vitamine C per 100 g, vergeleken met verse erwten die 16 mg bevatten.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Bevroren fruit is misschien leuk om te snacken, maar het is niet goed voor je tanden of tandvlees. Van het hoge suiker- en zuurgehalte tot de harde textuur en koude temperatuur, al deze factoren kunnen je gebitgezondheid negatief beïnvloeden . In extreme gevallen kun je er zelfs een tand door verliezen.
Fruitsap bevat evenveel of meer suiker dan frisdrank. Door het persen zitten er amper nog vezels in en gaat een deel van het vitamine C-gehalte verloren. Fruitsap kan dus nooit een stuk fruit vervangen. Het is wel ietsje gezonder dan frisdrank, omdat het nog wat vitamine C bevat.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Factcheck. Een Amerikaanse studie bevestigt dat diepgevroren groenten en fruit een waardig alternatief vormen voor verse groenten en fruit: ze bevatten evenveel vitaminen. Na vijf dagen bewaren in de koelkast is de kans op vitamineverlies iets groter dan voor driepvriesproducten, maar dat verlies valt al bij al mee.
Als je de kans krijgt om een rijpe appel te eten die net van appelboom komt, doe het! Dan profiteer je van de meeste gezondheidsvoordelen. Diepvriesfruit is echter ook gewoon een prima keuze en bevat vaak evenveel of zelfs net wat meer voedingsstoffen dan verse vruchten.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal. De gezondheidsonderzoekers legden 41 verschillende als gezond bekendstaande producten langs een lat met 17 verschillende voedingsstoffen, zoals kalium, vezels, eiwitten en calcium. Waterkers is echter niet de enige bladgroente die hoog in de top staat.
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn. Dit omdat de lever het omzet naar vet en het vervolgens opslaat. Het omzetten van veel fructose naar vet kan zo een leververvetting opleveren.