Hierdoor is de krop niet meer rond maar eerder langwerpig. Een soort stammetje met slablaadjes en bovenin een begin van een bloemknop. De doorgeschoten sla eten we niet meer op. De smaak wordt er niet beter op en eigenlijk kunnen de doorgeschoten kroppen linea recta de composthoop op of het kippenhok in.
Wanneer sla doorschiet, wordt in het hart van de krop een bloemstengel gevormd. De krop wordt daardoor langwerpig van vorm. Je zult bovenin de bloemknop terugvinden. Wanneer sla eenmaal is doorgeschoten, gaat de smaak achteruit en is deze niet meer lekker om te eten.
Doorgeschoten sla hoef je niet per se weg te smijten. Door zijn pittige aroma is die net ideaal om in soep te verwerken!
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Doorschieten voorkomen
Het vroegtijdig of gewoon ongewenst bloeien van planten, voorkom je vooral door zaailingen na het opkomen een stukje koeler te zetten. Veel warmte bevordert vaak het doorschieten. Zorg dat je planten niet te lang droog laat staan of te veel water geeft.
Doorgeschoten rucola is nog voller en pittiger van smaak. Houd hierbij wel het hart van de plant intact, zo kun je meerdere malen oogsten. Het wegsnijden van de bloemen hoeft overigens niet. De prachtige kruisvormige en zoeter smakende bloemen zijn gewoon eetbaar.
Bloeiende groentes of doorschieten
Bladgroentes zoals spinazie, sla of snijbiet, schieten op een gegeven moment in bloei. Meestal komt dat omdat ze al (te) lang in je bak staan. Groentes schieten eerder in bloei schieten als het te warm en droog is.
Dat doorschieten betekent niets anders dan dat de kroppen sla gaan bloeien. In het hart van de krop ontstaat een bloemstengel en die stengel groeit in rap tempo omhoog. Hierdoor is de krop niet meer rond maar eerder langwerpig. Een soort stammetje met slablaadjes en bovenin een begin van een bloemknop.
Hoe weet ik dat de sla niet goed meer is? De sla gaat schimmelen of is verlept. Dit bederf herken je door je te ruiken, kijken of proeven. Na het wassen kun je de bladeren in stukjes scheuren.
Saladin is niet schietgevoelig, maar wel minder geschikt voor een herfstteelt. Wel geschikt als babyleaf. Kropsla 'Suzan' heeft een stevige bladstructuur en vormt een zware krop.
Radicchio of roodlof en Romeinse sla zijn slasoorten die wel gemakkelijk blijven groeien als je regelmatig de buitenste blaadjes plukt en het hart spaart. Snijsla en pluksla evenals andere plukgroenten zoals spinazie, rucola, veldsla en tuinkers zijn bedoeld om te hergroeien.
Kropsla kan in een paar weken worden geoogst, rucola of snijsla zelfs een maand. Door de sla boven het groeipunt af te snijden, houdt u de plant intact en kan hij opnieuw groeien (en kun je vervolgens weer oogsten).
Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.
Sla stelt hoge eisen: om te voorkomen dat ze doorschiet moet eigenlijk alles zo gematigd en stabiel mogelijk zijn; niet te warm, niet te koud, niet te nat maar zeker ook niet te droog, ze wil graag gestaag en zonder onderbrekingen groeien.
Mochten de planten door willen gaan schieten kun je ze nog steeds eten.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Als romaine sla bederft, voelt de krop zacht aan. Als u de buitenste bladeren afpelt, kan er een verse kern tevoorschijn komen, maar slijmerige bladeren zijn meestal een slecht teken. Papperige romaine sla met een onaangename geur moet altijd worden weggegooid.
Voedselgerelateerde ziekten kunnen diarree, maagkrampen, braken en koorts veroorzaken, aldus de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Omdat ze toch al niet smakelijk zijn, raadde Sabatini aan om slappe, zompige, slijmerige, stinkende of ongewoon donkergroene groenten als voorzorgsmaatregel weg te gooien.
🤔 ▸ Als de sla een beetje bruin is, kan dat geen kwaad. Is de sla verlept of beschimmeld, eet er dan niet meer van.
De sla gaat schimmelen of is verlept. Dit bederf herken je door te ruiken of kijken. Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en was de sla. Snijd de krop daarna eerst in vieren en daarna in reepjes.
Als de plant gaat doorschieten kun je dus nog steeds blaadjes plukken en eten, maar de beste kwaliteit is dan wel voorbij, de smaak wordt sterker en soms iets bitter (maar niet zo bitter als bijvoorbeeld andijvie).
Doorgeschoten sla is nog wel te eten, maar het blad wordt wel wat bitterder. Persoonlijk vind ik dat nooit zo erg want ik houd wel van een beetje bitter. Een kwestie van smaak dus. Ja je eet toch ook het blad niet de stengel Als hij erg groot is is dat wat anders dan wordt hij wat harder.
Hierdoor is de krop niet meer rond maar eerder langwerpig. Een soort stammetje met slablaadjes en bovenin een begin van een bloemknop. De doorgeschoten sla eten we niet meer op.
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Die ronde of ovalen gaatjes zijn gelukkig niet schadelijk voor de plant, en de bladeren blijven ook perfect eetbaar. Een gezonde plant komt die schade makkelijk te boven, en groeit sneller aan dan dat er gaatjes bijkomen.